• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DOUPLE: čím víc nasolíš, tím pomaleji to kvasí. Čím vyšší teplota, tím rychleji to kvasí, ale zase nemusí prokvasit vše (teď urychluju dávku kimči, kterou potřebuju mít v neděli jedlou v 30 stupních a zatím mírně panikařím, protože tam momentálně je taková ta zatuchlá nota v chuti, ale doufám, že až klesne PH a začnou se mi tam množit lcb. plantarum a spol, tak to sežerou.)

    A teda čím jemněji zeleninu nakrájíš, tím rychleji prokvasí. Urychlit kvašení taky můžeš dostatkem jednoduchých škrobů - jablka, rozvařený rýžový škrob, lžíce cukru atd...

    Ale jestli ti to bublá, jako že jsou tam fakt bublinky CO2, tak možná ti to kvasilo docela pomalu, takže to ještě něco snese.
    DOUPLE
    DOUPLE --- ---
    dobra vec se podarila, po 26 dnech jsem ochutnal vege kimchi (bez rybi omacky) a krome barvy mu nic nechybi, bubla na jazyku jak sekt :)
    Akorat si rikam, ze mrkev je porad v hodne krupavym stavu a klidne by to sneslo dalsich 14 dni i vic. Da se tohle nejak ovlivnit? Vyssi teplota na zacatku nebo vic nasolit?
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    MUTHA: Je fakt dobrá :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MUTHA: jj - kvasej. Jen teda pak bohužel pasterujou, aby to bylo skladovatelné. Živé limonády jde dělat jen na přímou spotřebu, protože moc dlouho nevydržej.

    Ale v hipster a raw/makrobio kavárnách by si mohli dělat denní limonády.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    XARGH: červený zelí -měl jsem to na podlaze,kde je teplota asi taky těch 20°C, bouřlivá reakce už po 3 dnech,až mi to lezlo ze sklenice, po 10 dnech bylo tak akorát..takže to co popisuješ je zvláštní..máš ho hodně naštouchané,takže pustilo štávu?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    XARGH: lák nevylévat - potřebuješ aby zelí bylo furt co nejvíc ponořené, se jinak začne kazit. Jinak pak se ti hodí při vaření, dá se vypít a nebo použít jako startér do dalšího kvašení.

    Nic se neděje jako že to divoce nebublá, nebo že to furt chutná jako čerstvé zelí a není to kyselé?

    Délka fermentace závisí především na tom kolik toho zelí máš a na teplotě 20 stupňů není úplně moc.

    ¨Prostě to průběžně ochutnávej a až ti bude chutnat, tak ho přendej do lednice/sklepa. Pokud se tomu neděje nic jako že to nezměnilo chuť, tak je něco hodně špatného.
    XARGH
    XARGH --- ---
    Kvasim si doma v koupelne cervene zeli uz cca 14 dni pri cca 20`C, prosolene 2% soli na vahu zeli a nastouchane v uzke nadobe a zatizene omytou sklenici s vodou uvnitr. Celkem nic se s nim nedeje.
    Kdy bude ready ke konzumaci? Jak ho mam skladovat v lednici? Co udelat s laakem, vylit?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Hurá - tak Katz vyjde někdy v lednu či únoru. (Přesunuli to z vánočního šílenství, že by to nejspíše zapadlo)

    Pokud někdo chcete recenzní výtisk a máte to kam napsat (někam kde máte více čtenářů než já na zkvašeno (tj jednotky tisíc a výše), tak se mi prosím ozvěte do pošty - dělám pro gradu seznam.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Kdo byste hledal pokročilou kysačskou skupiny, tak tahle vypadá hodně zajímavě

    https://www.facebook.com/groups/111065265611664/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    EXCITE: vyšší množství soli (5-8%) a kvasit pod kvasnou zátkou ve vyvařených nádobách. Případně pokud tam nechceš lít kefírovou syrovátku, tak tam jako startér přidat trošku láku z nějaké jiné zkvašené zeleniny (nebo úspěšně zkvašené omáčky) popřípadě tam vysypat tabletku probiotik kde je lcb. plantarum a brevis.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    ZUZKAOU: Co ještě kromě toho kefíru zajistí ničím nerušené a žádané kvašení? :) Nechci zopakovat tenhle fail.. byla s tím spousta práce a zmizela v tom spousta papriček..
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    tak to uz chapu, proc kefir, kterej tam byl stejne dlouho, je ok. obcas sem ho z neznamyho duvodu promichala. zajimavy! ;]
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jinak aby nevznikaly, tak je potřeba kefírem míchat a nedat aerobním tvorům možnost aby se navrchu pomnožili.
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    KAAKA: chutna to tak kvasinkove no ;]]]
    KAAKA
    KAAKA --- ---
    ZUZKAOU: tohle se mi zrovna dnes udelalo na kefiru, uz hotovem asi tyden starem, chut sla hodne do vyrazna-syrova, ale nebyla moc prijemna, tak pozor at se tim nejake to peceni nezkazi. ja to teda vyrazila..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SQUZZA: jo - to budou kvasinky. To je v pohodě.
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    ZUZKAOU: neni chlupate.... uz sem teda mezitim pouzila neco jinyho, ale tohle teda bude ok? bych to soupla do nakyho peceni.


    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SQUZZA: spíš aerobní kvasinky - pokud to není chlupaté, tak by to nemělo vadit. Hele - pod tím to bude asi hodně kyselé. Tak opatrně s tím.


    DOUPLE: zvětralé pivo je pach, který neukazuje na nic špatného.
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    Dotaz: zfermentovala jsem mlecnou houbou smetanu, nepouzila asi tak bych rekla mesic az dva. Celou dobu je ve sklenicce, neotvirala jsem. Dnes jsem ji chtela spotrebovat a nahore ma takovej lehce naruzovelej tuzsi povlak. Je to plisen?
    DOUPLE
    DOUPLE --- ---
    ad) kimchi: po dvou tydnech (zitra planuju presun do lednice/balkon) zblizka zavani lehce po zvetralym pivu, je to v pohode/normalni? Tekutinu ma, bordel se dovnitr nedostal.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam