• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    NILA
    NILA --- ---
    VANEK: 12/10 odporúčam
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANEK: no je to kodži a miso, dobré, čerstvé celkem uzrálé. A ta jejich miso a kimčchi polévka je taky fajn. Cibulovou jsem neměla.
    VANEK
    VANEK --- ---
    ZUZKAOU: A už to někdo ochutnal?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Japonské chutě z Česka - Jídlo a radost
    https://www.jidloaradost.ambi.cz/clanky/japonske-chute-z-ceska/
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ZUZKAOU: tak bohuzel nemaji, ale nakonec vezmu tu a neco jeste pridam..

    CHININOVNÍK LÉKAŘSKÝ kůra 50g | Centrum bylin
    https://www.centrum-bylin.cz/CHININOVNIK-LEKARSKY-kura-50g-Centrum-bylin
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ZUZKAOU: ten recept vypada skvele. Zkusim a diky!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    POHODAVOLE: myslím že jsem ji kupovala v tom bylinkářství pod mírákem. kdyžtak jim zavolej

    Bylinky Praha
    http://www.bylinky-praha.cz/

    a při výrobě sirupu nešetři na koření, ona ta fermentace té chuti strašně moc sežere.

    Tonic | Zkvašeno.cz
    https://www.zkvaseno.cz/tonic
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Netusite nekdo prosim, kde sehnat v Praze kuru chininu? Rad bych ji otestoval do vodniho kefiru, ale nasel jsem jen v Brne.

    Diky!
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    POHODAVOLE: absolutne nechapu, ale typek je fakt dobrak, protoze mi pribalil i tak kulturu GBP, tak dnes jedu pro zazvor a poradne to rozjedu :D
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Vcera jsem si chtel udelat radost, ze si konecne koupim zazvorovy pivo od fermentarum, ale bohuzel ho nemaji, takze jsem nakonec objednal viili, vodni kefir a kultury pro vyrobu tempehu, tak se nemuzu dockat, az to prijde a otestuju :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MRTVYKOTE: teoreticky vůbec žádnou, protože to zkvasí samo. jinak co tam dáš, to tam dáš a o něco to urychlí prokvašení toho základu. Právě ho jdu nakládat
    MRTVYKOTE
    MRTVYKOTE --- ---
    Mám dotaz. Kolik potřebuju startéru (respektive kolik nechat vykapat kefíru na syrovátku) na tuhle limonádu (plánuju se držet gramáží) https://www.zkvaseno.cz/rebarbora-cili-reven ?
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    LOJZA: slusny.)
    jo, ale ten propad nemusi bejt skokovej. mezi 9 a minimem 2℃ rozdil skoro urcite staci na to, aby to nasalo...
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    JANDOUR: Díky, to je dobrý hint. Přehled o teplotě naštěstí mám - ve sklepě mi to zaznamenává chytrý teploměr. Jediný rizikový propad tam vidím někdy kolem 20. března, kdy to z 9°C šlo na 4°C. Jinak jsem ten neduh na hladině přičítal spíš zvýšení teploty po 7. dubnu...



    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    dokvasena tekutina nepotrebuje ani vyschlej bublak - staci vetsi teplotni vykyv a objem tekutiny se zmensi a do demizonu podtlakem nasaje vzduch.
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    ZUZKAOU: Kdepak, nezobecňuj na mém smutném příkladu :) Letos jedu druhý ročník a první se vyvedl náramně! Jen mi ta situace letos kvůli pandemii nedovolila průběznou kontrolu :( Kvasím samozřejmě se všemi náležitostmi...
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    ZUZKAOU: Tojo, na demižonech to samozřejmě mám. Potíž je, že během těch dvou měsíců jsem neměl kontrolu nad doplňováním vody do kvasných zátek (takže to mohlo být přechodně nevzduchotěsné) a kvašení už prakticky dojelo, tzn. nicmoc CO2 už se netvořilo. Ale zní to logicky... Takže v lahvích pod špuntem by to mohlo být OK a pokud přidám špetku cukru nebo jablečného sirupu, kvasinky se nakrmí, zaperlí, vytvoří si v lahvi pod zátkou dost CO2 a křís bude mít smolíka..? Zní to nadějně. Díky za nasměrování.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BONEMINA: no nějací mikrobové tam něco formují. do běžného kvasnéocta by se znovu acetobaktery dostat neměly, protože potřebuje alkohol, ale zjevně nic není pro mikroby nemožné :-D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jako jestli čeští cideristi kvasí cider nadivoko s přístupem vzduch tak pak už chápu, proč tam snad všichni mají takový ten myšinový ocas.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Btw. "zoctovatí". Když se mi v kupované láhvi obyčejného laciného octa udělala divná mlhovina ze světležlutých chumáčů, je to octová matka? Na plíseň to nevypadá. Měla jsem za to, že tohle se vyskytuje jen u domácích octů nebo kupovaných biooctů a že obyčejný "ocet kvasný lihový" je už jen mrtvá kyselá tekutina. Je pravda, že mi stojí otevřený v kredenci už druhý rok, tak už může být znovu živý až až
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LOJZA: no nahoře na demižonu, potřebuješ mít kvasnou zátku, aby ti tam nešel vzduch a utíkal co2.

    třeba tohle

    V akci to vypadá třeba takhle

    LOJZA
    LOJZA --- ---
    ZUZKAOU: “Mít to pod kvasnou zátkou” znamená co přesně..? Dávám to do sektových lahví, hladinka k zúženému hrdlu, špunt a klícka. Vydrží to?

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam