• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    DOCKINEZ: Hele je to tak, asi záleží na receptuře, jak ses evidentně sám přesvědčil. To moje teda neni zas tak hrozný jako to od tvejch sousedů, ale dokáže to bejt dost pronikavý a když to čucháš furt tak i ne moc příjemný.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    DOCKINEZ: zelí bylo dobrý, po zdusání bylo štávy až,až...mě překvapilo to,že ho v tý lednici zase vypilo..
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    EXCITE: mohlo bejt blby zeli. Ne kazdy pousti dost stavy.

    SALVATOR: hm, tomu nerozumim. Mam 7litrovej zelak, zeli i kimci kvasim a celou dobu prechovavam v byte v kuchyni, nesmrdi nic.

    (ale je fakt, ze nekdo ze sousedu asi pouziva extra super recepturu, anzto ve sklepe to ted pachne napric kojema nakolik, ze se z toho cloveku rolujou ponozky. miluju tu vuni :)
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    ZUZKAOU: jo, asi v pulce obsahu šťáva je.. je fakt,že jsem už část odebral,když jsem to do tý lednice dával.. Podle chuti bych řekl,že už je to v pořádku :)
    Ale pro sichr jsme ho trochu dolil solnym roztokem..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    EXCITE: a neobjeví se lák, když ho znova zdusáš? Po týdnu je ještě docela brzo na to, aby kvasný procesy byly dokončený, takže případné bublinky oxidu uhličitého ti nejspíš to zelí načechraly a voda zůstala dole.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    Kysal jsem teď červený zelí v 3l láhvi, po týdnu prima křupavý, dal jsem ho lednice a za dva dny je zezhora uplně suchý..vypilo veškerou šťávu, dělám to podruhý a na proprvé se mi to s bílým zelím nestalo.. proč to? :)
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Ono i obyčejný kysaný zelí v paneláku dokáže způsobit mimořádnou schůzi družstva. (naštěstí jsem nebyla přímou účastnicí)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    ZUZKAOU: Hele, blbá guma od zavařovačky tim nasákla tak, že po třech umytích to bylo cejtit v celý kuchyni, když sem jí sušil na odkapávači. Takže i málo plynu dokáže velmi důrazně dát vědět o svojí přítomnosti. V malým panelákovým bytě to dokáže bejt fakt všudypřítomný. Jestli se kimči sitter nenajde, zkusim celej zelák zabalit do idelitovýho pytle a upouštět...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SALVATOR: zas tak moc ne - plyn dělají hlavně kvasinky a jen v zelenině bývají bakterie. Prostě to jednou dvakrát denně odpustíš.

    Ale třeba se nějaký kimči sitter najde.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    ZUZKAOU: Já na to mám zelák a ten do ničeho nezavřu. Zvlášť s tou trčící tyčí. A beztak, jak by se to dalo zavřít, dyť tam vzniká spousta plynu...?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SALVATOR: ale to zas tak nesmrdí. Dej to do něčeho s víčkem a pak to ještě zavři třeba do takového toho plastového boxu a je to v klidu.
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    LOPIN: vidam ji i v malejch balenich ve "zdravych vyzivach", ma na etikete takovyho hnedyho motyla, ci co to je.
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    nevite kde v praze koupit xanthanovou gumu? abych to nemusel objednavat pres net. staci malo
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Ahoj, měl bych prosbu. Hledám dočasnou péči pro naše kimči, který vyrobim někdy v průběhu následujícího víkendu. Nějak nemáme žádný místo, aby tim nesmrděl celej kvartýr. Šlo by o 14 dní péče na kvašení v teple a aby s ním občas někdo prohodil vlídné slovo, aby krásně kvasilo. Pak bych se ho opět ujal. Bydlíme v Malešicích, bylo by fajn nevozit to přes celou Prahu. Možno i za odměnu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JONKA: Vezmi lžičku, nařeď ji deckou vody a případně si tam přidej trošku citronové šťávy a vypji to. Pokud to do 24 hodin neudělá nic špatného s tvým trávením (nejčastěji průjem), tak je to v pořádku.

    Je velmi pravděpodobné (téměř jisté) že je v pořádku.
    JONKA
    JONKA --- ---
    ALDARION: QWERTY: Dík oběma, to jsem chtěla slyšet :)
    QWERTY
    QWERTY --- ---
    JONKA: za mě bez problémů, vydrží hrozně dlouho a smrdí i čerstvá :)
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    JONKA: Jak šťastně se cítíš? Většinou jsem prošlé omáčky spotřebovával bez problémů, ale jednou se všichni strávníci příšerně... No nebyli zrovna nadšeni.
    JONKA
    JONKA --- ---
    Našla jsem doma rybí omáčku (70% výtažek z ančoviček, 29% sůl, cukr, voda), která se měla spotřebovat do roku 2010. Smrdí, ale věřím, že možná klidně i tak, jak má. Může s tím něco být, nebo to můžu použít do kimči?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Kefírová mapa - celosvětová.

    Kefirhood - Find people who share and search for kefir grains
    http://www.kefirhood.com/
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    DOUPLE: davam asi pulku az dve tretiny ešusu. Take pouzivam korejske paprikove vlocky.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DOUPLE: po delším čase povolí.

    Dávám tam sušené korejské papričky, které krásně barví, ale pálí jen tak decentně (nemám moc ráda příliš ostré, respektive bych to měla ráda, kdyby se organismus nebránil). A dávkuju to podle chuti - tedy nejdřív rozmixuju jabka, cibuli a česnek v rejžovém slizu a pak přidávám zázvor, chilli, rybí omáčku a mořskou žoužel - postupně a za stálého ochutnávání. Většinou tam na ty dvě kila hmoty přijdou 3-5 lžic.
    Jde to zajisté řešit kombinací sladké papriky (kvůli barvě a dostatečně paprikové chuti a trošky čerstvých chilli papriček).

    Musí to být o fous silnější než chceš, protože se to naředí tou zeleninou.

    Ale jinak jsem původně přišla si odložit recepty na různé kvašené zrní

    Sorghum and millets in human nutrition
    http://www.fao.org/docrep/t0818e/t0818e0k.htm
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam