• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    XAJA
    XAJA --- ---
    EXCITE: vodu dolej zvrchu tak, aby bolo celkom zaliate. a stale kontroluj. ak je dobre natlacene, treba dolievat. zo zaciatku osolenu, neskor uz cistu.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    DOCKINEZ: zelí bylo dobrý, po zdusání bylo štávy až,až...mě překvapilo to,že ho v tý lednici zase vypilo..
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    EXCITE: mohlo bejt blby zeli. Ne kazdy pousti dost stavy.

    SALVATOR: hm, tomu nerozumim. Mam 7litrovej zelak, zeli i kimci kvasim a celou dobu prechovavam v byte v kuchyni, nesmrdi nic.

    (ale je fakt, ze nekdo ze sousedu asi pouziva extra super recepturu, anzto ve sklepe to ted pachne napric kojema nakolik, ze se z toho cloveku rolujou ponozky. miluju tu vuni :)
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    ZUZKAOU: jo, asi v pulce obsahu šťáva je.. je fakt,že jsem už část odebral,když jsem to do tý lednice dával.. Podle chuti bych řekl,že už je to v pořádku :)
    Ale pro sichr jsme ho trochu dolil solnym roztokem..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    EXCITE: a neobjeví se lák, když ho znova zdusáš? Po týdnu je ještě docela brzo na to, aby kvasný procesy byly dokončený, takže případné bublinky oxidu uhličitého ti nejspíš to zelí načechraly a voda zůstala dole.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    Kysal jsem teď červený zelí v 3l láhvi, po týdnu prima křupavý, dal jsem ho lednice a za dva dny je zezhora uplně suchý..vypilo veškerou šťávu, dělám to podruhý a na proprvé se mi to s bílým zelím nestalo.. proč to? :)
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Ono i obyčejný kysaný zelí v paneláku dokáže způsobit mimořádnou schůzi družstva. (naštěstí jsem nebyla přímou účastnicí)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    ZUZKAOU: Hele, blbá guma od zavařovačky tim nasákla tak, že po třech umytích to bylo cejtit v celý kuchyni, když sem jí sušil na odkapávači. Takže i málo plynu dokáže velmi důrazně dát vědět o svojí přítomnosti. V malým panelákovým bytě to dokáže bejt fakt všudypřítomný. Jestli se kimči sitter nenajde, zkusim celej zelák zabalit do idelitovýho pytle a upouštět...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SALVATOR: zas tak moc ne - plyn dělají hlavně kvasinky a jen v zelenině bývají bakterie. Prostě to jednou dvakrát denně odpustíš.

    Ale třeba se nějaký kimči sitter najde.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    ZUZKAOU: Já na to mám zelák a ten do ničeho nezavřu. Zvlášť s tou trčící tyčí. A beztak, jak by se to dalo zavřít, dyť tam vzniká spousta plynu...?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SALVATOR: ale to zas tak nesmrdí. Dej to do něčeho s víčkem a pak to ještě zavři třeba do takového toho plastového boxu a je to v klidu.
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    LOPIN: vidam ji i v malejch balenich ve "zdravych vyzivach", ma na etikete takovyho hnedyho motyla, ci co to je.
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    nevite kde v praze koupit xanthanovou gumu? abych to nemusel objednavat pres net. staci malo
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Ahoj, měl bych prosbu. Hledám dočasnou péči pro naše kimči, který vyrobim někdy v průběhu následujícího víkendu. Nějak nemáme žádný místo, aby tim nesmrděl celej kvartýr. Šlo by o 14 dní péče na kvašení v teple a aby s ním občas někdo prohodil vlídné slovo, aby krásně kvasilo. Pak bych se ho opět ujal. Bydlíme v Malešicích, bylo by fajn nevozit to přes celou Prahu. Možno i za odměnu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JONKA: Vezmi lžičku, nařeď ji deckou vody a případně si tam přidej trošku citronové šťávy a vypji to. Pokud to do 24 hodin neudělá nic špatného s tvým trávením (nejčastěji průjem), tak je to v pořádku.

    Je velmi pravděpodobné (téměř jisté) že je v pořádku.
    JONKA
    JONKA --- ---
    ALDARION: QWERTY: Dík oběma, to jsem chtěla slyšet :)
    QWERTY
    QWERTY --- ---
    JONKA: za mě bez problémů, vydrží hrozně dlouho a smrdí i čerstvá :)
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    JONKA: Jak šťastně se cítíš? Většinou jsem prošlé omáčky spotřebovával bez problémů, ale jednou se všichni strávníci příšerně... No nebyli zrovna nadšeni.
    JONKA
    JONKA --- ---
    Našla jsem doma rybí omáčku (70% výtažek z ančoviček, 29% sůl, cukr, voda), která se měla spotřebovat do roku 2010. Smrdí, ale věřím, že možná klidně i tak, jak má. Může s tím něco být, nebo to můžu použít do kimči?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Kefírová mapa - celosvětová.

    Kefirhood - Find people who share and search for kefir grains
    http://www.kefirhood.com/
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    DOUPLE: davam asi pulku az dve tretiny ešusu. Take pouzivam korejske paprikove vlocky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam