PHUSHI: no jako nejjednodušší je zkusit naložit tofu do vodního kefíru. Číňani to dělaj, ale říkaj tomu stinky tofu... . Pak se ještě klasicky tofu nakládá do misa a to je pak hodně zajímavé. Tipla bych si že to ani jedno nebude ono
http://vg-zone.net/2009/01/18/tofu-lactofermente-sojami/
Se sojovým mlíkem zachází jako se sýrem. Zaočkují sojové mléko nejspíš mezofilní (čti klidně kefirovou) kulturou, nechaj nějakou dobu prozrát a pak to srazí. A možná syřidly a ne nigari, nebo kombinací nigari a syřidel, případně ještě s chloridem vápenatým pro zpevnění - nevím jestli to funguje i na soju, stejně jako na mlíko. Můžu ti půjčit Klářina Domácího mlékaře na pochopení jak to funguje v mlíce, jestli ztoho půjde něco vydedukovat i pro soju.
Tady prostě nechává zkvasit rostlinné mléko kefírovými kulturami, ale tipla bych si že se mu to celé bude docela drolit.
http://myveganrevolution.blogspot.cz/2011/11/kefir-de-lait.html
Budeš-li s tím experimentovat, tak pak určitě budu nadšeně článek sdílet. Mně se do toho nechce, protože to znamená spoustu nepovedeného tofu coby vedlejší produkt a spoustu okary a ani jedno mi nijak zvlášť nechutná.
Zkus se kdyžtak obrátit na Kláru z Kopce. Tu by mohlo bavit s tím experimentovat a hlavně má praxi ve srážení normálních sýrů i klasického tofu.
A nebo zkusit namotivovat lidi v Sunfoodu, ať s tím začnou experimentovat.