• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    JONKA
    JONKA --- ---
    Našla jsem doma rybí omáčku (70% výtažek z ančoviček, 29% sůl, cukr, voda), která se měla spotřebovat do roku 2010. Smrdí, ale věřím, že možná klidně i tak, jak má. Může s tím něco být, nebo to můžu použít do kimči?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Kefírová mapa - celosvětová.

    Kefirhood - Find people who share and search for kefir grains
    http://www.kefirhood.com/
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    DOUPLE: davam asi pulku az dve tretiny ešusu. Take pouzivam korejske paprikove vlocky.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DOUPLE: po delším čase povolí.

    Dávám tam sušené korejské papričky, které krásně barví, ale pálí jen tak decentně (nemám moc ráda příliš ostré, respektive bych to měla ráda, kdyby se organismus nebránil). A dávkuju to podle chuti - tedy nejdřív rozmixuju jabka, cibuli a česnek v rejžovém slizu a pak přidávám zázvor, chilli, rybí omáčku a mořskou žoužel - postupně a za stálého ochutnávání. Většinou tam na ty dvě kila hmoty přijdou 3-5 lžic.
    Jde to zajisté řešit kombinací sladké papriky (kvůli barvě a dostatečně paprikové chuti a trošky čerstvých chilli papriček).

    Musí to být o fous silnější než chceš, protože se to naředí tou zeleninou.

    Ale jinak jsem původně přišla si odložit recepty na různé kvašené zrní

    Sorghum and millets in human nutrition
    http://www.fao.org/docrep/t0818e/t0818e0k.htm
    DOUPLE
    DOUPLE --- ---
    Hola, matlam se s uplne prvnim kimchi a chtel bych se zeptat zkusenych - 1) v procesu kvaseni intenzita chilli spis povoli, nebo opacne? 2) Kolik cca davate papricek na 2kg zeli kdyz kimchi planujete jist prilohove a nejste typ co prikusuje habanero k masu?
    XAJA
    XAJA --- ---
    FITH: ano, zima moze zacat:) je to 15 l sudok, tam je 31 kil cistej (len cibula, chren, planky, rasca, cele cierne korenie a bobkovy list), no a dva 5l pohare - v jednom je pridana mrkva a kopor, v druhom cvikla a viac chrenu.
    FITH
    FITH --- ---
    XAJA: Tak to jsme měly stejný program, taky jsem včera krouhala a tlačila :o), tedy myslím zelí do soudku...
    XAJA
    XAJA --- ---
    DOCKINEZ: vravel tu niekto chren? :)

    XAJA
    XAJA --- ---
    XAJA: prednedavnom tu bola rec o zatazovani v sudku, ak to nema taky ten original system s tycou. davala som obrazok, takto to vyzera v praxi. (ano, vcera bol ten slavny den, kedy doslo na tlacenie:)



    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    ZUZKAOU: suseny ovoce urcite vyzkousej, v praci vodni kefir delame a mam pocit, ze mu velmi prospiva, kdyz ui pridavame pastu z rozesrackovanejch krizal, susenejch fiku, svestek a rozinek.
    ROSADKO
    ROSADKO --- ---
    ZUZKAOU: ok, děkuju za rady :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DOUPLE: vypadá krásně. Jinak když jsem pro Jennu hledala zelárny, tak jsem našla totok adresář v sekci Kyselé zelí

    Sekce výrobců kysaného zelí
    http://www.zelinarska-unie.cz/Default.aspx?tabid=75
    DOUPLE
    DOUPLE --- ---
    Povedlo se mi spatnym jablkem zabit 2 sklenice zeli, tak jsem dneska na trhu nakoupil zachranu a zaroven objevil ameriku, fantazie, doporucuju
    Starokolinske kysane http://kysane-zeli.cz/produkty.html
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BEBERA: no když nedávám dost cukru, tak nerostou vůbec. Ani se nemnoží. Nejspokojenější jsou, když jim na víkend naložím fakt hodně cukru a melasu a nechám je bejt.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ZUZKAOU: když jsem měla Tibi krystaly, začala jsem nejdřív s více cukrem (tmavým třtinovým), postupně ubírala (a míchala třtinový s bílým krystalem) a rostly mi pořád velké krystaly, neviděla jsem žádnou souvislost mezi množstvím cukru a velikostí krystalů. Ale byly to ty mrchy, které nedělaly CO2.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ROSADKO: můžeš to sladit čím chceš - respektive ideální je hnědý cukr, pokud to budeš sladit něčím jiným, tak mu čas od času přidej do krmení melasu - kvůli minerálům.

    Med má antibakteriální vlastnosti, ale když je hodně koncentrovanej. Pokud dáš pár lžic na litr kefíru, tak to nebude vadit. Ale teda poleze to do peněz. A lejt tam agávové a podobné sirupy do první fermentace je vyloženě mrhání penězma.

    1. furt to jsou jednoduchý cukry a fruktoza může být ještě problematičtější než sacharoza.
    2. Tu trochu minerálů, co možná jsou v alternativních sladidlech sežerou stejně bakterie a na tebe nic nezbude. Je tedy zcela zbytečné dávat tam tu drahou variantu. Melasa nejlépe vychází řepná od rybářů.


    Používám bílej/tmavej třtinovej cukr + tak jednou za měsíc melasovej nálev.

    Krystalky se mi časem poněkud zbastarděli a to přes to, že jsem jim dodala němecou uberkulturu - přišly krásné, veliké, pevné a bílé. Melasa je pochopitelně nabarví a roste mi písek, který po čase se trošku vytvaruje do krystalku. Veliké krystaly se mi prostě nedaří, nejspíš je to tím, že mu dávám spíš málo, než hodně cukru. zkusím mu dlouhodobě přidávat nějaké sušené ovoce, jestli to zabere.
    ROSADKO
    ROSADKO --- ---
    Ahoj všem, mám dotaz: ráda bych si pořídila Tibi krystalky na výrobu vodního kefíru, na který jsem objevila návod na těchto stránkách:
    | Vodní kefír
    http://www.najimseazhubnu.cz/vodni-kefir/
    Autorka tam uvádí, že se dají sladit medem nebo i agávovým sirupem.

    Tuile tady také nabízí krystalky na vodní kefír (http://zkvaseno.blogspot.cz/2014/02/vodni-kefir.html), psala mi ale, že si myslí, že ty její není vhodné sladit medem, protože ty kvasící bakterie kvašením med ničí.

    Netušíte prosím náhodou, zda se jedná o jiný druh krystalek nebo v čem je rozdíl? I na fotkách vypadají dost odlišně, je jich tedy více druhů?
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: Tvaroh jsem už párkrát vyráběla, jde mi o tu výtěžnost, ať vím, kolik bezlaktózového mléka koupit. Doteď jsem dělala tvaroh hlavně jako využití zbytků a nemám odhad na množství. Zato vím, že nejchutnější tvaroh je z mléka o tělesné teplotě, max. 40 stupňů :) Z teplejšího je už příliš suchý, na tvarožník už by to nebylo ono.
    Budu počítat radši s tou nižší výtěžností, takže 3 litry by snad měly stačit.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BONEMINA: Nalij to na kefír, počkej až se začne odlučovat. Pak zahřej cca na 35-50 stupňů a přeceď přes plátno. Dostaneš tak 30-40% hmoty. Čím víc to zahřeješ, tím to bude hrudkovatější.

    Oficiální postup pak zde http://conovehonakopci.cz/?p=134
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Možná budu potřebovat cca kilo bezlaktózového tvarohu a krámy, kde by byly k dostání, nemám v dosahu, takže to vidím na domácí výrobu z bezlaktózového mléka a potřebuju vyrobit něco co nejpodobnějšího tvarohu v kostce. Snažila jsem se zjistit, kolik na tohle množství takového tvarohu potřebuju mléka, ale moje google-fu selhalo. Je tu někdo, kdo domácí tvaroh dělává a má odhad? (a případně není nějaký zádrhel ve výrobě z bezlaktózového mléka?)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam