• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    DOCKINEZ: Mám stejnou zkušenost, furt tvrdý a chuť nezměněná 3 týdny kvašení při pokojové teplotě.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DOCKINEZ: no von moc nezměkne a chuť se jen trošku zjemní a teda nakysne. A trvá mu to docela dlouho.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    DOCKINEZ: hm, tak nalev je krasne mlecne zakalenej, ale strouzky jsou furt tvrdy a chuti nezajimave, resp. vicemene stejne jako pred nalozenim. Mam jeste pockat, nebo to proste lepsi nebude?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ELGATOVERDE: když to smícháš s kefírem... V samotných ovesných vločkách moc zárodečnách kultur není, protože jsou napařované (jinak by se nerozmáčkly, ale rozpadly) a ty co tam byly za syrova toto nezvádnou.

    Ale - ve vločkách je spousta prebiotických složitých škrobů, takže to pomáhá se pomnožit těm, co už ve střevu máš a v těch, co bereš v tabletách.

    Ale jinak chceš spíš ten kefír. A aby se to vyrovnalo tabletám, tak chceš alespoň litr denně.
    ELGATOVERDE
    ELGATOVERDE --- ---
    Kdyz snidam takovou tu pres noc fermentovanou ovesnou kasi, stihnou se tam za tech par hodin uz vytvorit probioticky kultury? Potrebuju nahodit po antibiotikach, tak se cpu kvasenyma vecma horem spodem + beru probiotika v tabletkach, ale nechci to s tema tabletama zase prehanet, jelikoz jsou drahy a neni nad prirodni cestu .)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANEK: pokud to nesmrdí, neobarvilo se to a chutná to dobře, tak to fakt jen zkyslo. Kdyžtak z toho udělej pana cottu.
    VANEK
    VANEK --- ---
    Double cream od Markse & Spencera (47,5 %, resp. g/ml tuku) po měsíci v lednici zkysnul. Plíseň nikde (taky už jsem zažil), vypadá netknutě, konzistence spíš zhoustla, syrovátka se neodděluje, ale vše marno; nechutná to přímo nějak hnusně, ale kyselost je nepominutelná. Je to na vyhození, nebo se dá zpracovat jako běžná kysaná smetana? (A pokud, nechtěl by to někdo? ;-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ELGATOVERDE: asi tak... Jinak jde naředit čerstvým zelím a zeleninou a nechat přes noc proležet. A nebo teda osladit před podáváním.
    ELGATOVERDE
    ELGATOVERDE --- ---
    ZUZKAOU: mně zkyselí po týdnu...ale používám startér zbytky starýho kimčáka. Tak je to pak rychlý.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ELGATOVERDE: protože ho necháš dýl prokysat - ty v obchodech jsou většínou týden, dva staré. Chceš-li mít kimči nekyselé, tak ho buď vraž do ledničky rovnou (ale pak musíš docela dlouho počkat, než prokvasí. Ale za to bude mnohem aromatičtější) a nebo ho nech v teple pár dní a pak ho dej zchladit.
    ELGATOVERDE
    ELGATOVERDE --- ---
    ahoj, nevíte proč je moje kimchi více kyselé než třeba to z obchodu? Může to být tím, že nepřidávám cukr? Nějak zásadně mi to neva, jen by mě zajímalo, co to způsobuje .)
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    další várka už byla klasicky v hrnci ve vodě a zatím OK
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    ZATAMOKO: něco málo spotřebovali,zbytek šel do kompostu, bohužel..
    Bylo to zavařovaný v troubě na 150° na 20minut.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZATAMOKO: jestli to nesmrdí, dobře to chutná a moc tě to neprohnalo, tak to budou přátelští mikrobové. A nálev jde použít jako startér.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    EXCITE: co jste s tím pak udělali?
    Když jsem to před lety prohnal 5 minut při 121 °C, tak to vydrželo rok a půl bez problému.

    Ale tak když už to kvasí, tak bych to rád nějak smysluplně zužitkoval :)
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    ZATAMOKO: nám začala kvasit celá jedná várka, moc jsme to nepochopili,stejnej postup jako jiný léta.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Dělal jsem zavařovaná drcená rajčata (30 minut na 90 °C) a teď koukám, že mi jedna sklenice začala kvasit. Otevřel jsem ji a kupodivu z toho vyšla celkem dobrá vůně, taková nasládle rajčatová.
    Chuťově to je taky ok.

    Oddělila se tekutina a pevné části, které bublinky zvedly k víčku, syčí to pěkně :)

    Předpokládám, že se ta pevná část dá bez rizika sníst, což jsem už částečně udělal. No a ta tekutina by šla použít jako startér?
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    Dělal jsem kvašáky-okurky a vrazil do toho i ten česnek, ale za 14 dní je česnek (modrý paličák) skoro jak čerstvý, narozdíl od zbytku ingrediencí.. trvá mu to nějak vyrazněji déle?
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ZUZKAOU: Škoda.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ale kdyby někdo chtěl kvasit na prodej a chyběly mu receptury, tak stačí se ozvat.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BEBERA: nechtěla.

    1. nejsem obchodník a jsem naprosto tragická s účetnictvím. V rámci fakturace mé práce to ještě nějak udržím, ale klasický obchod ani omylem.

    2. nemám potravinářský provoz a nemám kapitál na rozjezd.

    3. nemám auto a řidičák a jsem většinu času v Jeseníku :-)

    Respektive s holkama s https://www.facebook.com/Dob%C5%99e-nalo%C5%BEeny-844406955625151/timeline/ jsme plánovaly, že se čas od času přidám s něčím zkvašeným, ale ani ony, které byly do nalezení prostoru a rozjetí vlastní výroby zatím nijak nepokročily - jediný kdo pravidelně něco dělá je Terazka Korejské kuchyně.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ZUZKAOU: Ta mě napadá, nechtěla bys svoje nejlepší recepty dělat ve velkém a distribuovat třeba ve zdravých výživách? Málokdo má s kvašením tolik zkušeností jako ty. U nás takhle prodává jablonecká firma zelí a vypadá to, že úspěšně... Já bych si různou zeleninu v malých dávkách kupovala ráda. Vlastní kvašení je u mě omezeno prostorem - kolik sklenic se mi dlouhodobě vejde do lednice - a přecitlivělostí muže - nesnese, když se doma kvasí věci s česnekem nebo cibulí...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam