• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    URPUTNIK: tak jako tak to potřebuješ průběžne kontrolovat, tak přpadné CO2 upustíš, a teda zelenina kvasí méně divoce, než alkohol.
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    ZUZKAOU: kdyz ja jsem jeste porad neporidil ten svicen z ikey :) mimochodem, tim sklem myslis zasroubovanou sklenici? a nenatlakuje se to pak moc, potazmo neexploduje? a naopak kvasna zatka to predpokladam propusti i s tim aromatem, ne?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    URPUTNIK: ze sáčků je to cítit dost, ze skla méně.
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    URPUTNIK: a to kvasim defakto jen zeleninu, na kimchi se zatim odhodlavam :)
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    N_I: uz je dostatecne teplo, dej to za okno .. z mne zkusenosti zadna izolace nestaci , ale i v tech zaviracich saccich z Ikey to bylo citit, kdyz to kvasilo na lince (nebo jsem si to vsugerovaval) .. a to aniz by si to upoustelo plyny (napriklad tou kvasnou zatkou) ..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    N_I: kimčchi smrdí tak nějak defaultně, protože v něm je spoustu surovin ve kterých při fermentaci vznkají sirné sloučeniny, nesmírně zdravé sirné sloučeniny.

    Když do toho nedáš česnek a rybí omáčku, tak to je cítit méně.

    Korejci to řeší tak, že mají na kimčchi speciální ledničk :-D Jinak chceš dvojitou ochranu - tedy sklenici v gastronádobě a nebo soustavu dvou plastových krabiček.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    N_I: já myslel teda kvasnou zátku. něco na principu
    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/96/G%C3%A4rr%C3%B6hrchen.jpg
    ale ty možnosti jsou různý. Jen mi jde, že čim míň je to "otevřený", tím míň je to cejtit
    N_I
    N_I --- ---
    POHODAVOLE: vidíš..tu tam ani nedávám :)))
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    N_I: u kimchi je dle me hlavnim smradochem ta rybi omacka.
    N_I
    N_I --- ---
    DYSTOPIK: nevím, taky vodní zátka na to ještě dávám potr. folii..a pár dírek...ale mě to stejně smrdělo dost..teda né mě..ale ženě..:)

    já myslel esli třeba ředkvička nevoní méně nebo esli nejsou nějaký nádobky s filtrem apod..:)

    škoda že to doma nejí a nemůžu to dělat pro všechny.teplotu mám zde ideal..ale nemám místnost navíc..:(
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    N_I: a jak to máš pořešený? Já s vodní zátkou v zimě nechtěl nechávat kimchi v chladný kuchyni, tak jsem si to dal do ložnice (kde topim nejvíc) na skříň. Bylo to cejtit, ale nic nesnesitelnýho..
    víceméně se z toho vytlačuje jen CO2, ovoněný kimchi. Ale ne v nějak hrozný míře:)) (nebo jsem prase)

    podle mýho když to hůř těsní, tak z toho to kimchi voní víc
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    POHODAVOLE: jinak jsem to popletl. Myslel jsem tento recept :)

    Kurkumová limonáda se zázvorem | Zkvašeno.cz
    https://www.zkvaseno.cz/kurkumova-limonada-se-zazvorem
    N_I
    N_I --- ---
    rád bych se pustil více do kysání, 2x kimchi mě dopadlo moc dobře..ale nevíte esli lze nějak eliminovat smrad z toho? v nouzovém stavu sem měl bezva flek kde sem mohl smrdět o106..ted bohuzel musim kvasit bezsmradove..lze to vubec v malem trebas, special nadobky apod?
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Tak mam konecne otestovany vodni kefir a zazvorovy pivo. Do kefiru jsem zkusil pridat na sekundarni fermentaci susene merunky a vysledkem bylo jedno z nej piti, co jsem kdy mel vcetne super sumivosti. GBP je taky fajn, ale oproti receptu davam o neco vic cukru, protoze na me bylo moc suchy. Sumivost je minimalni oproti kefiru, ale zase rychleji kvasi. Jinak furt projizdim zkvaseno a jsem dost namlsanej na dalsi experimenty a to hlavne tento, ale rikam si, ze uz ted mam pomerne dost vyrobku, tak si je asi budu muset zacit nosit do prace, abych to stihal konzumovat. Jak to delate vy, kteri jedete vice druhu?

    Divoká zázvorovka čili pirátský grog | Zkvašeno.cz
    https://www.zkvaseno.cz/divoka-zazvorovka-cili-piratsky-grog
    NILA
    NILA --- ---
    VANEK: 12/10 odporúčam
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANEK: no je to kodži a miso, dobré, čerstvé celkem uzrálé. A ta jejich miso a kimčchi polévka je taky fajn. Cibulovou jsem neměla.
    VANEK
    VANEK --- ---
    ZUZKAOU: A už to někdo ochutnal?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Japonské chutě z Česka - Jídlo a radost
    https://www.jidloaradost.ambi.cz/clanky/japonske-chute-z-ceska/
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ZUZKAOU: tak bohuzel nemaji, ale nakonec vezmu tu a neco jeste pridam..

    CHININOVNÍK LÉKAŘSKÝ kůra 50g | Centrum bylin
    https://www.centrum-bylin.cz/CHININOVNIK-LEKARSKY-kura-50g-Centrum-bylin
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ZUZKAOU: ten recept vypada skvele. Zkusim a diky!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    POHODAVOLE: myslím že jsem ji kupovala v tom bylinkářství pod mírákem. kdyžtak jim zavolej

    Bylinky Praha
    http://www.bylinky-praha.cz/

    a při výrobě sirupu nešetři na koření, ona ta fermentace té chuti strašně moc sežere.

    Tonic | Zkvašeno.cz
    https://www.zkvaseno.cz/tonic
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam