• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    ROSADKO
    ROSADKO --- ---
    Ahoj všem, mám dotaz: ráda bych si pořídila Tibi krystalky na výrobu vodního kefíru, na který jsem objevila návod na těchto stránkách:
    | Vodní kefír
    http://www.najimseazhubnu.cz/vodni-kefir/
    Autorka tam uvádí, že se dají sladit medem nebo i agávovým sirupem.

    Tuile tady také nabízí krystalky na vodní kefír (http://zkvaseno.blogspot.cz/2014/02/vodni-kefir.html), psala mi ale, že si myslí, že ty její není vhodné sladit medem, protože ty kvasící bakterie kvašením med ničí.

    Netušíte prosím náhodou, zda se jedná o jiný druh krystalek nebo v čem je rozdíl? I na fotkách vypadají dost odlišně, je jich tedy více druhů?
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: Tvaroh jsem už párkrát vyráběla, jde mi o tu výtěžnost, ať vím, kolik bezlaktózového mléka koupit. Doteď jsem dělala tvaroh hlavně jako využití zbytků a nemám odhad na množství. Zato vím, že nejchutnější tvaroh je z mléka o tělesné teplotě, max. 40 stupňů :) Z teplejšího je už příliš suchý, na tvarožník už by to nebylo ono.
    Budu počítat radši s tou nižší výtěžností, takže 3 litry by snad měly stačit.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BONEMINA: Nalij to na kefír, počkej až se začne odlučovat. Pak zahřej cca na 35-50 stupňů a přeceď přes plátno. Dostaneš tak 30-40% hmoty. Čím víc to zahřeješ, tím to bude hrudkovatější.

    Oficiální postup pak zde http://conovehonakopci.cz/?p=134
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Možná budu potřebovat cca kilo bezlaktózového tvarohu a krámy, kde by byly k dostání, nemám v dosahu, takže to vidím na domácí výrobu z bezlaktózového mléka a potřebuju vyrobit něco co nejpodobnějšího tvarohu v kostce. Snažila jsem se zjistit, kolik na tohle množství takového tvarohu potřebuju mléka, ale moje google-fu selhalo. Je tu někdo, kdo domácí tvaroh dělává a má odhad? (a případně není nějaký zádrhel ve výrobě z bezlaktózového mléka?)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    김시스터즈 - 김치깍두기 (Kim Sisters - Kim-Chee)
    https://www.youtube.com/watch?v=M5izC2WaOlM


    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    정광태 김치주제가.wmv
    https://www.youtube.com/watch?v=aIBlZXVCgAg

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    러시아 천사 합창단이 부르는 아리랑과 김치노래
    https://www.youtube.com/watch?v=ySo9KHmOe_Q

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Xander Kimchi Song [ENG SUB + ROMANIZATION] HD
    https://www.youtube.com/watch?v=IMJ-eLv4e2A

    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Trochu jsem experimentoval :)

    Chilli Sauces Blog: Recept – pikantní kysané zelí
    http://chillisauces.blogspot.cz/2014/10/recept-pikantni-kysane-zeli.html
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DA_NIELA: no netuším, co to dělá s octomilkama, ale do kvásku to dávám proto, aby i se riziková mouka chovala mravně.

    Jinak pražáci se můžou přidat k moukovému družstvu, co původne vzniklo okolo pečempecem a teda zdravé jádro se trhlo a založilo si vlastní skupinu bez chlebových bydlenek.

    https://www.facebook.com/events/264392707033166/?fref=ts

    https://www.facebook.com/groups/497089383723942/

    XAJA
    XAJA --- ---
    DOCKINEZ: a tak vies ako: niektori cakame na tu echt poriadnu neskoru kapustu - ale neboj, buduci tyzden uz to mam v plane aj ja, nebudem ti dlho zavidiet:) kapustari, od ktorych kupujem, zacali dnes zber.
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    ZUZKAOU: Dokážu si představit slad jako konkurenceschopnou náplň do pasti na octomilky... Poohlédnu se po něm. Snad to nebude rychna jak na oltecu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DA_NIELA: hele - ideální je někde u pivovarníkou koupit slad, nebo si ho vyrobit a prostě preventivně dávat ke kvásku i do těsta lžíci mletého sladu. Je vcelku jedno jaký, pokud je diastatický, tak vůbec téměř neovlivňuje chuť, naopak karamelový ji ovlivní nejvíc - slad v chlebu chutná skvěle.

    Domácí slad
    http://conovehonakopci.cz/?p=4968

    Slady | Pivoteka.cz
    http://www.pivoteka.cz/slady
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    ZUZKAOU: Díky. Double strike. Mám probio celozrnnou a chlebovou babiččinu. Kynutí opravdy trvá dýl (než zbytku planety zřejmě), ale nakonec vždy k chlebu dokonverguje.

    Myslela jsem spíš, zda třeba přebytek CO2 v uzavřené nádobě neinhibuje aktivitu kvasinek nebo nezpůsobí pomnožení nějaké nežádoucí frakce.

    MDFK ho mívá ve skleničce a ostatní mají doma čisto, pokusím se to napodobit ;-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DA_NIELA: nepotřebuje větrat, jen to chce mít dostatečně enzymaticky aktivní žitnou mouku. Může se stát, že díky odrůdě, počasí a druhu pěstování se tato mizerně štípe, takže moc nekvasí. Pomáhá přidat namletý kvas a nebo první várku kvásku zadělat kefírem.

    Dělala mi to loňská od probio a babičina mouka.

    Jinak už jednou aktivní kvásek je vcelku těžké zabít. Proti octu a acetonu je třeba ho nenechávat příliš dlouho stát a když už ho člověk dýl jak pár dní nepoužívá, tak jím zamíchat.

    Jinak chlebový kvásek je převážně anaerobní, i když tedy se na internetech lze dočíst opak.
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    Dejte mi, prosím, dobrou radu k chlebovému kvasu. Je anaerobní, nebo potřebuje větrat?

    Jde mi o octomilky, které mají teď sezónu (jabka, zelenina ve sklepě), na kvas se ženou jak vzteklé a zřejmě ho vždycky něčím kontaminují, když ho mám venku z lednice. Vyvařila jsem nádoby a pokouším se již podruhé o restart z celozrnné mouky. Můžu kvas nechat v nádobě zcela uzavřený (parafilm, alobal), nebo potřebuje větrat?
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Hmmm, zrovna bastim svoje kysany zeli. Ted po deviti dnech je idealni k prime konzumaci. Skoro je mi vas lito, ze takovy skvost nemuzete ochutnat :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ozvala se mi Jenna z Kanady, kde má farmu a kvasí a porádá zelí a kombuchu, že jede přes PRahu na slow food setkání do milána a že by se chtěla potkat s nějakými kvasnými lidmi v ČR.
    Pyramid Farm and Ferments. About Us
    https://www.pyramidfarmandferments.com/t/aboutus

    Poslala jsem ji do zeláren a do kombucháry a ve čtvrtek v sedm jdeme na večeři do karlínského Lokálu.

    Pokud se chcete někdo přidat - (jste srdečně zváni), tak se mi ozvěte do pošty, ať vím pro kolik lidí udělat rezervačku. Zatím jsme 3 ( ta třetí je off nyx)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BEBERA: hele oni ji mívají tam nad mírákem, budu se tam poflakovat zrovna zítra, takž se cvičně zeptám.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam