• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FARIN: ne - nakrouhej zelí, posol ho, namačkej do sklenice a nech ho zkvasit. Pak slij lák. Respektive můžeš odšťavit zelí a počkat až zkvasí.

    jinak ta z DM může být pasterovaná a nebo tak něco, jinak má vcelku krátkou trvanlivost. Takže bude v sobě mít rozpustnou vlákninu (prebiotika) a bude nadýmat, nebudou v ní probiotičtí mikrobové.
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    FARIN: https://www.cuketka.cz/?p=1481
    možná se mateme v pojmech, ale mléčný kvašený neznamená, že tam musí být mlíko
    podle mě to bude normální šťáva z kvašenýho zelí
    FARIN
    FARIN --- ---
    V dm prodávají mléčně kvašenou zelnou šťávu.
    Když doma odštavím zelí a přidám lžičku jogurtu dopadne to podobně?
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Překvapivě mají v USA na kdejakym baře sklenicu s kvašákama. Ale kefír jsem našla jednou za čtyři návštěvy kontinentu.
    KAMIONG
    KAMIONG --- ---
    Asi mi uhynuly tibi krystaly, po dvou dnech na lince je šťáva sice trochu štiplavá, ale strašně sladká, přitom jsem dala cukru jako obvykle. Je to známka kolapsu? Minulý týden jsem je flákala a nechala asi 5 dní nescezené, tak jsem to trochu čekala...
    LITTLEWONDER
    LITTLEWONDER --- ---
    ZUZKAOU: dikes, budu experimentovat
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: i když tady zrovna lak dělají. zkus různé varianty na větším množství, co ti bude chutnat. ono to stejne není na dlouhé uchování.

    ke zpracování ve větším doporučuju vyrobit okurkovou šťávu- rozmixovat a přecedit a pít vychlazene jako limonádu s citronem, mátou a nebo s ginem.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LITTLEWONDER: nakrájet na kolečka a nebo kostky, bez laku, se solí a kořením.
    Fermented Bread and Butter Pickles | Old Farmer's Almanac
    https://www.almanac.com/blog/gardening/celeste-garden/fermented-bread-and-butter-pickles
    LITTLEWONDER
    LITTLEWONDER --- ---
    mam nejak moc okurek hadovek a nevim co s nima... daji se nejak chutne zkvasit?
    PERRYN
    PERRYN --- ---
    ZUZKAOU: diky za tipy, az zpracuju tech 12 litru calamady, tak urcite vyzkousim..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: po aha=pomáhá.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PERRYN: korejske zimní baechu ano. ona dost po aha kontrole výsledné chuti, zrychluje fermentaci, drží nálev a tak. pokud chceš dělat klasické korejské kimci z pekingského zelí, tak právě korejské papričky, (koupíš u Korejců) a základ kimci pasty z řídké kaše dělí calamadu od kimci. zajdi na korunní do shinfoodu a rovnou tam vezmi i nakládané minikrevetky, co tam patří..
    Shin Food | Asian specialities from South Korea, Japan, Thailand and China
    https://shinfood.com/

    bez kaše se dělaj různé letní kimci, to už si vygoogli. googlu v angličtině.


    já mám zatím popsanou jen klasiku a oi-sobagi
    ostatně teď je na něj čas.
    Okurkové kimči - Oi Sobaegi - 오이소박이
    https://www.zkvaseno.cz/2014/08/okurkove-kimci-oi-sobaegi.html?m=1
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    PERRYN: papricky se daji koupit v korejskym shopu u plackyho namesti.
    s kasi je to lepsi
    PERRYN
    PERRYN --- ---
    ZUZKAOU: skrobovou kasi nedelam vubec.. hmm, mozna bych mel. Klasicke kimcij je vzdy s kasi? Co isem cetl rrcepty, tak byly spis bez ni. A daji se v Praze sehnat korejske papricky? Pouzivam tyto (cinske)

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PERRYN: na červenou potřebujes co nejčerstvější korejské papričky. a ohledně nálevu - děláš skroboovu kaši? měla by být docela řídká...
    PERRYN
    PERRYN --- ---
    Pripravil jsem 12 litru kimchi, ale porad narazim na to, ze je malo nalevu (moc natlacuji do sklenice?). Pak stejne preteka a musim doplnovat slanym nalevem. A nikdy nejsem schopnej udelat peknou cervenou barvu - pouzivam chilli a cervenou papriku, kterou jsem nekolikrat menil.

    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    ZUZKAOU: díky ti, jdu to zkusit :)

    (Jinak kurz fermentace - Fermentárum, na konci května - byl úplně super, dostala jsem tam i kulturu na jogurt, tu jsem chvíli nechala válet v ledničce a bojovala napřed s kombuchou a tibi, ale někdy před měsícem jsem skutečně kvůli tomu opatřila jogurtovač a funguje to výborně, je to taková dobrota, že je dělám každý druhý den. V tom počasí by to možná stačilo jen postavit na sluníčko místo dávat do jogurtovače, ale to jsem radši neriskovala, když vidím, co jsem provedla s tibi, chytá mě panika, že mi všecko chcípne :D)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: kdyžtak o tom přemýšlím, tak by tibi měl žrát i zemiak. budu to muset vyzkoušet.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BRAMBOREENA: nezautocila, jen využila jejich oslabení z podvýživy.

    Tibi slij, propláchni dej do nové, vytvářené nádoby a krm je dostatkem cukru základní nálev chce 1dil tibi 2 díly cukru a 5 dílů vody. Na živiny bohužel minerálka nestačí. Dávej jim do prvního nálevu sušené fíky ( vydrží tak dva tři nálevy a prokvašené jsou fakt dobré) a nebo kokos. Sušený strouhaný to chce v nějakém pytlíčků, protože rozs,pány z krystalů nejde vybrat a po pár týdnech začne hnít. takové ty široké plátky jsou v pohodě.

    stalo se mi to samé a to jsem ten kefír předtím živila i melasou

    Kokos a vodní kefír
    https://www.zkvaseno.cz/2015/02/kokos-vodni-kefir.html?m=1
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Lupa nepomáhá, tak se zeptám: stalo se někdy někomu, že by kombucha zaútočila na tibi krystaly a zničila je? V květnu jsem začala pěstovat obojí zároveň (vypravila jsem se na kurz fermentace, tam jsem dostala kombuchu, a tibi vzápětí získala z Esky). Kombucha krásně roste, zatímco tibi postupně čím dál víc skomírají (jak tu někdo psal - vypadají jako písek) a to se snažím doplňovat jim minerály Magnézií a himalájskou solí. Kokos coby resuscitační prostředek jsem ještě nezkoušela, neb už je asi po všem: dneska jsem v nádobě se chcípajícími tibi nahoře našla koláč něčeho, co hodně připomíná kombuchu. Ke kontaminaci snadno mohlo dojít - mám několik skleněných nádob, ze (a do) kterých to průběžně přelévám, jak je zrovna místo a kolikátý je to nálev, takže kolují mezi tibi a kombuchou a teplem a lednicí. Než do nádoby po kombuše naleju tibi nebo naopak, tak ji sice propláchnu, ale nevyvařuju. Může to chcípat kvůli tomu? Mohly nějaké pozůstatky kombuchy v nádobě napadnout tibi, i když tam měly jenom cukr a ne čaj a krystaly byly jasně v přesile? Tak nějak jsem věřila, že ta věc má vlastní imunitu a vetřelcům se brání, ale asi je křehčí, než vypadá... :(
    Jinak ale... chutná to všechno pořád dobře :) Jenom mrchy nerostou a nahoře se udělal pěkný pružný bílý kombuchoidní špunt.
    MAXWESSLO
    MAXWESSLO --- ---
    Na odlehčení přikládám fotku Kimchi-jjigae, polévky z kimchi. Kimchi jsem ještě nikdy nedělal, ale tohle korejské jídlo mi nejvíce připomínalo českou kuchyni - klasickou zelňačku, s mnohem výraznějšími chutěmi, ale srovnatelnou. Snědl bych toho hrnec bez nějakých větších obav o své zdraví :D

    MAXWESSLO
    MAXWESSLO --- ---
    ZUZKAOU: Tak se omlouvám ještě jednou, pokud to vyznělo, že tady vynáším nějaké soudy.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam