• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MRTVYKOTE: nálev z jiného kvasného produktu - tedy nalož zelí, počkej až zkvasí a pak použij lák.

    Ale pokud seženeš kysané zelí které nikdo nesteriloval a nepřidával k tomu žádné konzervanty, tak lák z něho můžeš použít, případně v chladících regálech u zeleniny bývá šťáva z kysaného zelí ošetřená vysokým tlakem, tak ta taky funguje.

    Nebo tam můžeš přidat trošku chlebového kvásku, případně tabletku probiotik - ideálně takové, kde je lactobacillus plantarum a lactobacillus brevis, který žerou na co přijdou, narozdíl třeba od kultur v jogurtech, co chtějí laktózu.
    MRTVYKOTE
    MRTVYKOTE --- ---
    ZUZKAOU: už dlouho chci zkusit tvoje kysané hořčice, ale nemívám doma moc mléčných výrobků na vykápání syrovátky (a když mám tak na to pravdelně zapomínám) je možné tam použít jiný stratér, jestli ano tak jaký?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: ale aspoň jsem si to zprznila sama a terminologie je správně. Holt to poněkud odnesla čeština, proto zejména některé zdejší prosím o to aby to četli ideálně pod vlivem marihuany či nějakých empatogenů.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANEK: inu Grada...

    Vzhledem k tomu že jsem s překladem měla vcelku značné zpoždění a velmi trapným způsobem jsem zjistila že opravdu nejsem překladatel a nic dalšího už překládat nebudu, slibuju, a nebohá korektorka si nad tím nejspíše vyrvala polovičku vlasů, tak do toho jsem nerýpala.
    VANEK
    VANEK --- ---
    ZUZKAOU: Grafik by měl užívat víc kvasných produktů a míň TLA.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jo a ukázky z Katze jsou zde http://bit.ly/17qVYbU
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GALE: nejspíš obojí zaráz, což je vpořádku. Kvásek můžeš zamrazit a nebo usušit - rozetřeš na pečící papír v tenké vrstvě, zakreješ utěrkou, ať ti do toho nelítá prach a počkáš až to uschne, posléze odrolíš. Při oživování trošku toho smíchat s čerstvou moukou a vodou a počkat co to udělá.
    GALE
    GALE --- ---
    Mám dotaz ohledně křísení kvásku.
    V létě jsem si z Uherského Hradiště přivezla velmi čilý kvásek. Pekla jsem z něj, ale postupně chřadl a o Vánocích prostě pošel. Vzala jsem ho jako základ a provedla klasické třídenní vedení kvásku a povedlo se. Můj dotaz zní, jestli se mi povedlo kvásek obnovit nebo mi prostě vyrostla nová kultura z breberek v mouce?

    Až si přivezu z Moravy nový kvásek, je nějaká možnost archivace kultury, abych si mohla kvásek v případě úmrtí opět vypěstovat?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GALE: snad během příštího týdne, nebo toho dalšího. V pondělí už by ji měli mít v Gradě.
    GALE
    GALE --- ---
    ZUZKAOU: A kdy bude venku, abych si šla udělat radost?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Síla přírodní fermentace - Sandor Ellix Katz - Knihy od Grada Publishing, a.s.
    http://www.grada.cz/sila-prirodni-fermentace_8253/kniha/katalog/

    Hurá - už je v tiskárně!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NABUKHADNEZAR: blbě. Zkus nějaké zdravé sypání, které jede makrobiotiku. Jinak tady http://pani-dyne.cz/e-shop/Detail-Produktu.aspx?VyrobekID=415 (míval ho ještě danfood, ale už ho nemají)

    čisté aspergylus oryzae (tedy aktivní spory bez rýže/krup) v maloobchodním balení nejspíš vůbec neexistuje.
    NABUKHADNEZAR
    NABUKHADNEZAR --- ---
    Kysu zdar. Nemáte tip, kde sehnat houbu/spóru koji na výrobu misa? Třeba v Brně?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: respektive jíst se pochopitelně dá i ta hmota bez chuti - je velmi probiotická. Jen je to hmota bez chuti.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SARRI: buď sníst, nebo ještě jednou použít, pokud není příliš vyžrané (stane se z toho hmota bez chuti). Jinak pochopitelně dělá moc dobře kompostu.
    SARRI
    SARRI --- ---
    tak prvni vodni kefir hotov, je to skvele .. a hned dotaz .. co delate s tim suseny ovocem po tom co lezi v kefiru? da se to znova pouzit? ci snist? ci to mam proste vyhodit?
    FURINKA
    FURINKA --- ---
    FURINKA: Dokvašeno, chutná to jako šampáňo.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TUILE: funkci antibiotik by to ovlivňovat nemělo - pokud nemáš takové ty, co se nesmí kombinovat s kyselým - pak je potřeba mít alespoň hodinu před a po mezery.

    Část mikrobl z kefíru by mohla být odolná vůči ATB, takže by to mělo zmírnit následky ATB na střevní mikrofloru + urychlit její návrat do normálního stavu.
    TUILE
    TUILE --- ---
    dotaz - pokud piju kefirovou limcu, muzu nejak ovlivnit funkci antibiotik?
    SARRI
    SARRI --- ---
    VIKY_K: dik
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    SARRI: Na lince, když probouzíš.
    SARRI
    SARRI --- ---
    tak diky Tuili za bleskovou reakci a uz ho mam doma .. dostala jsem "davku" z mrazaku a jak jsem se docetla mela bych to ted tri "probouzet" (10% cukrovy roztok mineralky a cukru), ale neni mi jasny kde ma ty tri byt .. v lednici nebo venky na lince pri pokojove teplote?
    SISTA
    SISTA --- ---
    SARRI: ja si treba delam "mlecnej" kefir i z kokosovyho a sojovyho mlika, ale musi se pak hned poradne nakrmit tucnym kravskym mlikem.)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SARRI: vodní - v sojovém, obilném a nebo ořechovém mléčný kefír umírá.

    Takže udělat první fermentaci voda+cukr+ sušené ovoce. Udělat hustější veganský nápoj, doředit vodním kefírem a nechat prokvasit.
    SARRI
    SARRI --- ---
    a jeste dotaz, na sojove mleko/napoj byste pouzili zrna na volni kefir nebo na mlecny?
    SARRI
    SARRI --- ---
    ahoj, shanim zrna na vodni kefir, Praha
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: ááá - tak to kimči, co původně vonělo zatuchle, pak se na krátkou dobu vzpamatovalo je definitně na kompost a to tentokrát zcela originálně. Jednak divně smrdí a především se objevily kousky plísně uvnitř a vespod.

    Na vině je zjevně moje snaha proces urychlit - takže tři dny bylo v kynárně na 30 stupňů a přidávala jsem tam vinné listí z kysaného zelí, které ale prokysalo správně. Jako že startér.

    Naštěstí mám ještě pokusné vzorky dýňového kimči (není špatné) a sklenici nerychleného vegekimči.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANEK: vstupné je celodenní, platí se pak patrně za přímo nakoupené jídlo - v zadních prostorách budou právě stánky s jídlem a v tom sále mezi kavárnou a zadními prostory bude workshop. Bude to takové nejspíše dost zběsilé, ale tak jako uvidíme.
    VANEK
    VANEK --- ---
    ZUZKAOU: Já to pořád nechápu: to je ten 60místný sálek a vstupné je celodenní, nebo jak to tam má vypadat?
    Vlastní prostor | Pracovna
    http://pracovna.cz/vlastni-prostor/
    HANK_WILLIAMS
    HANK_WILLIAMS --- ---
    Ahoj, koupil jsem ve slevě dvě balení sušenejch řas týden před expirací a chtěl bych je použít na kimchi, je to dobrej nápad, nebo se můžou zkazit a zničit mi pod/zimní kysání?
    Díky :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam