ROSADKO: můžeš to sladit čím chceš - respektive ideální je hnědý cukr, pokud to budeš sladit něčím jiným, tak mu čas od času přidej do krmení melasu - kvůli minerálům.
Med má antibakteriální vlastnosti, ale když je hodně koncentrovanej. Pokud dáš pár lžic na litr kefíru, tak to nebude vadit. Ale teda poleze to do peněz. A lejt tam agávové a podobné sirupy do první fermentace je vyloženě mrhání penězma.
1. furt to jsou jednoduchý cukry a fruktoza může být ještě problematičtější než sacharoza.
2. Tu trochu minerálů, co možná jsou v alternativních sladidlech sežerou stejně bakterie a na tebe nic nezbude. Je tedy zcela zbytečné dávat tam tu drahou variantu. Melasa nejlépe vychází řepná od rybářů.
Používám bílej/tmavej třtinovej cukr + tak jednou za měsíc melasovej nálev.
Krystalky se mi časem poněkud zbastarděli a to přes to, že jsem jim dodala němecou uberkulturu - přišly krásné, veliké, pevné a bílé. Melasa je pochopitelně nabarví a roste mi písek, který po čase se trošku vytvaruje do krystalku. Veliké krystaly se mi prostě nedaří, nejspíš je to tím, že mu dávám spíš málo, než hodně cukru. zkusím mu dlouhodobě přidávat nějaké sušené ovoce, jestli to zabere.