• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    EXCITE: mohlo bejt blby zeli. Ne kazdy pousti dost stavy.

    SALVATOR: hm, tomu nerozumim. Mam 7litrovej zelak, zeli i kimci kvasim a celou dobu prechovavam v byte v kuchyni, nesmrdi nic.

    (ale je fakt, ze nekdo ze sousedu asi pouziva extra super recepturu, anzto ve sklepe to ted pachne napric kojema nakolik, ze se z toho cloveku rolujou ponozky. miluju tu vuni :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SALVATOR: ale to zas tak nesmrdí. Dej to do něčeho s víčkem a pak to ještě zavři třeba do takového toho plastového boxu a je to v klidu.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Ahoj, měl bych prosbu. Hledám dočasnou péči pro naše kimči, který vyrobim někdy v průběhu následujícího víkendu. Nějak nemáme žádný místo, aby tim nesmrděl celej kvartýr. Šlo by o 14 dní péče na kvašení v teple a aby s ním občas někdo prohodil vlídné slovo, aby krásně kvasilo. Pak bych se ho opět ujal. Bydlíme v Malešicích, bylo by fajn nevozit to přes celou Prahu. Možno i za odměnu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JONKA: Vezmi lžičku, nařeď ji deckou vody a případně si tam přidej trošku citronové šťávy a vypji to. Pokud to do 24 hodin neudělá nic špatného s tvým trávením (nejčastěji průjem), tak je to v pořádku.

    Je velmi pravděpodobné (téměř jisté) že je v pořádku.
    JONKA
    JONKA --- ---
    ALDARION: QWERTY: Dík oběma, to jsem chtěla slyšet :)
    QWERTY
    QWERTY --- ---
    JONKA: za mě bez problémů, vydrží hrozně dlouho a smrdí i čerstvá :)
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    JONKA: Jak šťastně se cítíš? Většinou jsem prošlé omáčky spotřebovával bez problémů, ale jednou se všichni strávníci příšerně... No nebyli zrovna nadšeni.
    JONKA
    JONKA --- ---
    Našla jsem doma rybí omáčku (70% výtažek z ančoviček, 29% sůl, cukr, voda), která se měla spotřebovat do roku 2010. Smrdí, ale věřím, že možná klidně i tak, jak má. Může s tím něco být, nebo to můžu použít do kimči?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Kefírová mapa - celosvětová.

    Kefirhood - Find people who share and search for kefir grains
    http://www.kefirhood.com/
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    DOUPLE: davam asi pulku az dve tretiny ešusu. Take pouzivam korejske paprikove vlocky.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DOUPLE: po delším čase povolí.

    Dávám tam sušené korejské papričky, které krásně barví, ale pálí jen tak decentně (nemám moc ráda příliš ostré, respektive bych to měla ráda, kdyby se organismus nebránil). A dávkuju to podle chuti - tedy nejdřív rozmixuju jabka, cibuli a česnek v rejžovém slizu a pak přidávám zázvor, chilli, rybí omáčku a mořskou žoužel - postupně a za stálého ochutnávání. Většinou tam na ty dvě kila hmoty přijdou 3-5 lžic.
    Jde to zajisté řešit kombinací sladké papriky (kvůli barvě a dostatečně paprikové chuti a trošky čerstvých chilli papriček).

    Musí to být o fous silnější než chceš, protože se to naředí tou zeleninou.

    Ale jinak jsem původně přišla si odložit recepty na různé kvašené zrní

    Sorghum and millets in human nutrition
    http://www.fao.org/docrep/t0818e/t0818e0k.htm
    DOUPLE
    DOUPLE --- ---
    Hola, matlam se s uplne prvnim kimchi a chtel bych se zeptat zkusenych - 1) v procesu kvaseni intenzita chilli spis povoli, nebo opacne? 2) Kolik cca davate papricek na 2kg zeli kdyz kimchi planujete jist prilohove a nejste typ co prikusuje habanero k masu?
    XAJA
    XAJA --- ---
    FITH: ano, zima moze zacat:) je to 15 l sudok, tam je 31 kil cistej (len cibula, chren, planky, rasca, cele cierne korenie a bobkovy list), no a dva 5l pohare - v jednom je pridana mrkva a kopor, v druhom cvikla a viac chrenu.
    FITH
    FITH --- ---
    XAJA: Tak to jsme měly stejný program, taky jsem včera krouhala a tlačila :o), tedy myslím zelí do soudku...
    XAJA
    XAJA --- ---
    DOCKINEZ: vravel tu niekto chren? :)

    XAJA
    XAJA --- ---
    XAJA: prednedavnom tu bola rec o zatazovani v sudku, ak to nema taky ten original system s tycou. davala som obrazok, takto to vyzera v praxi. (ano, vcera bol ten slavny den, kedy doslo na tlacenie:)



    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    ZUZKAOU: suseny ovoce urcite vyzkousej, v praci vodni kefir delame a mam pocit, ze mu velmi prospiva, kdyz ui pridavame pastu z rozesrackovanejch krizal, susenejch fiku, svestek a rozinek.
    ROSADKO
    ROSADKO --- ---
    ZUZKAOU: ok, děkuju za rady :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DOUPLE: vypadá krásně. Jinak když jsem pro Jennu hledala zelárny, tak jsem našla totok adresář v sekci Kyselé zelí

    Sekce výrobců kysaného zelí
    http://www.zelinarska-unie.cz/Default.aspx?tabid=75
    DOUPLE
    DOUPLE --- ---
    Povedlo se mi spatnym jablkem zabit 2 sklenice zeli, tak jsem dneska na trhu nakoupil zachranu a zaroven objevil ameriku, fantazie, doporucuju
    Starokolinske kysane http://kysane-zeli.cz/produkty.html
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BEBERA: no když nedávám dost cukru, tak nerostou vůbec. Ani se nemnoží. Nejspokojenější jsou, když jim na víkend naložím fakt hodně cukru a melasu a nechám je bejt.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ZUZKAOU: když jsem měla Tibi krystaly, začala jsem nejdřív s více cukrem (tmavým třtinovým), postupně ubírala (a míchala třtinový s bílým krystalem) a rostly mi pořád velké krystaly, neviděla jsem žádnou souvislost mezi množstvím cukru a velikostí krystalů. Ale byly to ty mrchy, které nedělaly CO2.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam