• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jo a 10. listopadu bude druhá Kimchi battle

    https://www.facebook.com/events/519620288491400/
    NILA
    NILA --- ---
    ZUZKAOU: z toho čo čítam to bude ako hovoríš, nikto vlastne poriadne nevie čo je to za placku...skúsim teda prekonvertovať jednu kombuču :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NILA: osobně nevěřím že je to specifická kultura - kdybych to chtěla chovat, tak prostě začnu kombuču krmit medem a zeleným čajem.
    NILA
    NILA --- ---
    ahoj vospolok - nechováte niekto jun kultúru o ktorú by ste sa chceli za úplatu podeliť?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    STOOL: Korejci ji jedí výrazně čerstvější a neprokysany. Klasické baechu nechávají zrat okolo nuly, aby to šlo pomalu a na jaře to ještě nebylo moc kyselé. Ale to je na každém konkrétním jazyku, zejo.
    SMALL_CLANGER
    SMALL_CLANGER --- ---
    imho dva tydny fakt minimum, spis ten mesic. ale na druhou stranu lidi rikaj, ze jim to chutna i 'syrovy' tak jsem to letos ochutnal a neni to spatne - je to jak chilli zeleninovej salat, akorat tomu chybi ta zkvasena cast.
    jinak mi to vydrzi tak 2-3 mesice (delam 7-8l).
    STOOL
    STOOL --- ---
    o víkendu jsem vedl debatu o dýlce zrání kimči a dozvěděl jsem se, že jsem asi jedinej, kdo to jí nejdřív za dva týdny. jakou máte zkušenost vy? teď dojíždím dýňovo-patizonové a upřímně mi po tom měsíci začíná nejvíc chutnat až teď.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jako korejci dělají kimči z toho, co maj zrovna po ruce a v nejrůznějších obmněnách. Horší než bramborovej salát, tohlecto!
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    BASTOCH: taky jsme nad tim premysleli :) Ale melo to dost uzkej tvar a petrzelovo-mrkvovou nat. Proste to bylo cele podobne nasi petrzeli.
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    DAVE_PAGE: no a nebyla to daikon? .)
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    ja si koupil v korejskem obchode balicek s kimchi, kde byla jen jedna petrzel (pastinak, nebo neco podobneho - nemelo to popisky v latince) v celku i s nati :) Tahal jsem to z toho pytliku dost podezrivave, ale bylo to fajn.
    SMALL_CLANGER
    SMALL_CLANGER --- ---
    ZUZKAOU: je to tam :) pouzivam uz asi tretim rokem Tvuj recept z webu: mnohe diky i za nej.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SMALL_CLANGER: určitě můžeš.

    Zkvasí to pěkně, pak dej vědět, jaká byla.
    SMALL_CLANGER
    SMALL_CLANGER --- ---
    ahoj, muzu dat do kimchi petrzel? podle uvahy 'mrkev tam uz je, petrzel je skoro mrkev a zrovna ji mam dost'
    ROSADKO
    ROSADKO --- ---
    ZUZKAOU: Ok, udělám to tak. Ještě mě napadlo, jen střílím od boku: ta tibetská kefírová houba, co dělá kefír z mlíka - kdybych použila malé množství mlíka a k tomu ty rozmixované ořechy, je nějaká šance, že by mi ta houbička ten kefír taky vyrobila?
    VANEK
    VANEK --- ---
    ZUZKAOU: 2 % soli objemová, to znamená 4,3 % hmotnostní? ;)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ROSADKO: přidej ji do vody na namáčení - tak 2% objemu vody. Stejně to pak ale převař- výrazně tím zvýšíš stravitelnost a výsledné ořechové mléko bude hustší a lepší chuti, protože za tepla se těch látek prostě vylouhuje víc.

    Namočit, rozmixovat na hrubo, převařit a horké domixovat do hladka. Počkat až to vychladne, přecedit a zaočkovat.
    ROSADKO
    ROSADKO --- ---
    ZUZKAOU: aha, to je zajímavé, díky za info. A kdybych sůl přidala k těm probiotikům, tak by to pomohlo? Ořechy budu používat nejspíš české vlašáky.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ROSADKO: ne - sůl nestartuje kvašení, sůl snižuje pravděpodobnost, že začne kvasit i něco jiného, než žádoucí kultury.

    Zárodky plísní jsou pochopitelně i na ořeších - tím že jsou většinou dovážené přes půl světa, tak i častěji, než na obilovinách. Pokud se tomu chceš vyhnout, tak udělej ořechové mléko/smetanu/kaši, převař a pak něčím zaočkuj a nech fermentovat. čím víc raw a bio, tím větší riziko plísně.
    ROSADKO
    ROSADKO --- ---
    GOGGA: Díky za odkaz, ale přijde mi to trochu předimenzované to po po kvasném procesu dávat ještě sušit. Krom toho pokud jsem to pochopila správně, tak použití soli startuje kvašení, ale když tam dáš rovnou už nějaký základ (probiotika, šťávu z kysaného zelí), půjde to taky a zřejmě rychleji, ne?

    Já jsem našla tenhle návod:
    Kvašené ořechy a zdraví – udržují nízkou hladinu cholesterolu a regulují krevní tlak | Rehabilitace.info
    https://www.rehabilitace.info/...-zdravi-udrzuji-nizkou-hladinu-cholesterolu-a-reguluji-krevni-tlak/

    ZUZKAOU: Vodní kefír bohužel nemám a plísni z ovsa bych se fakt ráda vyhnula. Kdybys měla pro takový proces vybrat mezi šťávou z kysaného zelí a probiotiky z lékárny, co bys doporučila? A šťáva z kysaného zelí musí být předpokládám z domácího, to z obchodu asi fungovat nebude, nebo ano?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam