• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    DOCKINEZ: I nase, davam miso pastu misto rybi omacky.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LOPIN: to s tíms svícnem je geniální nápad!
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    ja jsem letos nakoupil nekolik fido sklenic z ikea. supr je, ze neni treba vubec je otvirat nic. kdyz se tam udela hodne plynu, ujde to pres gumicku samo, vybuch nehrozi. kvasim v tom ted kimchi i cesnek a curtido a nejaky chili omacky.
    sklenice http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/70213550/
    do toho pasuje jako stlacovadlo uplne perfektne plastovy vicko, co se dava na velky jogurty a zatizeny dalsi veci z ikeii, svicinkem http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/90152094/
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    SALVATOR: jestli myslis vnitrni viko to tim co to zatezujes, tak tam se to nevyleva, prave ti to pomaha drzet to zeli anaerobne.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    BEBERA: to asi ne, nase kimci nesmrdi. Nedavame do nej totiz zadny zivocisny slozky.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    DOCKINEZ: Jestli ty tu toleranční hranici ale už nemáš posunutou. Naše kimchi muselo bydlet na balkoně (ani obalení foliíi a dvě samostatně zagumičkované igelitky muže nezmátly) a problém byl, i když jsem ho doma kontrolovala nebo jedla...
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    SALVATOR: hm, tak s timhle zkusenosti nemam, pouzivam osvedcenou klasiku:

    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    DOCKINEZ: Když ta "voda s bordelem" nad vnitřním víkem je hlavně šťáva z kimči, neni to škoda vylejvat? A teda radši pro upřesnění, používám konkrétně takovejhle kvašák, tak je možný, že tlak na vnitřní víko je moc velkej a vytlačí z kimči nad sebe víc šťávy, než je nutný:

    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    SALVATOR: ja to okolo prubezne cistim (staci vodu s bordelem dostat pryc starou houbickou a zbytek vytrit papirovou uterkou nebo hajzlpapirem.

    To probublaj, jenze ze zacatku, kdy je kysani nejbourlivejsi, to skoro nesmrdi. A pak uz obsah pro zmenu skoro nebubla, takze zavan hrozi leda pri otevreni nadoby. A to behem chvilky vyvetras.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Sakra, píšu jak tatar, sorry.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    DOCKINEZ: Hele a nemůže bejt teda možný, že mi to smrdělo proto, že se ta troška vody na vrchu smíchala s velkým množstvím šťávy z kimči a smrdělo to proto? Protože přesně to se mi stalo. Ale vylejt to a dát tam znova čistou vodu mi bylo fakt líto... Ale beztak, ucházející plyny přes tu vodu probublaj, ne?
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    SALVATOR: nu, taky to mohlo bejt tim, ze jim treba vyschnul vodni uzaver, pak by oderu nic nestalo v ceste.

    Kvuli tomu na pretahuju pres zelak igelitovou tasku (dnem nahoru), dost to pomaha v pripade, ze jedu na par dni pryc.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    DOCKINEZ: Hele je to tak, asi záleží na receptuře, jak ses evidentně sám přesvědčil. To moje teda neni zas tak hrozný jako to od tvejch sousedů, ale dokáže to bejt dost pronikavý a když to čucháš furt tak i ne moc příjemný.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    DOCKINEZ: zelí bylo dobrý, po zdusání bylo štávy až,až...mě překvapilo to,že ho v tý lednici zase vypilo..
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    EXCITE: mohlo bejt blby zeli. Ne kazdy pousti dost stavy.

    SALVATOR: hm, tomu nerozumim. Mam 7litrovej zelak, zeli i kimci kvasim a celou dobu prechovavam v byte v kuchyni, nesmrdi nic.

    (ale je fakt, ze nekdo ze sousedu asi pouziva extra super recepturu, anzto ve sklepe to ted pachne napric kojema nakolik, ze se z toho cloveku rolujou ponozky. miluju tu vuni :)
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    ZUZKAOU: jo, asi v pulce obsahu šťáva je.. je fakt,že jsem už část odebral,když jsem to do tý lednice dával.. Podle chuti bych řekl,že už je to v pořádku :)
    Ale pro sichr jsme ho trochu dolil solnym roztokem..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    EXCITE: a neobjeví se lák, když ho znova zdusáš? Po týdnu je ještě docela brzo na to, aby kvasný procesy byly dokončený, takže případné bublinky oxidu uhličitého ti nejspíš to zelí načechraly a voda zůstala dole.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    Kysal jsem teď červený zelí v 3l láhvi, po týdnu prima křupavý, dal jsem ho lednice a za dva dny je zezhora uplně suchý..vypilo veškerou šťávu, dělám to podruhý a na proprvé se mi to s bílým zelím nestalo.. proč to? :)
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Ono i obyčejný kysaný zelí v paneláku dokáže způsobit mimořádnou schůzi družstva. (naštěstí jsem nebyla přímou účastnicí)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    ZUZKAOU: Hele, blbá guma od zavařovačky tim nasákla tak, že po třech umytích to bylo cejtit v celý kuchyni, když sem jí sušil na odkapávači. Takže i málo plynu dokáže velmi důrazně dát vědět o svojí přítomnosti. V malým panelákovým bytě to dokáže bejt fakt všudypřítomný. Jestli se kimči sitter nenajde, zkusim celej zelák zabalit do idelitovýho pytle a upouštět...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam