• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    N_I
    N_I --- ---
    DYSTOPIK: nevím, taky vodní zátka na to ještě dávám potr. folii..a pár dírek...ale mě to stejně smrdělo dost..teda né mě..ale ženě..:)

    já myslel esli třeba ředkvička nevoní méně nebo esli nejsou nějaký nádobky s filtrem apod..:)

    škoda že to doma nejí a nemůžu to dělat pro všechny.teplotu mám zde ideal..ale nemám místnost navíc..:(
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    N_I: a jak to máš pořešený? Já s vodní zátkou v zimě nechtěl nechávat kimchi v chladný kuchyni, tak jsem si to dal do ložnice (kde topim nejvíc) na skříň. Bylo to cejtit, ale nic nesnesitelnýho..
    víceméně se z toho vytlačuje jen CO2, ovoněný kimchi. Ale ne v nějak hrozný míře:)) (nebo jsem prase)

    podle mýho když to hůř těsní, tak z toho to kimchi voní víc
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    POHODAVOLE: jinak jsem to popletl. Myslel jsem tento recept :)

    Kurkumová limonáda se zázvorem | Zkvašeno.cz
    https://www.zkvaseno.cz/kurkumova-limonada-se-zazvorem
    N_I
    N_I --- ---
    rád bych se pustil více do kysání, 2x kimchi mě dopadlo moc dobře..ale nevíte esli lze nějak eliminovat smrad z toho? v nouzovém stavu sem měl bezva flek kde sem mohl smrdět o106..ted bohuzel musim kvasit bezsmradove..lze to vubec v malem trebas, special nadobky apod?
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Tak mam konecne otestovany vodni kefir a zazvorovy pivo. Do kefiru jsem zkusil pridat na sekundarni fermentaci susene merunky a vysledkem bylo jedno z nej piti, co jsem kdy mel vcetne super sumivosti. GBP je taky fajn, ale oproti receptu davam o neco vic cukru, protoze na me bylo moc suchy. Sumivost je minimalni oproti kefiru, ale zase rychleji kvasi. Jinak furt projizdim zkvaseno a jsem dost namlsanej na dalsi experimenty a to hlavne tento, ale rikam si, ze uz ted mam pomerne dost vyrobku, tak si je asi budu muset zacit nosit do prace, abych to stihal konzumovat. Jak to delate vy, kteri jedete vice druhu?

    Divoká zázvorovka čili pirátský grog | Zkvašeno.cz
    https://www.zkvaseno.cz/divoka-zazvorovka-cili-piratsky-grog
    NILA
    NILA --- ---
    VANEK: 12/10 odporúčam
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANEK: no je to kodži a miso, dobré, čerstvé celkem uzrálé. A ta jejich miso a kimčchi polévka je taky fajn. Cibulovou jsem neměla.
    VANEK
    VANEK --- ---
    ZUZKAOU: A už to někdo ochutnal?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Japonské chutě z Česka - Jídlo a radost
    https://www.jidloaradost.ambi.cz/clanky/japonske-chute-z-ceska/
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ZUZKAOU: tak bohuzel nemaji, ale nakonec vezmu tu a neco jeste pridam..

    CHININOVNÍK LÉKAŘSKÝ kůra 50g | Centrum bylin
    https://www.centrum-bylin.cz/CHININOVNIK-LEKARSKY-kura-50g-Centrum-bylin
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ZUZKAOU: ten recept vypada skvele. Zkusim a diky!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    POHODAVOLE: myslím že jsem ji kupovala v tom bylinkářství pod mírákem. kdyžtak jim zavolej

    Bylinky Praha
    http://www.bylinky-praha.cz/

    a při výrobě sirupu nešetři na koření, ona ta fermentace té chuti strašně moc sežere.

    Tonic | Zkvašeno.cz
    https://www.zkvaseno.cz/tonic
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Netusite nekdo prosim, kde sehnat v Praze kuru chininu? Rad bych ji otestoval do vodniho kefiru, ale nasel jsem jen v Brne.

    Diky!
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    POHODAVOLE: absolutne nechapu, ale typek je fakt dobrak, protoze mi pribalil i tak kulturu GBP, tak dnes jedu pro zazvor a poradne to rozjedu :D
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Vcera jsem si chtel udelat radost, ze si konecne koupim zazvorovy pivo od fermentarum, ale bohuzel ho nemaji, takze jsem nakonec objednal viili, vodni kefir a kultury pro vyrobu tempehu, tak se nemuzu dockat, az to prijde a otestuju :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MRTVYKOTE: teoreticky vůbec žádnou, protože to zkvasí samo. jinak co tam dáš, to tam dáš a o něco to urychlí prokvašení toho základu. Právě ho jdu nakládat
    MRTVYKOTE
    MRTVYKOTE --- ---
    Mám dotaz. Kolik potřebuju startéru (respektive kolik nechat vykapat kefíru na syrovátku) na tuhle limonádu (plánuju se držet gramáží) https://www.zkvaseno.cz/rebarbora-cili-reven ?
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    LOJZA: slusny.)
    jo, ale ten propad nemusi bejt skokovej. mezi 9 a minimem 2℃ rozdil skoro urcite staci na to, aby to nasalo...
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    JANDOUR: Díky, to je dobrý hint. Přehled o teplotě naštěstí mám - ve sklepě mi to zaznamenává chytrý teploměr. Jediný rizikový propad tam vidím někdy kolem 20. března, kdy to z 9°C šlo na 4°C. Jinak jsem ten neduh na hladině přičítal spíš zvýšení teploty po 7. dubnu...



    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    dokvasena tekutina nepotrebuje ani vyschlej bublak - staci vetsi teplotni vykyv a objem tekutiny se zmensi a do demizonu podtlakem nasaje vzduch.
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    ZUZKAOU: Kdepak, nezobecňuj na mém smutném příkladu :) Letos jedu druhý ročník a první se vyvedl náramně! Jen mi ta situace letos kvůli pandemii nedovolila průběznou kontrolu :( Kvasím samozřejmě se všemi náležitostmi...
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    ZUZKAOU: Tojo, na demižonech to samozřejmě mám. Potíž je, že během těch dvou měsíců jsem neměl kontrolu nad doplňováním vody do kvasných zátek (takže to mohlo být přechodně nevzduchotěsné) a kvašení už prakticky dojelo, tzn. nicmoc CO2 už se netvořilo. Ale zní to logicky... Takže v lahvích pod špuntem by to mohlo být OK a pokud přidám špetku cukru nebo jablečného sirupu, kvasinky se nakrmí, zaperlí, vytvoří si v lahvi pod zátkou dost CO2 a křís bude mít smolíka..? Zní to nadějně. Díky za nasměrování.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BONEMINA: no nějací mikrobové tam něco formují. do běžného kvasnéocta by se znovu acetobaktery dostat neměly, protože potřebuje alkohol, ale zjevně nic není pro mikroby nemožné :-D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jako jestli čeští cideristi kvasí cider nadivoko s přístupem vzduch tak pak už chápu, proč tam snad všichni mají takový ten myšinový ocas.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Btw. "zoctovatí". Když se mi v kupované láhvi obyčejného laciného octa udělala divná mlhovina ze světležlutých chumáčů, je to octová matka? Na plíseň to nevypadá. Měla jsem za to, že tohle se vyskytuje jen u domácích octů nebo kupovaných biooctů a že obyčejný "ocet kvasný lihový" je už jen mrtvá kyselá tekutina. Je pravda, že mi stojí otevřený v kredenci už druhý rok, tak už může být znovu živý až až
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LOJZA: no nahoře na demižonu, potřebuješ mít kvasnou zátku, aby ti tam nešel vzduch a utíkal co2.

    třeba tohle

    V akci to vypadá třeba takhle

    LOJZA
    LOJZA --- ---
    ZUZKAOU: “Mít to pod kvasnou zátkou” znamená co přesně..? Dávám to do sektových lahví, hladinka k zúženému hrdlu, špunt a klícka. Vydrží to?

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LOJZA: no a naplnit to víc a mít to pod kvasnou zátkou. jinak ti to hned v dalším kroku zoctovatí.
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    ZUZKAOU: Takže přetočit, nalahvovat, desinfikovat demižony a být v klidu? :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LOJZA: to je křís - aerobní kvasijky.
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    LOJZA: P.S.: Ty větší útvary na hladině nejsou chomáčky plísně, jen povlakem pokryté poslední bubliny CO2 z kvasného procesu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam