zase bych měl jeden kimchi dotaz, prosím pěkně.
Za poměrně krátkou dobu mejch experimentů jsem si už stačil vytvořit docela příjemnou závislost na kimchi. ze začátku jsem měl pár "nezdarů" plynoucích z množství chilli, z kterýho se člověk bál, že mu vypadaj zuby, nebo z poměru zeleniny. Teď už to mám celkem vychytaný a používám tadytu sklenici (tuším 5L) s kvasnou tyčinkou - je to perfektní. Většinou to je jeden den v klidu, pak to třeba 3-4 dny bublá osto6 a pak se to uklidní a většinou tak za 6-7 dnů hotovo.
Ale: pedposlední nakládání. Nacpal jsem do tý lahve vší silou 3 kg zeleniny (váha suchý zeleniny), na to plátýnko a šutry. Když to začalo bublat, vytlačovalo mi to šťávu takovým způsobem, že jsem jí musel většinu vylít, aby nepřekypěla. Jinak to dopadlo všechno v pohodě.
Nakládal jsem znovu teď tři dny zpět a řekl jsem si, že 3 kg byly moc, 2,5 kg bude ideal. No ale pekingský zelí neni stejnorodý materiál, takže tentokrát se mi tam ani tohle množství naprosto nevešlo..
Nakonec jsem to rozdělil do dvou lahví ale abych už tohle do budoucna nemusel řečit, přemejšlím, že bych si koupil nějakou velkou lahev, třeba 10L (koukal jsem, že se prodávaji různě velký, i mnohem větší) a vždycky tam naložil zeleniny, kolik bych potřeboval.
Kdo dočetl až sem, konečně so dostávám k dotazu. Když bude láhev plná třeba jen do poloviny a zelenina bude ponořená, oxid uhličitý je těžší než vzduch, takže ho vytlačí a hotovo.. prostě nad tím bude velká bublina z CO2, je to tak? Neni důvod, aby tam hrozilo, že to bude hůř kvasit a zkazí se to..?
Mohl bych si pořídit klasickej kvačák, ale radši bych sklo, do kterýho je vidět..