• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    Kysal jsem teď červený zelí v 3l láhvi, po týdnu prima křupavý, dal jsem ho lednice a za dva dny je zezhora uplně suchý..vypilo veškerou šťávu, dělám to podruhý a na proprvé se mi to s bílým zelím nestalo.. proč to? :)
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Ono i obyčejný kysaný zelí v paneláku dokáže způsobit mimořádnou schůzi družstva. (naštěstí jsem nebyla přímou účastnicí)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    ZUZKAOU: Hele, blbá guma od zavařovačky tim nasákla tak, že po třech umytích to bylo cejtit v celý kuchyni, když sem jí sušil na odkapávači. Takže i málo plynu dokáže velmi důrazně dát vědět o svojí přítomnosti. V malým panelákovým bytě to dokáže bejt fakt všudypřítomný. Jestli se kimči sitter nenajde, zkusim celej zelák zabalit do idelitovýho pytle a upouštět...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SALVATOR: zas tak moc ne - plyn dělají hlavně kvasinky a jen v zelenině bývají bakterie. Prostě to jednou dvakrát denně odpustíš.

    Ale třeba se nějaký kimči sitter najde.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    ZUZKAOU: Já na to mám zelák a ten do ničeho nezavřu. Zvlášť s tou trčící tyčí. A beztak, jak by se to dalo zavřít, dyť tam vzniká spousta plynu...?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SALVATOR: ale to zas tak nesmrdí. Dej to do něčeho s víčkem a pak to ještě zavři třeba do takového toho plastového boxu a je to v klidu.
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    LOPIN: vidam ji i v malejch balenich ve "zdravych vyzivach", ma na etikete takovyho hnedyho motyla, ci co to je.
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    nevite kde v praze koupit xanthanovou gumu? abych to nemusel objednavat pres net. staci malo
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Ahoj, měl bych prosbu. Hledám dočasnou péči pro naše kimči, který vyrobim někdy v průběhu následujícího víkendu. Nějak nemáme žádný místo, aby tim nesmrděl celej kvartýr. Šlo by o 14 dní péče na kvašení v teple a aby s ním občas někdo prohodil vlídné slovo, aby krásně kvasilo. Pak bych se ho opět ujal. Bydlíme v Malešicích, bylo by fajn nevozit to přes celou Prahu. Možno i za odměnu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JONKA: Vezmi lžičku, nařeď ji deckou vody a případně si tam přidej trošku citronové šťávy a vypji to. Pokud to do 24 hodin neudělá nic špatného s tvým trávením (nejčastěji průjem), tak je to v pořádku.

    Je velmi pravděpodobné (téměř jisté) že je v pořádku.
    JONKA
    JONKA --- ---
    ALDARION: QWERTY: Dík oběma, to jsem chtěla slyšet :)
    QWERTY
    QWERTY --- ---
    JONKA: za mě bez problémů, vydrží hrozně dlouho a smrdí i čerstvá :)
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    JONKA: Jak šťastně se cítíš? Většinou jsem prošlé omáčky spotřebovával bez problémů, ale jednou se všichni strávníci příšerně... No nebyli zrovna nadšeni.
    JONKA
    JONKA --- ---
    Našla jsem doma rybí omáčku (70% výtažek z ančoviček, 29% sůl, cukr, voda), která se měla spotřebovat do roku 2010. Smrdí, ale věřím, že možná klidně i tak, jak má. Může s tím něco být, nebo to můžu použít do kimči?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Kefírová mapa - celosvětová.

    Kefirhood - Find people who share and search for kefir grains
    http://www.kefirhood.com/
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    DOUPLE: davam asi pulku az dve tretiny ešusu. Take pouzivam korejske paprikove vlocky.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DOUPLE: po delším čase povolí.

    Dávám tam sušené korejské papričky, které krásně barví, ale pálí jen tak decentně (nemám moc ráda příliš ostré, respektive bych to měla ráda, kdyby se organismus nebránil). A dávkuju to podle chuti - tedy nejdřív rozmixuju jabka, cibuli a česnek v rejžovém slizu a pak přidávám zázvor, chilli, rybí omáčku a mořskou žoužel - postupně a za stálého ochutnávání. Většinou tam na ty dvě kila hmoty přijdou 3-5 lžic.
    Jde to zajisté řešit kombinací sladké papriky (kvůli barvě a dostatečně paprikové chuti a trošky čerstvých chilli papriček).

    Musí to být o fous silnější než chceš, protože se to naředí tou zeleninou.

    Ale jinak jsem původně přišla si odložit recepty na různé kvašené zrní

    Sorghum and millets in human nutrition
    http://www.fao.org/docrep/t0818e/t0818e0k.htm
    DOUPLE
    DOUPLE --- ---
    Hola, matlam se s uplne prvnim kimchi a chtel bych se zeptat zkusenych - 1) v procesu kvaseni intenzita chilli spis povoli, nebo opacne? 2) Kolik cca davate papricek na 2kg zeli kdyz kimchi planujete jist prilohove a nejste typ co prikusuje habanero k masu?
    XAJA
    XAJA --- ---
    FITH: ano, zima moze zacat:) je to 15 l sudok, tam je 31 kil cistej (len cibula, chren, planky, rasca, cele cierne korenie a bobkovy list), no a dva 5l pohare - v jednom je pridana mrkva a kopor, v druhom cvikla a viac chrenu.
    FITH
    FITH --- ---
    XAJA: Tak to jsme měly stejný program, taky jsem včera krouhala a tlačila :o), tedy myslím zelí do soudku...
    XAJA
    XAJA --- ---
    DOCKINEZ: vravel tu niekto chren? :)

    XAJA
    XAJA --- ---
    XAJA: prednedavnom tu bola rec o zatazovani v sudku, ak to nema taky ten original system s tycou. davala som obrazok, takto to vyzera v praxi. (ano, vcera bol ten slavny den, kedy doslo na tlacenie:)



    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    ZUZKAOU: suseny ovoce urcite vyzkousej, v praci vodni kefir delame a mam pocit, ze mu velmi prospiva, kdyz ui pridavame pastu z rozesrackovanejch krizal, susenejch fiku, svestek a rozinek.
    ROSADKO
    ROSADKO --- ---
    ZUZKAOU: ok, děkuju za rady :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DOUPLE: vypadá krásně. Jinak když jsem pro Jennu hledala zelárny, tak jsem našla totok adresář v sekci Kyselé zelí

    Sekce výrobců kysaného zelí
    http://www.zelinarska-unie.cz/Default.aspx?tabid=75
    DOUPLE
    DOUPLE --- ---
    Povedlo se mi spatnym jablkem zabit 2 sklenice zeli, tak jsem dneska na trhu nakoupil zachranu a zaroven objevil ameriku, fantazie, doporucuju
    Starokolinske kysane http://kysane-zeli.cz/produkty.html
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BEBERA: no když nedávám dost cukru, tak nerostou vůbec. Ani se nemnoží. Nejspokojenější jsou, když jim na víkend naložím fakt hodně cukru a melasu a nechám je bejt.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ZUZKAOU: když jsem měla Tibi krystaly, začala jsem nejdřív s více cukrem (tmavým třtinovým), postupně ubírala (a míchala třtinový s bílým krystalem) a rostly mi pořád velké krystaly, neviděla jsem žádnou souvislost mezi množstvím cukru a velikostí krystalů. Ale byly to ty mrchy, které nedělaly CO2.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ROSADKO: můžeš to sladit čím chceš - respektive ideální je hnědý cukr, pokud to budeš sladit něčím jiným, tak mu čas od času přidej do krmení melasu - kvůli minerálům.

    Med má antibakteriální vlastnosti, ale když je hodně koncentrovanej. Pokud dáš pár lžic na litr kefíru, tak to nebude vadit. Ale teda poleze to do peněz. A lejt tam agávové a podobné sirupy do první fermentace je vyloženě mrhání penězma.

    1. furt to jsou jednoduchý cukry a fruktoza může být ještě problematičtější než sacharoza.
    2. Tu trochu minerálů, co možná jsou v alternativních sladidlech sežerou stejně bakterie a na tebe nic nezbude. Je tedy zcela zbytečné dávat tam tu drahou variantu. Melasa nejlépe vychází řepná od rybářů.


    Používám bílej/tmavej třtinovej cukr + tak jednou za měsíc melasovej nálev.

    Krystalky se mi časem poněkud zbastarděli a to přes to, že jsem jim dodala němecou uberkulturu - přišly krásné, veliké, pevné a bílé. Melasa je pochopitelně nabarví a roste mi písek, který po čase se trošku vytvaruje do krystalku. Veliké krystaly se mi prostě nedaří, nejspíš je to tím, že mu dávám spíš málo, než hodně cukru. zkusím mu dlouhodobě přidávat nějaké sušené ovoce, jestli to zabere.
    ROSADKO
    ROSADKO --- ---
    Ahoj všem, mám dotaz: ráda bych si pořídila Tibi krystalky na výrobu vodního kefíru, na který jsem objevila návod na těchto stránkách:
    | Vodní kefír
    http://www.najimseazhubnu.cz/vodni-kefir/
    Autorka tam uvádí, že se dají sladit medem nebo i agávovým sirupem.

    Tuile tady také nabízí krystalky na vodní kefír (http://zkvaseno.blogspot.cz/2014/02/vodni-kefir.html), psala mi ale, že si myslí, že ty její není vhodné sladit medem, protože ty kvasící bakterie kvašením med ničí.

    Netušíte prosím náhodou, zda se jedná o jiný druh krystalek nebo v čem je rozdíl? I na fotkách vypadají dost odlišně, je jich tedy více druhů?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam