Já bych zas chtěl napsat postřeh že kimchi je super začátečnickej projekt, pokud už ho člověk někdy ochutnal a trochu tuší jak má chutnat.
Ono to působí na pohled složitě protože se pracuje s větším množstvím zeleniny a musí se svářet škrob a shánět spešl chilli a rybí omáčku tak. Ale je to dobrý i s nekorejským chilli který se dá koupit v chilli speciálce v kombinaci se sladkou paprikou (a nejspíš by to šlo i s kajenským "pepřem"), a squid brand rybí omáčka je celkem dobrá a dá se koupit skoro v libovolný vietnamský večerce.
A ta zásadní výhoda oproti jednoduchým laktozeleninám je, že to kvasí strašlivě rychle a člověk nečeká týden až dva jak to bude chutnat a jestli to bude jedlé - za dva dny v teple se to dá jíst.
A k tomu chilli - objednal jsem si teď půlkilový pytel gochugaru abych ho zkusil, ale moje zatím nejoblíbenější kimchi dělají dámy z World of Chilli, které používají pokud vím směs serrano a menší množství jolokie. Je to v průměru pálivější, ale ne nějak extrémně - ta zajímavá věc na ultrapálivých odrůdách (pro mě od habanera dál) je, že čím jsou pálivější, tím mají i silnější chuť, takže i malé množství, se kterým pokrm nechutná jako láva, je v chuti cítit.