• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MRTVYKOTE: nálev z jiného kvasného produktu - tedy nalož zelí, počkej až zkvasí a pak použij lák.

    Ale pokud seženeš kysané zelí které nikdo nesteriloval a nepřidával k tomu žádné konzervanty, tak lák z něho můžeš použít, případně v chladících regálech u zeleniny bývá šťáva z kysaného zelí ošetřená vysokým tlakem, tak ta taky funguje.

    Nebo tam můžeš přidat trošku chlebového kvásku, případně tabletku probiotik - ideálně takové, kde je lactobacillus plantarum a lactobacillus brevis, který žerou na co přijdou, narozdíl třeba od kultur v jogurtech, co chtějí laktózu.
    MRTVYKOTE
    MRTVYKOTE --- ---
    ZUZKAOU: už dlouho chci zkusit tvoje kysané hořčice, ale nemívám doma moc mléčných výrobků na vykápání syrovátky (a když mám tak na to pravdelně zapomínám) je možné tam použít jiný stratér, jestli ano tak jaký?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: ale aspoň jsem si to zprznila sama a terminologie je správně. Holt to poněkud odnesla čeština, proto zejména některé zdejší prosím o to aby to četli ideálně pod vlivem marihuany či nějakých empatogenů.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANEK: inu Grada...

    Vzhledem k tomu že jsem s překladem měla vcelku značné zpoždění a velmi trapným způsobem jsem zjistila že opravdu nejsem překladatel a nic dalšího už překládat nebudu, slibuju, a nebohá korektorka si nad tím nejspíše vyrvala polovičku vlasů, tak do toho jsem nerýpala.
    VANEK
    VANEK --- ---
    ZUZKAOU: Grafik by měl užívat víc kvasných produktů a míň TLA.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jo a ukázky z Katze jsou zde http://bit.ly/17qVYbU
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GALE: nejspíš obojí zaráz, což je vpořádku. Kvásek můžeš zamrazit a nebo usušit - rozetřeš na pečící papír v tenké vrstvě, zakreješ utěrkou, ať ti do toho nelítá prach a počkáš až to uschne, posléze odrolíš. Při oživování trošku toho smíchat s čerstvou moukou a vodou a počkat co to udělá.
    GALE
    GALE --- ---
    Mám dotaz ohledně křísení kvásku.
    V létě jsem si z Uherského Hradiště přivezla velmi čilý kvásek. Pekla jsem z něj, ale postupně chřadl a o Vánocích prostě pošel. Vzala jsem ho jako základ a provedla klasické třídenní vedení kvásku a povedlo se. Můj dotaz zní, jestli se mi povedlo kvásek obnovit nebo mi prostě vyrostla nová kultura z breberek v mouce?

    Až si přivezu z Moravy nový kvásek, je nějaká možnost archivace kultury, abych si mohla kvásek v případě úmrtí opět vypěstovat?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GALE: snad během příštího týdne, nebo toho dalšího. V pondělí už by ji měli mít v Gradě.
    GALE
    GALE --- ---
    ZUZKAOU: A kdy bude venku, abych si šla udělat radost?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Síla přírodní fermentace - Sandor Ellix Katz - Knihy od Grada Publishing, a.s.
    http://www.grada.cz/sila-prirodni-fermentace_8253/kniha/katalog/

    Hurá - už je v tiskárně!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NABUKHADNEZAR: blbě. Zkus nějaké zdravé sypání, které jede makrobiotiku. Jinak tady http://pani-dyne.cz/e-shop/Detail-Produktu.aspx?VyrobekID=415 (míval ho ještě danfood, ale už ho nemají)

    čisté aspergylus oryzae (tedy aktivní spory bez rýže/krup) v maloobchodním balení nejspíš vůbec neexistuje.
    NABUKHADNEZAR
    NABUKHADNEZAR --- ---
    Kysu zdar. Nemáte tip, kde sehnat houbu/spóru koji na výrobu misa? Třeba v Brně?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: respektive jíst se pochopitelně dá i ta hmota bez chuti - je velmi probiotická. Jen je to hmota bez chuti.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SARRI: buď sníst, nebo ještě jednou použít, pokud není příliš vyžrané (stane se z toho hmota bez chuti). Jinak pochopitelně dělá moc dobře kompostu.
    SARRI
    SARRI --- ---
    tak prvni vodni kefir hotov, je to skvele .. a hned dotaz .. co delate s tim suseny ovocem po tom co lezi v kefiru? da se to znova pouzit? ci snist? ci to mam proste vyhodit?
    FURINKA
    FURINKA --- ---
    FURINKA: Dokvašeno, chutná to jako šampáňo.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TUILE: funkci antibiotik by to ovlivňovat nemělo - pokud nemáš takové ty, co se nesmí kombinovat s kyselým - pak je potřeba mít alespoň hodinu před a po mezery.

    Část mikrobl z kefíru by mohla být odolná vůči ATB, takže by to mělo zmírnit následky ATB na střevní mikrofloru + urychlit její návrat do normálního stavu.
    TUILE
    TUILE --- ---
    dotaz - pokud piju kefirovou limcu, muzu nejak ovlivnit funkci antibiotik?
    SARRI
    SARRI --- ---
    VIKY_K: dik
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    SARRI: Na lince, když probouzíš.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam