DRAGON: uděláš si kimčchi pastu - svaříš škrob a nebo mouku na řidší kašičku a ochutíš to - rozmixovaným česnekem, zázvorem a korejským čilli. (bez něj to prostě není ono, ale můžeš dávat sladkou papriku, aby to bylo hodně červený a pak opatrně jiné chilli, aby to pálilo tak jak chceš). Suroviny přidáváš postupně za stálého ochutnávání, mělo by to být o fous intenzivnější, než je tvoje ideální chuť - protože se to vcucne do té zeleniny.
Když máš základ pasty, tak do toho potřebuješ přidat umami. Buď rybí, nebo sojovou omáčku, nebo třeba miso, případně jejich kombinaci. POkud ti to takhle chutná (zároveň by to mělo tu pastu dosolit o fous víc, než bys chtěl výslednou chuť), tak to můžeš nechat. A nebo tam přidat další zdroje umami - buď sušenou mořskou žoužel (nejčastěji se tam dávají solené korejské krevetky) a nebo třeba rehydratovaný a uvařený shitake nebo nějaké české houby (cca 1% celkového objemu).
No a pak vezmeš zeleninu co máš, opatláš ji v pastě, nandáš do něčeho, zatížíš aby všechno bylo pod hladinou láků a nešel k tomu vzduch a počkáš.
Pokud používáš zelí (a fakt nemusíš), tak ho předítm na 12 hodin namoč do 5% solného roztoku.
Určitě můžeš ředkvové a ředkvičkové kimčchi - to je teď tak v sezoně
Kkakdugi (Cubed radish kimchi) recipe - Maangchi.com
https://www.maangchi.com/recipe/kkakdugi
Nebo rebarborové/křídlatkové
Rebarborové kimči
https://www.zkvaseno.cz/2015/06/rebarborove-kimci.html
Křídlatka japonská, sachalinská i česká
https://www.zkvaseno.cz/2015/05/kridlatka-japonskasachalinska-i-ceska.html
Nebo prostě co máš doma - měla by tam být nějaký brukvovitá zelnina a jarní cibulka + pasta.
Pastu si můžeš udělat dopředu a nechat v lednici tak, aby k ní mohlo co nejméně vzduchu.