• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    N_I
    N_I --- ---
    rád bych se pustil více do kysání, 2x kimchi mě dopadlo moc dobře..ale nevíte esli lze nějak eliminovat smrad z toho? v nouzovém stavu sem měl bezva flek kde sem mohl smrdět o106..ted bohuzel musim kvasit bezsmradove..lze to vubec v malem trebas, special nadobky apod?
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Tak mam konecne otestovany vodni kefir a zazvorovy pivo. Do kefiru jsem zkusil pridat na sekundarni fermentaci susene merunky a vysledkem bylo jedno z nej piti, co jsem kdy mel vcetne super sumivosti. GBP je taky fajn, ale oproti receptu davam o neco vic cukru, protoze na me bylo moc suchy. Sumivost je minimalni oproti kefiru, ale zase rychleji kvasi. Jinak furt projizdim zkvaseno a jsem dost namlsanej na dalsi experimenty a to hlavne tento, ale rikam si, ze uz ted mam pomerne dost vyrobku, tak si je asi budu muset zacit nosit do prace, abych to stihal konzumovat. Jak to delate vy, kteri jedete vice druhu?

    Divoká zázvorovka čili pirátský grog | Zkvašeno.cz
    https://www.zkvaseno.cz/divoka-zazvorovka-cili-piratsky-grog
    NILA
    NILA --- ---
    VANEK: 12/10 odporúčam
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANEK: no je to kodži a miso, dobré, čerstvé celkem uzrálé. A ta jejich miso a kimčchi polévka je taky fajn. Cibulovou jsem neměla.
    VANEK
    VANEK --- ---
    ZUZKAOU: A už to někdo ochutnal?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Japonské chutě z Česka - Jídlo a radost
    https://www.jidloaradost.ambi.cz/clanky/japonske-chute-z-ceska/
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ZUZKAOU: tak bohuzel nemaji, ale nakonec vezmu tu a neco jeste pridam..

    CHININOVNÍK LÉKAŘSKÝ kůra 50g | Centrum bylin
    https://www.centrum-bylin.cz/CHININOVNIK-LEKARSKY-kura-50g-Centrum-bylin
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ZUZKAOU: ten recept vypada skvele. Zkusim a diky!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    POHODAVOLE: myslím že jsem ji kupovala v tom bylinkářství pod mírákem. kdyžtak jim zavolej

    Bylinky Praha
    http://www.bylinky-praha.cz/

    a při výrobě sirupu nešetři na koření, ona ta fermentace té chuti strašně moc sežere.

    Tonic | Zkvašeno.cz
    https://www.zkvaseno.cz/tonic
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Netusite nekdo prosim, kde sehnat v Praze kuru chininu? Rad bych ji otestoval do vodniho kefiru, ale nasel jsem jen v Brne.

    Diky!
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    POHODAVOLE: absolutne nechapu, ale typek je fakt dobrak, protoze mi pribalil i tak kulturu GBP, tak dnes jedu pro zazvor a poradne to rozjedu :D
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Vcera jsem si chtel udelat radost, ze si konecne koupim zazvorovy pivo od fermentarum, ale bohuzel ho nemaji, takze jsem nakonec objednal viili, vodni kefir a kultury pro vyrobu tempehu, tak se nemuzu dockat, az to prijde a otestuju :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MRTVYKOTE: teoreticky vůbec žádnou, protože to zkvasí samo. jinak co tam dáš, to tam dáš a o něco to urychlí prokvašení toho základu. Právě ho jdu nakládat
    MRTVYKOTE
    MRTVYKOTE --- ---
    Mám dotaz. Kolik potřebuju startéru (respektive kolik nechat vykapat kefíru na syrovátku) na tuhle limonádu (plánuju se držet gramáží) https://www.zkvaseno.cz/rebarbora-cili-reven ?
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    LOJZA: slusny.)
    jo, ale ten propad nemusi bejt skokovej. mezi 9 a minimem 2℃ rozdil skoro urcite staci na to, aby to nasalo...
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    JANDOUR: Díky, to je dobrý hint. Přehled o teplotě naštěstí mám - ve sklepě mi to zaznamenává chytrý teploměr. Jediný rizikový propad tam vidím někdy kolem 20. března, kdy to z 9°C šlo na 4°C. Jinak jsem ten neduh na hladině přičítal spíš zvýšení teploty po 7. dubnu...



    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    dokvasena tekutina nepotrebuje ani vyschlej bublak - staci vetsi teplotni vykyv a objem tekutiny se zmensi a do demizonu podtlakem nasaje vzduch.
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    ZUZKAOU: Kdepak, nezobecňuj na mém smutném příkladu :) Letos jedu druhý ročník a první se vyvedl náramně! Jen mi ta situace letos kvůli pandemii nedovolila průběznou kontrolu :( Kvasím samozřejmě se všemi náležitostmi...
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    ZUZKAOU: Tojo, na demižonech to samozřejmě mám. Potíž je, že během těch dvou měsíců jsem neměl kontrolu nad doplňováním vody do kvasných zátek (takže to mohlo být přechodně nevzduchotěsné) a kvašení už prakticky dojelo, tzn. nicmoc CO2 už se netvořilo. Ale zní to logicky... Takže v lahvích pod špuntem by to mohlo být OK a pokud přidám špetku cukru nebo jablečného sirupu, kvasinky se nakrmí, zaperlí, vytvoří si v lahvi pod zátkou dost CO2 a křís bude mít smolíka..? Zní to nadějně. Díky za nasměrování.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BONEMINA: no nějací mikrobové tam něco formují. do běžného kvasnéocta by se znovu acetobaktery dostat neměly, protože potřebuje alkohol, ale zjevně nic není pro mikroby nemožné :-D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam