• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ZUZKAOU: když jsem měla Tibi krystaly, začala jsem nejdřív s více cukrem (tmavým třtinovým), postupně ubírala (a míchala třtinový s bílým krystalem) a rostly mi pořád velké krystaly, neviděla jsem žádnou souvislost mezi množstvím cukru a velikostí krystalů. Ale byly to ty mrchy, které nedělaly CO2.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ROSADKO: můžeš to sladit čím chceš - respektive ideální je hnědý cukr, pokud to budeš sladit něčím jiným, tak mu čas od času přidej do krmení melasu - kvůli minerálům.

    Med má antibakteriální vlastnosti, ale když je hodně koncentrovanej. Pokud dáš pár lžic na litr kefíru, tak to nebude vadit. Ale teda poleze to do peněz. A lejt tam agávové a podobné sirupy do první fermentace je vyloženě mrhání penězma.

    1. furt to jsou jednoduchý cukry a fruktoza může být ještě problematičtější než sacharoza.
    2. Tu trochu minerálů, co možná jsou v alternativních sladidlech sežerou stejně bakterie a na tebe nic nezbude. Je tedy zcela zbytečné dávat tam tu drahou variantu. Melasa nejlépe vychází řepná od rybářů.


    Používám bílej/tmavej třtinovej cukr + tak jednou za měsíc melasovej nálev.

    Krystalky se mi časem poněkud zbastarděli a to přes to, že jsem jim dodala němecou uberkulturu - přišly krásné, veliké, pevné a bílé. Melasa je pochopitelně nabarví a roste mi písek, který po čase se trošku vytvaruje do krystalku. Veliké krystaly se mi prostě nedaří, nejspíš je to tím, že mu dávám spíš málo, než hodně cukru. zkusím mu dlouhodobě přidávat nějaké sušené ovoce, jestli to zabere.
    ROSADKO
    ROSADKO --- ---
    Ahoj všem, mám dotaz: ráda bych si pořídila Tibi krystalky na výrobu vodního kefíru, na který jsem objevila návod na těchto stránkách:
    | Vodní kefír
    http://www.najimseazhubnu.cz/vodni-kefir/
    Autorka tam uvádí, že se dají sladit medem nebo i agávovým sirupem.

    Tuile tady také nabízí krystalky na vodní kefír (http://zkvaseno.blogspot.cz/2014/02/vodni-kefir.html), psala mi ale, že si myslí, že ty její není vhodné sladit medem, protože ty kvasící bakterie kvašením med ničí.

    Netušíte prosím náhodou, zda se jedná o jiný druh krystalek nebo v čem je rozdíl? I na fotkách vypadají dost odlišně, je jich tedy více druhů?
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: Tvaroh jsem už párkrát vyráběla, jde mi o tu výtěžnost, ať vím, kolik bezlaktózového mléka koupit. Doteď jsem dělala tvaroh hlavně jako využití zbytků a nemám odhad na množství. Zato vím, že nejchutnější tvaroh je z mléka o tělesné teplotě, max. 40 stupňů :) Z teplejšího je už příliš suchý, na tvarožník už by to nebylo ono.
    Budu počítat radši s tou nižší výtěžností, takže 3 litry by snad měly stačit.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BONEMINA: Nalij to na kefír, počkej až se začne odlučovat. Pak zahřej cca na 35-50 stupňů a přeceď přes plátno. Dostaneš tak 30-40% hmoty. Čím víc to zahřeješ, tím to bude hrudkovatější.

    Oficiální postup pak zde http://conovehonakopci.cz/?p=134
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Možná budu potřebovat cca kilo bezlaktózového tvarohu a krámy, kde by byly k dostání, nemám v dosahu, takže to vidím na domácí výrobu z bezlaktózového mléka a potřebuju vyrobit něco co nejpodobnějšího tvarohu v kostce. Snažila jsem se zjistit, kolik na tohle množství takového tvarohu potřebuju mléka, ale moje google-fu selhalo. Je tu někdo, kdo domácí tvaroh dělává a má odhad? (a případně není nějaký zádrhel ve výrobě z bezlaktózového mléka?)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    김시스터즈 - 김치깍두기 (Kim Sisters - Kim-Chee)
    https://www.youtube.com/watch?v=M5izC2WaOlM


    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    정광태 김치주제가.wmv
    https://www.youtube.com/watch?v=aIBlZXVCgAg

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    러시아 천사 합창단이 부르는 아리랑과 김치노래
    https://www.youtube.com/watch?v=ySo9KHmOe_Q

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Xander Kimchi Song [ENG SUB + ROMANIZATION] HD
    https://www.youtube.com/watch?v=IMJ-eLv4e2A

    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Trochu jsem experimentoval :)

    Chilli Sauces Blog: Recept – pikantní kysané zelí
    http://chillisauces.blogspot.cz/2014/10/recept-pikantni-kysane-zeli.html
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DA_NIELA: no netuším, co to dělá s octomilkama, ale do kvásku to dávám proto, aby i se riziková mouka chovala mravně.

    Jinak pražáci se můžou přidat k moukovému družstvu, co původne vzniklo okolo pečempecem a teda zdravé jádro se trhlo a založilo si vlastní skupinu bez chlebových bydlenek.

    https://www.facebook.com/events/264392707033166/?fref=ts

    https://www.facebook.com/groups/497089383723942/

    XAJA
    XAJA --- ---
    DOCKINEZ: a tak vies ako: niektori cakame na tu echt poriadnu neskoru kapustu - ale neboj, buduci tyzden uz to mam v plane aj ja, nebudem ti dlho zavidiet:) kapustari, od ktorych kupujem, zacali dnes zber.
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    ZUZKAOU: Dokážu si představit slad jako konkurenceschopnou náplň do pasti na octomilky... Poohlédnu se po něm. Snad to nebude rychna jak na oltecu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DA_NIELA: hele - ideální je někde u pivovarníkou koupit slad, nebo si ho vyrobit a prostě preventivně dávat ke kvásku i do těsta lžíci mletého sladu. Je vcelku jedno jaký, pokud je diastatický, tak vůbec téměř neovlivňuje chuť, naopak karamelový ji ovlivní nejvíc - slad v chlebu chutná skvěle.

    Domácí slad
    http://conovehonakopci.cz/?p=4968

    Slady | Pivoteka.cz
    http://www.pivoteka.cz/slady
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    ZUZKAOU: Díky. Double strike. Mám probio celozrnnou a chlebovou babiččinu. Kynutí opravdy trvá dýl (než zbytku planety zřejmě), ale nakonec vždy k chlebu dokonverguje.

    Myslela jsem spíš, zda třeba přebytek CO2 v uzavřené nádobě neinhibuje aktivitu kvasinek nebo nezpůsobí pomnožení nějaké nežádoucí frakce.

    MDFK ho mívá ve skleničce a ostatní mají doma čisto, pokusím se to napodobit ;-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DA_NIELA: nepotřebuje větrat, jen to chce mít dostatečně enzymaticky aktivní žitnou mouku. Může se stát, že díky odrůdě, počasí a druhu pěstování se tato mizerně štípe, takže moc nekvasí. Pomáhá přidat namletý kvas a nebo první várku kvásku zadělat kefírem.

    Dělala mi to loňská od probio a babičina mouka.

    Jinak už jednou aktivní kvásek je vcelku těžké zabít. Proti octu a acetonu je třeba ho nenechávat příliš dlouho stát a když už ho člověk dýl jak pár dní nepoužívá, tak jím zamíchat.

    Jinak chlebový kvásek je převážně anaerobní, i když tedy se na internetech lze dočíst opak.
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    Dejte mi, prosím, dobrou radu k chlebovému kvasu. Je anaerobní, nebo potřebuje větrat?

    Jde mi o octomilky, které mají teď sezónu (jabka, zelenina ve sklepě), na kvas se ženou jak vzteklé a zřejmě ho vždycky něčím kontaminují, když ho mám venku z lednice. Vyvařila jsem nádoby a pokouším se již podruhé o restart z celozrnné mouky. Můžu kvas nechat v nádobě zcela uzavřený (parafilm, alobal), nebo potřebuje větrat?
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Hmmm, zrovna bastim svoje kysany zeli. Ted po deviti dnech je idealni k prime konzumaci. Skoro je mi vas lito, ze takovy skvost nemuzete ochutnat :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam