• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    URPUTNIK: chm, redkvicky se ale moc nevyvedly .. ten pytlik se asi pretlakem otevrel a pulden byl otevreny s pristupem vzduchu, takze chytily hnilobnej smrnc .. takze otazka :)

    je sance, ze ty bakterie kvaseni ziskaji prevahu a vyzabiji tym hniloby? mam totiz pocit, ze to zeli, kdyz jsem ho daval do lednicky, tak nechutnalo tak dobre jako na konci .. ale mozna to nepomuze na odstraneni toho, co uz je nahnily, coz? tzn akorat by to zastavilo pripadny hniti .. jsem mimo? nebo ot nemam resit, stavajici varku vyhodit a provest dalsi pokus? :)
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    ZUZKAOU: tak ferment ze zeli, mrkve, cesneku a cibulky uz jsem skoro cely snedl, dekuji, chutna podstatne lepe nez predchozi pokusy.. a dokonce to proslo i pres zenu, dneska priznala, ze ji to vlastne chutna :) takze diky! uz jsem nalozil redkvicky ..
    MILHAUZ
    MILHAUZ --- ---
    ZUZKAOU: ok, pokud se trefim do nezralych spendliku, tak ty umebosky zkusim.

    nukazuke bych asi neuhlidal. uz takhle toho doma zivime dost.

    kazdopadne diky moc za tipy!!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MILHAUZ: ale jo, bylo to slaný, kyselý a fialový od perilly. Umeboši jako takové jsou aromatičtější.

    Juzu zalevno v ČR neseženeš. Nech si to přivézt od někoho, kdo jede do asie.

    A na cukemno chceš tuhle knihu - je boží

    https://www.amazon.com/Preserving-Japanese-Way-Traditions-Fermenting/dp/1449450881

    Respektive pokud chceš nukazake, tak to si myslím, že mám zpracované dobře. (ovesné a rýžové otruby se dají víceméně zaměnit, pšeničné a žitné jsou mnohem zemitější a chutná to jinak)

    A dá se to zkvasit?
    https://www.zkvaseno.cz/search/label/nukadoko
    MILHAUZ
    MILHAUZ --- ---
    ZUZKAOU: dik moc za odpoved!

    jak ti vysly spendliky? melo to aspon priblizne podobnou chut?

    jinak taky jsem koukal na ten turin "kiku kabura". ta yuzu kura vypada silene draha, kde se to da sehnat za rozumne penize?

    a pripadne dalsi vyzkousene recepty na jine tsukemono varianty?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MILHAUZ: přidej do něj suroviny a sůl - zvaž suroviny a z nich 2%, současný nálev bude méně koncentrovaný, než byl.

    Do nálevu můžeš hodit cokoliv. Květák je rozhodně dobrý, ale tak celer, malý cibulky, česnek, ředkvičky, mrkev, fazolky (lehce předvařené), papriky...


    MILHAUZ: no dělala jsem ty špendlíky. Jinak zkus to s tím, co máš po ruce a nebo si tak za měsíc a půl vzpomeň na trnky. Ale ty jsou dost tuhé.
    MILHAUZ
    MILHAUZ --- ---
    jo a 3/ mate nekdo zkusenosti s ceskymi umebosi, viz https://www.zkvaseno.cz/2013/07/nezrale-spendliky-cili-ceske-umebosi.html co funguje nejlip?
    MILHAUZ
    MILHAUZ --- ---
    ahoj, mam par dotazu:

    1/ kvasil jsem s velkym uspechem turin ve verzi "kabiz el lift" - https://www.zkvaseno.cz/2015/03/turin.html. po snezeni turinu mi zbyl nalev. predpokladam spravne, ze ten nalev muzu dale vyuzit na dalsi kvaseni? pouze do nej dodam dalsi suroviny a jedu dal?

    2/ jake recepty dal doporucujete na takovehle jednoduche kvaseni zeleniny? muzu treba do tohohle nalevu hodit kvetak?

    diky a kvaseni zdar!
    FITH
    FITH --- ---
    LOPIN: Prosim o link,diky :o)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    URPUTNIK: aby ti to udrželo hmotu pod hladinou láku, tedy bez kontaktu se vzduchem. Jak to kvasí, tak oxid uhličitý ti hmotu vytlačuje nahoru, kde je daleko větší šance na kontaminaci, i když je to pod víčkem, než když to něco tlačí dolu a je tam vrstva láku, který zplesniví méně ochotně, než pevná hmota. Někdy se třeba na vrch ještě dá nalejt vrstvička oleje, který nebude plesnivět ani hnít vůbec. Fajn je to třeba u past, do kterých se pak navíc ten olej zamíchá.

    To co máš na běžně omytých rukou , pokud netrpíš plísňovým onemocněním jsou i bakterie, které mohou pomáhat jako lehký startér. Šlapání zelí čistýma zdravýma nohama je dobro, ostatně japonci když zakládají třeba nukazake, tak naopak důrazně radí míchat to holejma rukama, aby dal člověk osobní rozměr svému nuka.

    A dá se to zkvasit?
    https://www.zkvaseno.cz/search/label/nukazake
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    LOPIN: diky za tip! ze to zavru do sklenice a uchazi pres zaver chapu, ale k cemu je mi tam jeste to stlacovadlo? abych vytlacil vzduch z obsahu (bublinky uvnitr smesi?), to to muzu stlacovat i klidne rukou, ne? protoze bych to proste navrstvil tak, aby to bylo po okraj, doleju lakem a zavru, ne?
    ale ted mne napada, ze mozna nechci pri plneni/cpani kontaminovat obsah bordelem co mam na rukou, pak mi dava sterilizovany svicen smysl :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    URPUTNIK: ne- potřebuješ zátěž, která bude držet zeleinu pod hladinou láku- ideálně igelitový sáček, částečně naplněný vodou, který se přizpůsobí povrchu zeleniny a chceš o něco větší nádobu, než je objem kvašeného. A pokud dolíváš, tak dolívat slanou vodou, ne čistou.
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    URPUTNIK: pohledej tu ikea setup. To je totalne bezstresu a zatim se povedlo vsechno a vzdycky.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: hele je to skvěle. A Korejci dělají sezónní kimci z čehokoliv. Je vcelku jedno, kdy tam tu rebarbora dáš, protože to sežere tu kys. šťavelovou. ale před květem jsoubty stonky voňavější.

    místo rebarbory se dá použít mladá křídlatka. Teď by ještě mohly být pazochy jen s pupenem, bez rozvinutých lístků.
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    ZUZKAOU: wow rebarborove kimchi, nevěděla jsem, že se dá dělat i z ní. Jaké je? Seženu si ji a nasadíme si ji na zahradu. Kdy je nejlepší ho dělat?Asi před květem, takže teď na jaře?
    FITH
    FITH --- ---
    Vim,ze je tento klub primarne o vlastnim kysani,ale objevila jsem rychlokvasky,ktere mohu doporucit,prodava Albert :o)

    FITH
    FITH --- ---
    URPUTNIK: Napisu ti moji preferenci a zkusenost.Po ruznych pokusech jsem prakticky zustala u tri druhu kvasene zeleniny. Nakladam zeli, kimchi a kimchi okurky. Jeste mam v utrobach lednice jiz nekolik let nakladane citrony a nalozeny zazvor. Ten pouzivam do pasty na kimchi. Nikdy mi nic nezplesnivelo ani se nezkazilo. Pravdou je,ze mame v byte pomerne chladno,jen neco okolo 20 st. Hlavni vec kterou delam, je ze to v pokojove teplote nechavam max.tyden a potom to davam do lednice. Vysledny produkt neni tak ostry (perlivy). Vlocky nechavam kvasit jen pres noc v jogurtu a rano ochutim a konzumuju. Je to velmi lahodne.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    URPUTNIK: no spousta rajčat, zejména ty co jsou dostupné v změ jsou skleníkové a hydroponické. Rajčata kvasí dobře v pastách a nebo třeba v láku - na ruský způsob. Jasně že změknou. Ale zase když zkvasíš nezralé, tak mléčná fermetnace rozloží solanin.
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    URPUTNIK: jeste mne napada, ze jsem to drzel bez pristupu vzduchu tim, ze jsem nastouchal zeleninu a dolil vodou tak, aby to bylo potopeny .. a tim ze to mam v klasicky velky ci maly zavarovaci sklenici, tak zelenina se drzi pod zuzenim (protoze je tam skoro tlakem) a voda v hrdle nad ni dela izovaci .. ruzne varky pak ruzne moc pretekaly, coz jsem si vykladal jako dobre znameni :) ale mozna ta voda navic meni zase pomer soli?
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    ZUZKAOU: ahaa! suroviny :) to by mohlo byt, bral jsem ze supermarketu, to mne vubec nenapadlo .. diky za postrceni, vezmu z trhu

    btw, rajcata jsou zrovna zavedejici priklad, ne? protoze plody nejsou v pude i kdyz to neni hyhroponicky pestovane :) nebo se to udrzi na ty kytce z doby, kdy to byl klicek, co se dral hlinou? a taky jsem se na jednom chytrym (~ tvym) blogu docetl, ze tyhle mekky veci (jako rajcata) se zrovna moc nekvasi, protoze rozbredavaj :)

    TLDR: diky za obnovenou motivaci!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam