• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    SHERIMOON
    SHERIMOON --- ---
    ok, díky :D
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    SHERIMOON: Už sme dojídali i rok starý kimči. Upřímně nevím, co by se muselo stát, aby se kimči zkazilo. Naopak takový archivní kimči, když byl dobrej ročník, to je teprv něco!
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    SHERIMOON: v korei se to pry i zakopava na par let.
    SHERIMOON
    SHERIMOON --- ---
    ahoj, dostala jsem na ochutnávku malou skleničku kimči. trochu jsem na ni zapomněla a teď byla asi 4 měsíce v lednici.
    po otevření si sklenička mohutně pšoukla a šly z toho bubliny
    nemám s tím vůbec zkušenost. je to bezpečné jíst?
    P0CIN
    P0CIN --- ---
    Zalozil jsem kulturu ginger bug a chystam se zkvasit nejake limonady/caje/bylinne vyluhy.
    Nemate nekdo ozkousene vhodne mnozstvi cukru at to ma pekne bublinek a neni zbytecne sladke?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ONLINEQUE: vodní kefír.
    ONLINEQUE
    ONLINEQUE --- ---
    Takova otazka do plena... Co kdyz ma clovek problem s totalni intoleranci laktozy (takze hylak nepripada vubec v uvahu) a ma alergii na mlecnou bilkovinu ? Jak potom ty probiotika doplnit ? Kysele zeli a podobne zalezitosti ?
    Pokud jsem po ATB lecbe, tak to mam diky tomu rozhasene natolik, ze se bojim, ze bych kuprikladu to zeli absolutne nezvadnul....
    Udelat si oatgurt ma smysl ?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ELGATOVERDE: rozhodně má smysl brát třeba hylak při užívání ATB, probiotika jako taková mívají smysl když je mikroflora narušená něčím (i když třeba u dráždivého tračníku můžou škodit).

    Chceš taková, kde je co nejvíc různých druhů a pořádně je krmit (dostatek různorodé vlákniny) a doufat že se chytnou.

    Jinak pokud mikrobiotu nemáš hoděn narušenou, tak by se to po běžných ATB mělo srovnat samo tak do týdne a při velké břišní operaci do několika týdnů.

    ONLINEQUE
    ONLINEQUE --- ---
    ZUZKAOU: presne tak, je to super starter. Muj deda taky daval kousek chleba !
    ELGATOVERDE
    ELGATOVERDE --- ---
    Co si myslíte o tabletkách s lactobacily kupovaných v lékárně? Má smysl do toho investovat, když je člověk třeba nemocenej nebo po antibiotikách? Nebo je to jen marketing a všecko se to stejně rozleptá v žaludku?
    DIVER
    DIVER --- ---
    jo a míval jsem tam taky nějakej čistej kámen nebo prkýnko s kamenem, aby se to tlačilo dolů pod hladinu, ale imho není úplně nutný.
    DIVER
    DIVER --- ---
    zelí kvasím každý rok. chce to zelňák, kvůli tý drážce/korýtku na vodu.

    zelí "z prosince" je ok. znamená to, že je zimní. když naložíš letní, je z toho břečka. poznat se to přitom nedá, proto znalci jednoduše nakupují zelí až později na podzim, kdy je jistota.

    za tři týdny rozhodně není hotový, takže buď v klidu. nejlepší je na to vůbec nešahat a nezajímat se o to. já mám naloženo někdy od listopadu (sůl, kmín, vymačkaná šťáva a přidal jsem jablka) a koukal jsem na to asi jen jednou. už to asi je ok, u tebe za chvilku. (btw. mám to v chladném sklepě)

    zelí by mělo být tak nějak potopený k okraji, ale nikoli utopený. já tam žádnou klidnou hladinku nahoře nikdy nemám.

    co se naopak dělá - nahoru na to upěchovaný zelí se dává:

    a, velký zelný listy, aby to pokryly anebo
    b, čisté plátno, aby bylo od kraje ke kraji

    občas tyhle pomůcky jaksi zplesniví, ale imho i proto tam jsou - dají se vyprat nebo vyměnit anebo úplně vyhodit. bývá to už v době, kdy je zelí hotový a už z něj užíráš.

    *btw. ty jabka do zelí jsou super. na chuti zelí nejsou znát, ale když je vytáhneš, mají strukturu i konzistenci normálních jablek, jen je to jako když ukusuješ naložený zelí. docela sranda :)

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Případně jedou pradědovy do kvašáko spadl chleba a toho roku se zelí obzvláště povedlo no a od té doby se tam dává vždycky :-D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    XCIDER: hele maďaři zase dávají chleba nahoru na okurky. Ony i na tom suchém chlebu sedí nějací ti vhodní mikrobové co na něj nalítali ze vzduchu, takže to teroeticky může fugnovat jako startér, no.
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    ted mi kolega popisoval zakladani kysaneho zeli u nich na Ostravsku a zaujalo me, ze na dno nadoby davaji suchy chleba. Setkal jste se s tim nekdo? Me to prijde jako nesmysl, kdybych tam chtel nejake skroby na rozjeti, rozmichal bych to do celeho objemu a ne to nechat u dna...
    VANEK
    VANEK --- ---
    ZUZKAOU: Naši vždycky nakládají po vánocích a bez problémů (krom občas trochy křísu).

    KLEINZACH: Někdo přidává čtvrtky jablek.
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    no ja doufam ze se tam vyvine nejaka zajimavejsi chut - proti kimchi je to vlastne strasna nuda :) jenomze kimchi mi doma nikdo neji, tak zkousim neco "civilnejsiho"
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Zároveň se mi stává, že u těch déle uskladněných zelí při kvašení vyhraje taková ta křenová chuť a je pak štiplavý.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KLEINZACH: no ale to zelí koupený v prosinci bylo sklízený někdy v říjnu a od té doby je uskladněný :-D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam