• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    mam stejnou zkusenost, repa mi proste nekysa. zkousel jsem dvakrat, poprve ca 2% soli, podruhe tak 1 procento, v obou pripadech to i po nekolika tydnech v teple neudelalo vubec nic, jen od shora trochu zhnedla....
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ALUCARD153: řepa občas ten sliz chytá. Pokud to bylo teď, tak je to delším skladováním.

    Přidej víc soli - tak 3-4 procenta, spíš než jen 2 %. A zkus ziplockový sáček, ze kterého vážně vymáčnkeš co nejvíc vzduch.
    ALUCARD153
    ALUCARD153 --- ---
    My jsme zkoušeli kvasit řepu podle Katze (prakticky jak zelí), ale chytla sliz (jednou to vytvořilo něco jako kombuchu) a dost nahoře zhnědla. Vypadalo to velmi nevábně, tak jsme to vyhodili. Namíchali jsme to i se zelím a přidali trochu nakvašené zelné šťávy, ale výsledek bohužel stejný. Zatížené to bylo, nasolené taky dost, tak nevím kde se stala chyba. Napadá vás něco?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ááááá - řepa v kimči je boží!
    TOULASE
    TOULASE --- ---
    KOCHANSKA_CH:
    ZUZKAOU: tak holky moc děkuji, chytla jsem paní z Fcb (prý je taky Nyxačka:) a už mi to doma spokojeně háže bubliny.. dík:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jo jinak kvas je nejlepší ze sladovýho kafe z DM (pak už to tedy není levná věc, jak se zbavit starýho chleba, no)

    Sladový kvas
    https://www.zkvaseno.cz/2018/08/sladovy-kvas.html
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TOULASE: ta fb skupina je nejspolehlivější. Pokud jsi v Praze, tak vodní ti dají v Karlíně v Esce, v Ostravě to má nějaká z kaváren.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    TOULASE: Mléčný kefír bych poskytla, jsi-li z Brna. Jinak je FB skupina s poptávkou/nabídkou:

    https://www.facebook.com/groups/1403279383312110/?fref=gs&dti=393705340762974&hc_location=group
    TOULASE
    TOULASE --- ---
    VXP:
    :))))) pobavila jsem se, děkuji
    (njn jenom teď zase budu shánět chmel:)

    TOULASE
    TOULASE --- ---
    Ještě dotaz... má vodní/mléčný kefír něco společného s nápojem, který se prodává rozléváním z cisteren v Rusku??
    (tuším, že se tam tomu říká "Kvas")
    TOULASE
    TOULASE --- ---
    Ahoj, poraďte mi prosím, kde můžu sehnat vodní, nebo mléčný kefír?
    (v obou mých Zdravých výživách byli docela vykulený)
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    LOPIN: OK, díky :)
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    EXCITE: nenormalne, z jogurtu v kauflandu nebo lidlu, pres 500g je vetsinou takovy vicko pres alobal jeste
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    LOPIN: to plastový víčko na jogurty je taky ikea?
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    MAXWESSLO: tohle je moje low cost aolution co funguje perfektne a bez stresu. Za celou dobu ani jeden fail
    [ LOPIN @ Kvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků ]
    STOOL
    STOOL --- ---
    ZUZKAOU: pravd, stinky tofu je dost lapidární pojem... Tak příště. Vyhovuje mi, že se tím v zásadě odstranil můj největší problém s tofu - že to chutná po ničem.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    STOOL: no jmenuje se to stinky tofu. Smrdět to má. A teda ani číňani to nejedí samotný, ale vaří s ním - většinou ho osmaží. Podobně jako u syrečků to ten výsledný smrad sníží - jen teda při smažení to vytěká do kuchyně....

    Většinou se teda používá tuhý tofu - tedy takové to koupíš i ve zdravé výživě či supermarketu.
    STOOL
    STOOL --- ---
    k zátce - já teď používám ve velký zavařovací sklenici igeliťák naplněnej vodou. Jinak jsem na základě nedávnýho QWERTYho článku nafermentoval tofu. koupil jsem takový to měkký od Vietnamců. nevím, jestli to mělo vliv, nicméně po asi 9 dnech to je příšerná rychta (je to normální?), že jsem do pomazánky na zjemnění musel dát spoustu majonézy a tvarohu, a přesto to fest zasmrádlo celou lednici. nu ale beru to na akci, tak předpokládám, že nejpozději v deset se do ní pustíme.

    máte s tím tofu někdo zkušenost? den jsem ho nakrájený pařil v teple a pak zalil slanou vodou s chilli a lněným olejem. Když to po týdnu venku začalo být už dost cítit, tak jsem to dal do ledničky a přes noc na hladině vznikly krystalky jakýsi bílý krusty...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam