• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KAMIONG: ne -když už máš zralý kvásek, tak normálně vezmeš trošku "startéru" - starého kvásku a přidáš ho do rozkvasu - toho čím budeš zadělávat těsto a rozkvasíš to většinou tak mezi 8-12 hodinami do tak zralého kvásku, jak požaduje recept. Většinou chceš kvásek na vrcholu - tedy když se viditelně zdvihne a ještě neklesá.

    Dobře to má vysvětlená Iva ve své knize a už už by měl vyjít Domácí pekař Kláry Hadašové, kde to bude taky snadno k pochopení.

    Nová kniha „Ruce v mouce“ – PEKÁRNOMÁNIE
    http://www.pekarnomanie.cz/nova-kniha-ruce-v-mouce/
    KAMIONG
    KAMIONG --- ---
    ZUZKAOU: ještě se tě rovnou zeptám-když se pak z odloženého kvásku peče další chleba, tak se tomu musí přizpůsobit postup, když ho mám jen malé množství, ne? Nebo ho přikrmuju zase 4 dny a nechám narůst?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GHOSTDOGG: jak jsem četla, tak šířím - nezkoušela jsem to ;-)

    Proč by to mělo vést k vyhoření?
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    ZUZKAOU: Dávat kvásek na router je super návod, jak nechat vyhořet byt...
    KAMIONG
    KAMIONG --- ---
    ZUZKAOU: dík, máme tu 23 stupňů, tak snad to pojede:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KAMIONG: můžeš. Mělo by to vyrůst tak jako tak. Jinak teda tím jak je klendra, tak počítej s tím, že to bude trvat o něco déle a nebo to fakt nechávej na routru od wifi, nebo u topení, aby tomu bylo teplo.
    KAMIONG
    KAMIONG --- ---
    ZUZKAOU: chtěla bych vyzkoušet tento recept, ale mám buď žitnou obyč, nebo pšeničnou celozrnnou. Můžu to zadělat z té pšeničné?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    1835 zdokumentovaná badatelem v Irkutsku

    Чайный гриб - история происхождения
    http://combucha.ru/chaynyiy_grib_-_istoriya_proishozhdeniya.html

    před 2. světovou se v SSSR hojně pěstovala, pak teda na nedostatek cukru vymřely a vrátili se v 80. letech. Což bych viděla i na případný zdroj toho proč se to začalo šířit i v ČSSR. I když se mi mnohem víc líbí představa, že ji někde udržovaly ty houby, které přivezli legionáři přes celou zeměkouli.

    История Чайного гриба | Чайный гриб
    http://gribtea.ru/istoriya-chajnogo-griba
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    ZUZKAOU: Klidně to mohlo přijít ze sojuzu. Pamatuji si, že znovu přišla do módy, na nějakou kratší dobu. Dokonce i u nás doma jsme ji měli.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZOIDBERG: počkej, ale 80. letech to určitě nepřišlo z japonska, ne? Imho ji uchovávali makrobiotici, kteří byli potomci těch nadšenců do orientálních nauk z první republiky.
    A nebo teda druhou vlnu dodali sověti...
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    Mohou být správně obě možnosti. První vlna mohla být po velké válce, pak se na to zapomělo a comeback byl někde v osmdesátých letech, kdy se kombuča houfně šířila po českých domácnostech.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Je tu někde někdo kdo umí japonsky a chtěl by si trošku zaprokrastinovat rešeršováním?

    Hledám jak je to s původem kombučy v čechách a potřebovala bych vyloučit japonskou stopu. Vykládají se dvě verze - tedy ta co mi přijde pravděpodobnější, že ji přivezli legionáři a zajatci z ruska, kde se už od počátku 20. století pěstovaja jako čajový houba.

    A pak jsem potkala tezi, že prý to šířilo japonské velvyslanectví v praze.

    Ale jestli dobře chápu, tak v Japonsku se kombuča se nepěstovala, mělo by to mít původ v Mandžusku.

    Třeba tady to zmiňují v agrárnickém liste Venkov http://www.digitalniknihovna.cz/mzk/uuid/uuid:bc98e2b0-fcd1-11e7-816d-5ef3fc9bb22f

    podle dobového tisku se v roce 1926 stala kombuča fakt módní záležitost. Jen jsem teda v tom dobovém tisku našla jen tvrzení z roku 1927, že teda loni byla kobuča všude a letos už nic, plus pár zákazů prodávat ji několika lékárníkům a to za příliš dryáčnickou reklamu a neznámé složení produktu, co nabízeli. Ale všichni ostatní to asi mohli prodávat normálně ;-)

    No a kdyby se chtěl někdo podívat jeslti se o historii kombuči píše něco v japonštině, tak by to bylo skvělé.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ozvali se mi z Cpressu ohledně toho, že by chtěli kuchařku na kvašenou zeleninu.

    kdybyste si chtěli zahlasovat, jestli máme zkoušet vyrobit low-costové fotky a nebo ilustrace/grafiku tak budu ráda

    https://www.facebook.com/Zkvaseno/posts/1755071437857651
    GALE
    GALE --- ---
    GALE: Našla jsem toto. Chci se zeptat, jestli je to funkční věc.
    https://www.mall.cz/mlynky-strihadla-krajece/lodos-rotacni-krajec-jizeran
    FAT
    FAT --- ---
    GALE: OK, neptám se...
    :-)))
    GALE
    GALE --- ---
    FAT: O nich vím. Dokonce se dá nakrouhané zelí i koupit, nicméně tato varianta mu nevyhovuje. Neptej se mě proč.
    FAT
    FAT --- ---
    GALE: Jo, existuji krouhárny, kde si nakrouhané zelí koupíš.
    GALE
    GALE --- ---
    Mám dotaz na krouhač zelí pro tátu k Vánocům. Jeho současný robot dosloužil a nový nevyužije. Jde mu jen o to krouhání jednou ročně. Máte něco vyzkoušeného, na čem se dá rozumně nakrouhat jednorázově asi 10 kg zelí?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    XARGH: sůl určit ě nepridávej, starter to nepotřebuje, jen to díky té soli bude kvasit trošku pomaleji. Dej pod to nějakou věc, kam ti bude přetýkat bublající lák, ať nemáš posléze celu skříň od zelí.

    Jkinak zatížit to klidně můžeš i třeba igeliťákem z části naplněným vodou.

    a jinak prostě, za stálého ochutnávání, počkej.
    GOGGA
    GOGGA --- ---
    XARGH: ja jsem vymyslel fintu k zatizeni, kdyz mi dosla tezitka - dat navrch mikrotenovy sacek a napustit ho vodou.. :-)
    XARGH
    XARGH --- ---
    GOGGA: jj to jsem si zhruba pamatoval. dnes vysbiram co plave na hladince a dam novou steril sklenici na zatizeni! snad se to ujme, uzirat zacnu uz pristi tyden :) (kdyztak jsem -10kc a pul h prace)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam