• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZATAMOKO: jasně, to je super. A je fajn, že cibule to zlepšuje po všech stránkách.

    Ochutnávat se podle mého ma už od druhého dne, aby člověk věděl co se tam děje a získal cit pro proměny :-D
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    ZUZKAOU: jj, proto jsem jí tam dával, protože s řepou jsem měl vždy nějaký problém - křís, sliz, plíseň, pachuť atd.
    Navíc mi ta kombinace chutná. Cibuli cpu všude :D
    Včera jsem se neudržel a ochutnal. Je to vynikající. Už jsem to přendal do sklenic a hodil do lednice.
    Jen ten sáček se mi poničil, tak to používat nebudu a pojedu dál ve sklenicích. To bych tu za chvíli měl skládku plastu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZATAMOKO: ano, protože cibule to umí fakt rychle a máš ji tam hodně.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Zdravím vespolek,
    před 4 dny jsem pokusničil s červenou řepou.
    Řepu (800g) jsem nahrubo nastrouhal. Cibuli (200g) jsem pokrájel na "měsíčky". Přidal jsem hřebíček a kuličky zeleného pepře. Soli jsem dal 2.5%. Šťávy moc nebylo, ale vymačkat se dala. Přišlo mi to ok. Chuť to mělo parádní.
    Nacpal jsem to do zip-lock sáčku, důkladně vymačkal vzduch a hodil to do "inkubátoru", kde je 28-32°C.
    Do druhýho dne se sáček nafouknul, tak jsem zase vzduch (počítám, že hlavně co2 vzniklé fermentací) vypustil a nechal dál kvasit.
    Sáček se už pak tak nenafouknul. Voní to hezky, ale ještě neochutnával.
    Můj dotaz je, jestli je možné, že ta bouřlivá fáze kvašení byla tak krátká (ani ne 24h)?
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    hele ja vam nevim.. me se parkrat stalo ze v tom bylo neco spatne a stalo se mi to jak u koupenych, tak u myho co jsem mel vyndany v lednici ze zelaku: protahlo me to behem par desitek minut jak sopecny bahnotok.
    chutove sem to vetsinou nepoznal
    SHERIMOON
    SHERIMOON --- ---
    ok, díky :D
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    SHERIMOON: Už sme dojídali i rok starý kimči. Upřímně nevím, co by se muselo stát, aby se kimči zkazilo. Naopak takový archivní kimči, když byl dobrej ročník, to je teprv něco!
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    SHERIMOON: v korei se to pry i zakopava na par let.
    SHERIMOON
    SHERIMOON --- ---
    ahoj, dostala jsem na ochutnávku malou skleničku kimči. trochu jsem na ni zapomněla a teď byla asi 4 měsíce v lednici.
    po otevření si sklenička mohutně pšoukla a šly z toho bubliny
    nemám s tím vůbec zkušenost. je to bezpečné jíst?
    P0CIN
    P0CIN --- ---
    Zalozil jsem kulturu ginger bug a chystam se zkvasit nejake limonady/caje/bylinne vyluhy.
    Nemate nekdo ozkousene vhodne mnozstvi cukru at to ma pekne bublinek a neni zbytecne sladke?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ONLINEQUE: vodní kefír.
    ONLINEQUE
    ONLINEQUE --- ---
    Takova otazka do plena... Co kdyz ma clovek problem s totalni intoleranci laktozy (takze hylak nepripada vubec v uvahu) a ma alergii na mlecnou bilkovinu ? Jak potom ty probiotika doplnit ? Kysele zeli a podobne zalezitosti ?
    Pokud jsem po ATB lecbe, tak to mam diky tomu rozhasene natolik, ze se bojim, ze bych kuprikladu to zeli absolutne nezvadnul....
    Udelat si oatgurt ma smysl ?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ELGATOVERDE: rozhodně má smysl brát třeba hylak při užívání ATB, probiotika jako taková mívají smysl když je mikroflora narušená něčím (i když třeba u dráždivého tračníku můžou škodit).

    Chceš taková, kde je co nejvíc různých druhů a pořádně je krmit (dostatek různorodé vlákniny) a doufat že se chytnou.

    Jinak pokud mikrobiotu nemáš hoděn narušenou, tak by se to po běžných ATB mělo srovnat samo tak do týdne a při velké břišní operaci do několika týdnů.

    ONLINEQUE
    ONLINEQUE --- ---
    ZUZKAOU: presne tak, je to super starter. Muj deda taky daval kousek chleba !
    ELGATOVERDE
    ELGATOVERDE --- ---
    Co si myslíte o tabletkách s lactobacily kupovaných v lékárně? Má smysl do toho investovat, když je člověk třeba nemocenej nebo po antibiotikách? Nebo je to jen marketing a všecko se to stejně rozleptá v žaludku?
    DIVER
    DIVER --- ---
    jo a míval jsem tam taky nějakej čistej kámen nebo prkýnko s kamenem, aby se to tlačilo dolů pod hladinu, ale imho není úplně nutný.
    DIVER
    DIVER --- ---
    zelí kvasím každý rok. chce to zelňák, kvůli tý drážce/korýtku na vodu.

    zelí "z prosince" je ok. znamená to, že je zimní. když naložíš letní, je z toho břečka. poznat se to přitom nedá, proto znalci jednoduše nakupují zelí až později na podzim, kdy je jistota.

    za tři týdny rozhodně není hotový, takže buď v klidu. nejlepší je na to vůbec nešahat a nezajímat se o to. já mám naloženo někdy od listopadu (sůl, kmín, vymačkaná šťáva a přidal jsem jablka) a koukal jsem na to asi jen jednou. už to asi je ok, u tebe za chvilku. (btw. mám to v chladném sklepě)

    zelí by mělo být tak nějak potopený k okraji, ale nikoli utopený. já tam žádnou klidnou hladinku nahoře nikdy nemám.

    co se naopak dělá - nahoru na to upěchovaný zelí se dává:

    a, velký zelný listy, aby to pokryly anebo
    b, čisté plátno, aby bylo od kraje ke kraji

    občas tyhle pomůcky jaksi zplesniví, ale imho i proto tam jsou - dají se vyprat nebo vyměnit anebo úplně vyhodit. bývá to už v době, kdy je zelí hotový a už z něj užíráš.

    *btw. ty jabka do zelí jsou super. na chuti zelí nejsou znát, ale když je vytáhneš, mají strukturu i konzistenci normálních jablek, jen je to jako když ukusuješ naložený zelí. docela sranda :)

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Případně jedou pradědovy do kvašáko spadl chleba a toho roku se zelí obzvláště povedlo no a od té doby se tam dává vždycky :-D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    XCIDER: hele maďaři zase dávají chleba nahoru na okurky. Ony i na tom suchém chlebu sedí nějací ti vhodní mikrobové co na něj nalítali ze vzduchu, takže to teroeticky může fugnovat jako startér, no.
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    ted mi kolega popisoval zakladani kysaneho zeli u nich na Ostravsku a zaujalo me, ze na dno nadoby davaji suchy chleba. Setkal jste se s tim nekdo? Me to prijde jako nesmysl, kdybych tam chtel nejake skroby na rozjeti, rozmichal bych to do celeho objemu a ne to nechat u dna...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam