ZUZKAOU: Já si říkala, že ty fíkové listy tam nejsou jen pro srandu králíkům. Rodiče si teď zasadili tři malé rostlinky a pokud vím, je nějaký fíkovník i ve Valdštejnské zahradě, tak do toho na jaře půjdu.
Nutně totiž potřebuju zkusit (mimo jiné) recept na nadívané kuře bez kostí, je to vlastně drůbeží verze původní gefilte fiš.
Podřízni slepici, aby byla u krku co nejvíc otevřená a dokud je ještě teplá,
dobře ji nafoukni. Pak z ní opatrně stahuj kůži, aby se neprotrhla a hned potom
ji rozřízni podél zad od krku k ocasu. Stahuj kůži opatrně po kouscích, dokud
nebude stažená celá kromě špiček křídla, protože tyto zůstávají s kůží. Pak
ober všechno maso z prsou a v hmoždíři ho rozetři na kaši s loupanými mandlemi,
ořechy a drobky chleba namočenými do koriandrové šťávy. Pak vezmi to, co je
uvnitř (játra a droby), uvař ve slané vodě, nakrájej na malé kousky a přidej k
rozetřenému masu. Osmaž to a přidej koriandrovou šťávu a murri, kolik bude
třeba, a kuličky pepře, skořici, čínskou skořici, levanduli, galangal. Uvař
vejce, oloupej je, žloutky odlož, bílky jemně nasekej a přidej k náplni. Rozbij
osm až deset vajec, umíchej je nad mírným ohněm a pak je přidej do náplně.
Potom nádivkou jemně naplň kůži tak, aby se neprotrhla a sešij ji, ale nech
díry, aby se dala ještě doplnit. Do křídel, stehen a nohou přidej žloutky,
dokud nebude mít slepice správný tvar a celou ji zašij. Dej ji do vody, aby
byla celá ponořená a přidej ocet, aby nebyla vysušená. Dej pozor, aby kůže
nebyla propíchnutá. Když je nádivka uvařená, vyndej slepici z vody, dej ji do
hrnce nebo tažínu a potři ji murri a olejem. Umyj hmoždíř, ve kterém jsi třel
maso a podrť v něm tymián. Tím tymiánem potři slepici a dej ji péct do pece,
dokud nezhnědne a dbej, aby se nespálila. Pak vylož nádobu citronovými listy.
Vezmi slepici a rozděl ji na půlky shora dolů a nech to … (čtyři slova chybí) …
nějaký hřebíček, pepř, čínskóu skořici a skořici, posyp s nimi oba kusy, ozdob
opečenými mandlemi a servíruj.