• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    KAMIONG
    KAMIONG --- ---
    VXP: tak já se hecnu :)
    VXP
    VXP --- ---
    KAMIONG: promíchat a vypít... už je tam moc hub na málo mléka... takže buďto příště přidat mléka, nebo trošku hub sníst ;)
    KAMIONG
    KAMIONG --- ---
    Mám doma týden tibetskou houbu, první kefír(3dny na lince) byl skvělý, ale další várka se mi dnes moc nelíbí. Ráno byl na mlíku povlak podobný tomu na hermelínu, takový oschlý škraloup. Promíchala jsem to, teď večer jsem chtěla scedit, ale mám to oddělené, na dně syrovátka a nahoře asi 4 cm hustá bublající kyselá kejda. Něco se pokazilo, nebo je to jen vyšší level kvašení a mám to bez obav promíchat a vypít?
    LITTLEWONDER
    LITTLEWONDER --- ---
    posilam recept od kamaradky z Murmanska na kvasenou pastiku z lustenin a jogurtu. zatim jsrm nezkousel, trochu se toho bojim:



    1. Luštěniny se musí uvařit a rozmixovat na kaši spolu s 2 lžíci jogurtu a trochou olivového oleje, 

    2. Kaše dat do pasterizovaných sklenic a pevně zavřít poklicemi.

    3. Nechat v teplém místě na 3-5 dní.

    4. Zavřená a v lednici výdrží hodně dlouho.

    Zkoušela jsem fazole, čočku, soju, cizrnu, hrách a řecké seno. Nejlepší je čočka a červená a bílá fazole. Řecké seno je hnus.

    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ZOIDBERG: Cíťo...:) Moje kimchi taky muselo bydlet na balkoně a jist jsem ho mohla,jen když byl muž na služebce...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    https://www.facebook.com/events/552112355164706/

    kimči battle - nechte soupeřit svoje kultury s těma cizíma. Nebo přijďte ochutnávat.

    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    Zkouším poprvé dělat kimči a dost jsem podcenil zápach při kvašení. Čekal jsem něco jako klasické zelí, ale tohle připomíná spíše mrtvolku nějakého malého zvířátka :-) Kimči se musí okamžitě odstěhovat do sklepa…
    KAMIONG
    KAMIONG --- ---
    Tak jsem to nakonec upekla, chyba byla asi v tom, že jsem to dala do velké formy, takže to nemělo ten objem pro vykynutí. Takže chleba le sice nízký, ale upečený a velmi chutný. Snad to půjde jen líp a líp:).
    KAMIONG
    KAMIONG --- ---
    Aha, chleba z droždí jsem tak kynout dávala. Už jsem to vypnula a nechám to do rána v klidu
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KAMIONG: no 50 stupňů je moc...
    KAMIONG
    KAMIONG --- ---
    ZUZKAOU: tak jsem měla dojem, že kvásek narostl hezky, ale chleba vůbec nekyne, už to mám tři hodiny v troubě na 50 stupňů(těsto vyrobeno ráno a přes den bylo cca v 15 st.). Zkusím to nechat do rána, když to nenabyde, letí to do koše, nebo se to dá ještě zachránit?
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    ZUZKAOU: díky, to mě těší,)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BASTOCH: ne, jen to půjde pomaleji, a teda plísně chlad moc nemaj rády - sami korejci kvasí kimči ve speciální kimči ledničce a vážně to dává lepší výsledky, než klasické kvašení v pokojové teplotě.
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    dotaz ke kvašení kimchi
    máme teď v mrazech celkem nízký teploty i v pokoji, kde běžně kvasim kimchi
    může mi zplesnivět, nebo co kimchi hrozí při pomalym kvašení? (4dny a sotva to začíná) cca v 15°
    případně vykvasí vůbec?
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    ZUZKAOU: Jak píše VXP, kvásek do něho může vytéct, router se nebude stíhat chladit. Chápu, že internet je plný skvělých rad, ale imho lepší zrovna tomuhle předcházet, jeden nikdy neví :)
    VXP
    VXP --- ---
    ZUZKAOU: na routeru by obecně nic stát nemělo... + pokud kvásek přeteče...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jinak tedy zbylý kvásek nakrm moukou tak aby byl spíš hustější a v uzavřené nádobě ho vraž do lednice, týden dva vydrží v klidu, pak je možné že bude potřeba s ním zacházet opatrněji, protože při delší nečinost se tam ty poměry mikrobů mění.

    jiná varianta je ho usušit - normálně nech zachnout těsto a pak rozmíchat s čerstvou vodou a moukou, ale nejspíš bude rozvkášet okolo 20 hodin.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KAMIONG: ne -když už máš zralý kvásek, tak normálně vezmeš trošku "startéru" - starého kvásku a přidáš ho do rozkvasu - toho čím budeš zadělávat těsto a rozkvasíš to většinou tak mezi 8-12 hodinami do tak zralého kvásku, jak požaduje recept. Většinou chceš kvásek na vrcholu - tedy když se viditelně zdvihne a ještě neklesá.

    Dobře to má vysvětlená Iva ve své knize a už už by měl vyjít Domácí pekař Kláry Hadašové, kde to bude taky snadno k pochopení.

    Nová kniha „Ruce v mouce“ – PEKÁRNOMÁNIE
    http://www.pekarnomanie.cz/nova-kniha-ruce-v-mouce/
    KAMIONG
    KAMIONG --- ---
    ZUZKAOU: ještě se tě rovnou zeptám-když se pak z odloženého kvásku peče další chleba, tak se tomu musí přizpůsobit postup, když ho mám jen malé množství, ne? Nebo ho přikrmuju zase 4 dny a nechám narůst?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GHOSTDOGG: jak jsem četla, tak šířím - nezkoušela jsem to ;-)

    Proč by to mělo vést k vyhoření?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam