• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MRMNK: No kdyby se to stalo, tak by z toho ten ocet byl cítit (ten alkohol se tam na ocet nakonec promění). Nejspíš ti tam holt narostlo něco divnýho. Mě to paocai díky vysokýmu obsahu soli naopak zůstává hodně křupavý.


    LA_PIOVRA: A nebo třešňovej/višňovej. Popřípadě se tam dá narvat nějakej lacinej zelenej čaj (hodně hořkej) - klíčové jsou ty třísloviny. Byť si teda fskutečnosti nejsem jistá, jestli to platí i pro chitin v houbách, nebo jestli to funguje jen na celulázu. Rusáci ho tam dávaj. Ale pravda, vobčas tam cpou taky třeba aspirin a podobné věci.
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    DOCKINEZ: pouzit rybizovej nebo dubovej?
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    DOCKINEZ: poptat se kamaradu na FB ;) Aspon mne se to vloni touto dobou takhle povedlo. Znamej mel sousedy, co jim roste reva na zahrade.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Hm, mam trosicku potiz - kde takhle na kraji podzimu sehnat vinny list? Chystam se podle Zuzky na kvaseni hub a vypada to, ze vinny list je skoro nutnost. Diky.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Umění fermentace II: Jak a co fermentovat? | potravinovezahrady.cz
    http://www.potravinovezahrady.cz/umeni-fermentace-ii-jak-a-co-fermentovat/

    Checht, pobavil obrazek "domaciho kimči" :)

    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: Zkvašenou moč už jsem v mladickém poblouznění zkoušela a výsledky sice byly parádní, ale opakovat to nehodlám. Oni současníci těch historických barvířů dobře věděli, proč je držet od města dál.
    Kurkuma je pro mě nedobová, ale zkvasit cibulové slupky mám v plánu. U nich mi nebude vadit neúspěch tolik jako u jiných, dražších barviv.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BONEMINA: no kurkuma se rozhodně zesílí.

    Jinak historičtí barvíři používali zejména kvašenou moč, že. Kromě toho že to je kyselé, tak je tam ještě amoniak ;-)

    jinak do pětilitrovek dusám rukama. Do kimči s rukavicema, do menších zavařovaček tloukem od hmoždíře, větší várky nedělám. Vono když je tam té zeleniny méně, tak to nepotřebuje tolik tlaku jako sud zelí.

    Plus teda těch čtyřlitrových várkách se dá zelí předhníst se solí - toho není za až tak moc, takže zkřehne ještě před dusáním.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    WITTGENSTEIN: Offtopic: to není normální, běžně používané slovo? :O

    Ontopic: kvašené ořechové slupky barví ještě líp než nekvašené, vlna jde až k černohnědé. Asi zkusím překvasit i další barviva, co to udělá.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    (Ha, "kotníky" v tom druhém slova smyslu, znamenám si, on to opravdu ještě někdo používá.)
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    VANDA__: Jo tak, pěstí dusám maximálně do pětilitrovky a to na konci taky najedu spíš na Stayin` alive :) Kotníky prstů mám asi odolné, ale tréning je to kvalitní. Na desítky litrů bych to určitě řešila jinak.
    VANDA__
    VANDA__ --- ---
    BONEMINA: :) A nekončí to omlácenými kotníky prstů, Nerada bych vypadala jako po pěstním zápasu :D Ale já jsem zvyklá na obří nádobu s obsahem asi 60l, hádám, že až zkusím něco menšího, tohle by mohla být odpověď :)
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    VANDA__: Dusám pěstí a prozpěvuju si Eye of the tiger.
    VANDA__
    VANDA__ --- ---
    Můžu se prosím zeptat, čím dusáte zelí a jinou po dusání volající zeleninu? Dřív jsme dusali dřevěnou sochařskou paličkou, ale teď děláme zelí jinde a nástroje pokulhávají. Něco jde našlapat, ale jinak mám problém to v menších nádobách udusat a nerozmlátit stěny :-/
    FURINKA
    FURINKA --- ---
    ZUZKAOU: když jsem dělala cukrový nálev, tak jsem do toho přihodila pár hřebíčků a kus skořice, takže trochu jako nálev na jablečný kompot
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FURINKA: a to máš jen cukr a pampeliškovej kořen?

    Jinak díky inulinu krásně kvasí pod mléčnými bakteriemi, ale netuším co a jak se tam vylouhuje. Ale varianta usušit, opražit a rozemlít a přidávat do kávovinové směsi.
    FURINKA
    FURINKA --- ---
    ZUZKAOU: ještě jednou děkuji, budu tiše doufat, že to dobře dopadne.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FURINKA: ve víně je kyselost kvůli chuti, jako konzervant slouží ten alkohol.
    FURINKA
    FURINKA --- ---
    ZUZKAOU: děkuji, alkometr nemám, ale asi to stahnu a nechám to kdyžtak kvasit dál. Ještě mě napadl dotaz, jak moc důležitá je tam ta kyselost, zatím se mi to nezdálo zkažené, ale možná že bych tam měla dát trochu kys. citronové.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FURINKA: Až to přestane bublat a alkolometr ukáže, že to má rozumné množství alkoholu.
    FURINKA
    FURINKA --- ---
    Poptávám radu ohledně alkoholového kvašení. Zkouším alkoholově kvasit pampeliškový kořen, uvidím, jak moc to bude pitné, ale poradíte mi kdy bych to tak měla stočit/stahnout prostě přesunout do čisté lahve?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam