• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    LOPIN: OK, díky :)
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    EXCITE: nenormalne, z jogurtu v kauflandu nebo lidlu, pres 500g je vetsinou takovy vicko pres alobal jeste
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    LOPIN: to plastový víčko na jogurty je taky ikea?
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    MAXWESSLO: tohle je moje low cost aolution co funguje perfektne a bez stresu. Za celou dobu ani jeden fail
    [ LOPIN @ Kvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků ]
    STOOL
    STOOL --- ---
    ZUZKAOU: pravd, stinky tofu je dost lapidární pojem... Tak příště. Vyhovuje mi, že se tím v zásadě odstranil můj největší problém s tofu - že to chutná po ničem.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    STOOL: no jmenuje se to stinky tofu. Smrdět to má. A teda ani číňani to nejedí samotný, ale vaří s ním - většinou ho osmaží. Podobně jako u syrečků to ten výsledný smrad sníží - jen teda při smažení to vytěká do kuchyně....

    Většinou se teda používá tuhý tofu - tedy takové to koupíš i ve zdravé výživě či supermarketu.
    STOOL
    STOOL --- ---
    k zátce - já teď používám ve velký zavařovací sklenici igeliťák naplněnej vodou. Jinak jsem na základě nedávnýho QWERTYho článku nafermentoval tofu. koupil jsem takový to měkký od Vietnamců. nevím, jestli to mělo vliv, nicméně po asi 9 dnech to je příšerná rychta (je to normální?), že jsem do pomazánky na zjemnění musel dát spoustu majonézy a tvarohu, a přesto to fest zasmrádlo celou lednici. nu ale beru to na akci, tak předpokládám, že nejpozději v deset se do ní pustíme.

    máte s tím tofu někdo zkušenost? den jsem ho nakrájený pařil v teple a pak zalil slanou vodou s chilli a lněným olejem. Když to po týdnu venku začalo být už dost cítit, tak jsem to dal do ledničky a přes noc na hladině vznikly krystalky jakýsi bílý krusty...
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    MAXWESSLO: je to pekelně drahé...no.
    Závaží je dobrý na to, aby ti část obsahu nevyplouvala nad hladinu a tedy neosychala případně nechytla nějakou plíseň.
    Proti vzduchu by ti stačilo dát kvasnou zátku(35-70Kkč) na 3-5litrovku od okurek (potřebuješ na ní tedy buď plastové víčko nebo korkový špunt.
    Ale já to nepoužívám, natáhnu na láhev jen folii, kterou krapánek propíchnu a přes to gumičku.

    Já zatím dělal jen zelí, případně kimči.
    MAXWESSLO
    MAXWESSLO --- ---
    EXCITE: jj, ale závaží momentálně není na skladě :) Víčko prý propouští plyny ven, ale dovnitř nic, takže závaží možná není potřeba? Sklenici s víčkem jsem si každopádně pořídil (za 400), zítra zkusím naložit řepu s cibulí a česnekem (jsem takřka začátečník, kdyby měl někdo chuť poradit s kořením, budu rád).
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    MAXWESSLO: se závažímje celá flaška za 700? no ty vole
    MAXWESSLO
    MAXWESSLO --- ---
    Má někdo zkušenost s touto nakládací soupravou Tescoma Della Casa?
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    proprionove kvaseni :-D
    Základní pojmy
    https://www.zkvaseno.cz/p/zakladni-pojmy.html
    GOGGA
    GOGGA --- ---
    KASUMI: Kdyz to kvasi, produkuje se CO2. Kdyz se neupousti pri kvaseni, tak to proleze celym obsahem a ten pak prli. Takze kdyz fermentuju cokoli ve sklenenych flaskach z IKEA bez fermentacni zatky, a na tyden na ne zapomenu, obsah prli.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    KASUMI: Od stejného producenta jsem teď měla výborné kimči s červenou řepou a taky, po otevření, pustilo bubliny. :-)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    Diky. Nevegan jsem darovala (prave znamenu, co rikal, ze je ok), vegan verzi tedy snim:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KASUMI: je to ok, je ve fázi, kdy je hodně mladé a ještě produkuje hodně CO2, když to nesníš hned, tak to časem vyšumí.
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    Sumeni a perleni je dobre
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    ahoj zuz, mam prosim dotaz
    dnes jsem koupila kimchi
    https://www.rohlik.cz/1293343-noptaste-kimchi-100-vegan
    https://www.rohlik.cz/1293341-noptaste-mat-kimchi

    tyhle dva druhy
    oba mi po otevreni "puknuli", to je ok, chapu, ale ten nevegansky mi silene perlil na jazyku.. vic, nez to veganske
    udelat mi tohle jina konzerva, tak jde okamzite do kose, tady jsem vahala
    znamy tvrdi, ze je to ok, ale nejsem si tim uplne jista
    kimchi jsem si nikdy nekupovala, ani nedelala
    vzdy ho max. dostanu v nejake restauraci
    ale nikdy jsem nemela pocit, ze by takto perlilo.. vzdy je to jen kyselo sladko palivy druh zeli...
    tze mi trochu chybi zkusenost

    diky za nazor
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Qwerty sepsal moc pěkný návod na smradlavé tofu a tofu misozuke

    https://www.zkvaseno.cz/2018/12/tofu.html
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    ZUZKAOU: to mohu potvrdit, ze to jejich nic moc
    a tomu nafukovacimu se to cesky dost blizi, aspon tim sumenim :]] radim ho taky k tou nejlepsimu co jsem u nas kdy koupila
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam