• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANDA__: objednej těch 100 g, co mají jako nejmenší množství, přidej k tomu 100 g zázvoru, vytvoř startér a pak ten nálev používej podle potřeby a chuti - prvák z 200 g bude nejspíš o něco silnější, než by si na 1l chtěla, ale tak on vydrží v lednici, nebo to pak můžeš doředit čerstvým podle chuti.

    Přesné dávkování se nekoná, protože to prostě každému chutná jinak...

    Ničeho se neboj - kvašení je ve svém principu jednoduché - nakrájet, zalejt vodou a počkat, co to udělá ;-)
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    XAJA: taky jsem na to myslela, ale podle fotky jsem se domnívala, že to mají ošetřené zvýšeným plastem přes pružinu a přebytečnou štávu třeba jednou za den odlejou. Teď jsem se mrkla na instruktážní video a pán nacpal do roztoku přímo tu kovovou pružinu, takže na to vůbec nemyslí. Holt zůstanu u sklenice ve sklenici...
    XAJA
    XAJA --- ---
    BEBERA: kedysi som na to narazila a kupila. o troch dnoch v slanom naleve bola pruzina skorodovana:)
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Alternativa kvašení zeleniny se sklenicí ve sklenici...
    Na ovoce a zeleninu | Reproplast - výrobce kuchyňských potřeb a pomůcek pro domácnost
    http://reproplast.cz/detail-stlacovaci-pruzina-na-zeli-pickles.html?_ID=3152009230229&rozbaleno=
    VANDA__
    VANDA__ --- ---
    Prohlížela jsem si právě onen nadmíru lákavý recept na kurkumovou limonádu se zázvorem. Jako amatér ale narážím na problém množství - kolik čeho? Chápu, že poloviční objem, čtyřnásobek atp., ale nějak nemám přestavu, kolik kořen kurkumy váží a chtěla bych si ji objednat u Freshbedýnek. Kolik jí tak člověk potřebuje na pokusnou litrovku, prosím?

    A dá se to zkvasit?: Kurkumová limonáda se zázvorem
    http://zkvaseno.blogspot.cz/2012/11/rymicka-chripka-jine-virozy.html?spref=fb
    VANDA__
    VANDA__ --- ---
    NABUKHADNEZAR: Taky vždycky lijeme - převařenou vodu. A průběžně kontrolujeme stav.
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    NABUKHADNEZAR: co ja si pamatuju, tak se tam lila rovnou a pak se kontrrolovalo, aby z tama nezmizela. chceš aby ti přes vodu vybublal vzduch ven, ale nechceš, aby šlo něco dovnitř.
    NABUKHADNEZAR
    NABUKHADNEZAR --- ---
    Brejden, mám otázečku technického rázu. Když nakládám zelí do klasického zeláku, mám rovnou přilít trochu vody do takového toho žlábku nahoře, nebo počkám, až se mi tam samovolně odpaří ze zelí? Jak moc to chci izolovat od okolního vzduchu?
    VANDA__
    VANDA__ --- ---
    ZUZKAOU: A co tahle? http://www.bioobchod.cz/naturata-obilna-kava-classic-v-doze-100g-bio/d-74038/ Tu mám ve veliké oblibě, ale nevím, kolik tam čeho je. Znáte ji někdo?
    XAJA
    XAJA --- ---
    nie je lepsie nastruhat si topinambur? pre mna osobne teda chutnejsia forma nez cakanka.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A teda nutno naznat že mně melta příliš připománá jeden ne moc povedený tábor, kde byla hlavním zdrojem tekutin, zatímco cikorka mi vyloženě chutná. JEště jsem viděla kdesi instantní kafe napůl s cikorkou, ale neměla jsem odvahu to koupit, protože tam tu chuť bude zcela zaručeně kazit ona levná, podřadná káva.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GHOSTDOGG: tam je tý čekanky málo.

    Jinak pokud někdo víte o nějakém dobré zdroji instnatní čekanky ve velkém balení, tak sem s ní.
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    ZUZKAOU: A Melta?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Kdybyste někdo chtěl prebiotika v podobě čekanky, tak Karo, ajurvédské kafe a nebo Chico (potkala jsem jen v danfoodu) je extrudovaná čekanka (v ajurvédském kafi s bylinkama.)

    Z hlediska množství snědeného inulinu je lepší právě ona rozpustná forma, protože čekankovej lógr pak dojedí jen nadšenci.

    Nejhůř mi vycházelo domácí pražení čekanky, nikdy mi to nešlo rovnoměrně opražit tak, aby už to mělo dobrou chuť ale ještě tam nebyly spálené kousky.
    XAJA
    XAJA --- ---
    DOCKINEZ: ano, chren musi byt:)) zato cibule tak moc nedavame, podla dedka prilis vela cibule dava kapuste trochu nahorklu chut. ale tiez ju davame, len nie tretinu. a rozkrojenou cibulou este pretieram vypareny sud, akoze pre dezinfekciu:D a teda neprekladam, mame dobru pivnicu, v sude vydrzi az do leta. dlhsie nikdy nevydrzala, lebo sa pojedla. ale sused napriklad tlaci kapustu len raz za dva roky, vraj mu vydrzi dve sezony. mame tu pivnice zakopane v skale, pravda:D
    XAJA
    XAJA --- ---
    XAJA: vlastne, minuly rok som natlacila 50 kil a zmizla vsetka niekedy do jula:)
    XAJA
    XAJA --- ---
    LEPEK: a teda pre zaciatok odporucam tie pohare, na vyskusanie. este ich vyhody popisujem tu. ja som sa po par rokoch zase sice vratila k sudu, kde mam klasiku, ale pohare vyuzivam na ochutene kapusty.
    [ XAJA @ Cesta z mesta... zivot se zahradou, domaci zvirata, pestovani zeleniny... ]
    [ XAJA @ Cesta z mesta... zivot se zahradou, domaci zvirata, pestovani zeleniny... ]
    XAJA
    XAJA --- ---
    LEPEK: robím na zimu cca 30 kil kazdy rok. niekedy do sudka, niekedy do poharov.

    noze sa daju kupit, tieto na fotke su celkom male a skladne a to mnozstvo v pohode postruhaju: [ XAJA @ Cesta z mesta... zivot se zahradou, domaci zvirata, pestovani zeleniny... ]

    [ XAJA @ Cesta z mesta... zivot se zahradou, domaci zvirata, pestovani zeleniny... ] tu som pred troma rokmi popisovala postup. akurat sa na to divam, na dno pod kapustny list este pridavam vinicovy list, do vsetkych zmesi "schovavam" planky - plane male jablcka. bud cele alebo na polovice.

    v sude kapustu zatazujem takto: XAJA: v poharoch kapustu prichytim takymi tymi spachtliami, co sa pouzivali u doktora na pozeranie do krku, sklenenou flasou naplnenou vodou. flasu aj pohar obalim potr. foliou, kym to neprekvasi. sud je klasicky na kapustu, so zliabkom na vodu, takze vzduchotesnost netreba riesit.

    sud staviam normalne na zem, pohare do lavora, lebo voda z nich preteka.

    no a cakat, kym prebehne burlive kvasenie, dbat, aby nevyschol povrch, potom prestahovat do chladnejsej miestnosti. nechavam v kvasnych nadobach, neprekladam do poharov, az niekedy zaciatkom leta to, co nahodou zostane.

    ale urcite este pockaj, teraz predavana kapusta este nie je to prave orechove, az tak o mesiac:D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    chcípl mi v létě kefír a kamarádce na kterou jsem spoléhala co by na záložní zdroj taky.

    I ptám se - máte někdo v Praze navíc zrna mléčného kefíru?
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    LEPEK: Pokud nemáš oblíbený recept, doporučuju nejdřív vyzkoušet v malém množství ve sklenici, abys vychytala, co ti chutná... Každý recept vede na jinou chuť, miluju kvašené zelí, mám ráda cibuli, ale jak je zelí s cibulí, vůbec to nemůžu jíst...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam