• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: a končí - jako je to zábavné crcání, ale von ten výsledek není vo moc vodlišnej, než když si tu pastu koupíte hotovou (soju jsem nesázela, koupila jsem mejugaru - fermentovanou sojovou mouku normálně na Korunní)

    vyjdete to dneska, nebo zejtra, jak bude mít Qwerty čas na korektury.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    což mi připomíná, že bych měla dopsat ten recept na kočchudžang, který začíná "dva roky před tím, než budeme pastu potřebovat zasadíme soju" ....
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BONEMINA: tak holt musíš na konci března pro fíkové listí. Když to pak sepíšeš, tak ti to nadšeně budu publikovat na blogu.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: jj, je v tom tolik koření, že nějaký murri už je zanedbatelný, ale když už, tak už :) pustila jsem se teď do překladu jedné anonymní kuchařky z Al-Andalus ze 13.století a je hodně inspirativní. Čeká mě pár dobových hostin, tak to chci mít dotažené do detailů, elháčkaři jsou hrozní pedanti na autentičnost :D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BONEMINA: pod oranžerií v zahradách pražského hradu rostou.

    Ale tohle bude fungovat i bez murri :-)

    jo a jinak The Noma guide to fermentation potřebujete.

    The Noma Guide to Fermentation
    https://www.zkvaseno.cz/2018/11/the-noma-guide-to-fermentation.html
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: Já si říkala, že ty fíkové listy tam nejsou jen pro srandu králíkům. Rodiče si teď zasadili tři malé rostlinky a pokud vím, je nějaký fíkovník i ve Valdštejnské zahradě, tak do toho na jaře půjdu.

    Nutně totiž potřebuju zkusit (mimo jiné) recept na nadívané kuře bez kostí, je to vlastně drůbeží verze původní gefilte fiš.
    Podřízni slepici, aby byla u krku co nejvíc otevřená a dokud je ještě teplá,
    dobře ji nafoukni. Pak z ní opatrně stahuj kůži, aby se neprotrhla a hned potom
    ji rozřízni podél zad od krku k ocasu. Stahuj kůži opatrně po kouscích, dokud
    nebude stažená celá kromě špiček křídla, protože tyto zůstávají s kůží. Pak
    ober všechno maso z prsou a v hmoždíři ho rozetři na kaši s loupanými mandlemi,
    ořechy a drobky chleba namočenými do koriandrové šťávy. Pak vezmi to, co je
    uvnitř (játra a droby), uvař ve slané vodě, nakrájej na malé kousky a přidej k
    rozetřenému masu. Osmaž to a přidej koriandrovou šťávu a murri, kolik bude
    třeba, a kuličky pepře, skořici, čínskou skořici, levanduli, galangal. Uvař
    vejce, oloupej je, žloutky odlož, bílky jemně nasekej a přidej k náplni. Rozbij
    osm až deset vajec, umíchej je nad mírným ohněm a pak je přidej do náplně.
    Potom nádivkou jemně naplň kůži tak, aby se neprotrhla a sešij ji, ale nech
    díry, aby se dala ještě doplnit. Do křídel, stehen a nohou přidej žloutky,
    dokud nebude mít slepice správný tvar a celou ji zašij. Dej ji do vody, aby
    byla celá ponořená a přidej ocet, aby nebyla vysušená. Dej pozor, aby kůže
    nebyla propíchnutá. Když je nádivka uvařená, vyndej slepici z vody, dej ji do
    hrnce nebo tažínu a potři ji murri a olejem. Umyj hmoždíř, ve kterém jsi třel
    maso a podrť v něm tymián. Tím tymiánem potři slepici a dej ji péct do pece,
    dokud nezhnědne a dbej, aby se nespálila. Pak vylož nádobu citronovými listy.
    Vezmi slepici a rozděl ji na půlky shora dolů a nech to … (čtyři slova chybí) …
    nějaký hřebíček, pepř, čínskóu skořici a skořici, posyp s nimi oba kusy, ozdob
    opečenými mandlemi a servíruj.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BONEMINA: nedělala, ale Zibler a Rezdepi garrumy všeho druhu urychlují pomocí kodži. Pokud to bylo jen z ječmene, tak bych do toho jako náhražku cpala maggi, který se dělá z pšenice.


    Pokud to budeš zkoušet, tak budeš chtít ty fíkové listy (v Praze se dají najít k otrhání).

    Mají antimikrobiální efekt na část spektra, takže budou určovat co tam zkvasí a nebo nezkvasí.

    Antibacterial activity of fig leaf (Ficus carica Linn.) extract against Enterococcus faecalis and its cytotoxicity effects on fibroblast cells
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5891850/
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Nedělal jste někdo náááhodou murri? Chystám se na pár středověkých španělských receptů a tam tuhle omáčku cpou snad do každého masitého jídla. Asi to nakonec obabicuju obyčejnou rybí omáčkou, ale...

    Velice častou přísadou arabských jídel je omáčka murri. Jedná se o fermentovanou omáčku z ječmene, méně často z ryb. Podobá se omáčce garum z antického Říma a vzhledem k přirozenému vysokému obsahu glutamátu funguje jako zvýrazňovač chuti, podobně jako dnešní sojová omáčka.
    Tradiční murri se připravovalo od konce března z těsta ze syrového ječmene, které se nechalo 40 dnů zabalené ve fíkových listech. Poté se rozdrtilo, smíchalo s vodou, solí, případně s další moukou a nechalo se v teple kvasit dalších 40 dnů. Vzniklá tmavěhnědá pasta se ředila vodou.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LYDI: žárovičku v troubě. Funguje to bez problémů. Respektive hmota co má plíseň sežrat nesmí být moc morká a vlastně ne úplně do měkka uvařená. Pokud k tomu přidáš nějakou obilovinu - kroupy/oves/rýži, tak to celé půjde rychleji.
    NILA
    NILA --- ---
    LYDI: robila som rovnako úspešne v rúre nastavenej na najnižšiu možnú teplotu - moja zvládne 30 stupňov a v sušičke (30 až 40 stupňov). Teplotu počas nijak nekontrolujem, vždy od toho odídem a nechám to tak, iba sledujem či sa tvorí kožušinka. Jediný prípad kedy mi nevyšiel bolo, keď som to skúšala vysoko vedecky s pomocou lakmusových papierikov a bohvie čoho (podla Nordic Food Labu - https://bit.ly/2E5jmjC )
    Zuzka má k tomu krásny článok - https://www.zkvaseno.cz/2018/06/tempeh.html
    LYDI
    LYDI --- ---
    delate nekdo vlastni tempeh? jaky pouzivate termostat - topitko? diky za inspirace a rady
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    a jak vypadal tenhle battle? zvedla se úroveň od minule?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DOUPLE: hele na kimchi Battle v to měl někdo celé ředkvičky (malé, červené) a jak to kruplo, tak to bylo boží.
    DOUPLE
    DOUPLE --- ---
    jsme udelali po dvou letech s kamaradama a je vyborny, jenom zralo nejspis v moc velky teplote (14 dni v byte) a je teda poradne kysely, ne nijak nepozivatelne, ale dalsi tejden/dva by to nejspis poslal uz do polivky. Nebo je to necim uplne jinym :)
    Par pro me novejch poznatku:
    - miso je bezvadnej upgrade
    - zbavili jsme zeli pri proplachovani co nejvic vody, probehl ubytek na celkovy vaze, ale zase vysledek plave min nez minuly pokusy, ma to tak akorat stavy
    - cim vic daikon tim vic adidas

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A ty jižanský smažený zelený rajčata jsou skutečně nezralý rajčata. A jižanům po nich nic není.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jinak já teď nezralý rajčata kvasím v láku a na salsu a nebyla pořádně hořká ani po utržení.

    Testovala jsem jestli kvašení fakt rozloží solanin z lilku potměchuti a fakt se ta strašlivá hořkost co tam byla na začátku úplně ztratí. Ochutnání lilkových semen se mnou neudělalo vůbec nic. Ale fakt jsem toho měla jen trošku. Následný kvas byl fajn.

    Čínský rajčatový kvas (s goji) - 红酸汤
    https://www.zkvaseno.cz/2014/12/cinsky-rajcatovy-kvas-s-goji.html
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BJETUSH: no, jo - pokud je to americká kniha, tak to jsou tomatillos. Což jsou mochyně, které jsou zelené i dozrálé.
    Tomatillo – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Tomatillo

    Alkoholové kvašení se imho solaninu nedoktne.

    Spíš si myslím, že se mu to nepovede - jednak to v sobě nemá dost cukru a druhak - solanin je na chuť hořký. Takže pokud to bude hořké, tak to není dobrý nápad pít.

    I kdyby to pil hořké, tak ze střev dospělého s normálním stavem trávicího traktu se solanin prakticky nevstřebává.

    Takže se tím přiotráví jedině někdo s nemocným trávením, kdo bude takový debil a bude to pít ve větším množství i když to bude hnusné.
    BJETUSH
    BJETUSH --- ---
    Ahoj, jdu si pro radu - přítel vyrábí víno ze zelených rajčat (dle knihy Domácí vaření piva, Kevin Forbes), nicméně jsem pojala podezření, že jsou zde myšlena zelená rajčata jako odrůda a ne nezralá rajčata, která používá, vzhledem k jedovatosti solaninu/tomatin, který obsahují. Moje otázka je, zda někdo netušíte, jak je to se solaninem při kvašení? Našla jsem pouze, že při mléčném kvašení se snižuje, ale jak je to z alkoholovým? Zkrátka zda výsledné víno z nezralých rajčat nemůže být zdravotně závadné?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NILA: bude recenze - nadrzo jsem si o ní napsala a dostala jsem ji. Jinak je to skvělé co se týče kodži a kombuch a vůbec těch divnějších části fermentace.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam