• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Tohle musim otestovat.

Fermentovaný tvaroh
    https://www.youtube.com/watch?v=wsJ5OwUarig
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ZUZKAOU: uz mam nalozeno, ale jsem levej, takze nejsem schopny uvarit vejce a oloupat ho bez poskozeni bilku. Syrovatek byl necely centak, tak doufam, ze to bude stacit :)

POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ZUZKAOU: samo mam nastudovano viz odkaz nize, ale chtel jsem pouzit neco, co mam doma. Vejce mame cerstvy od tchana, tak verim, ze vysledek bude top a dam vedet :)

Startéry | Zkvašeno.cz
    https://www.zkvaseno.cz/startery
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    POHODAVOLE: hele tak to by mohlo funguvat. Dej pak vědět, co to udělalo!
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    POHODAVOLE: no spíš se ti tam udělá ten sliz... co tím chceš zkvasit? Potřebuje to vůbec startér? jestli používáš nějakou čerstvou zeleninu, tak ta teď sama kvasí krásně.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Netusi prosim nekdo, jestli se da pouzit jako starter syrovatka z Viili?

Diky!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    URPUTNIK: jo tak nějakou takovou jsem zkoušela dělat zhruba před měsícem kvůli kurzu a normálně shnila. Teď čerstvá z trhu jede krásně.
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    ZUZKAOU: priznavam, ze asi nebyla uplne nejcerstvejsi, protze jsem ji bral v supermarketu a pak mi skoro 2 tydny lezela ve stinu na balkone :[ dneska rano jsem koukal na trzich a jeste je, tak mozna zkusim pristi tyden s tou .. krajel jsem to na platky mezi 5-15mm, nektere platky to kvaseni prezily, ale jak jsem z toho lisoval stavu, tak to vzdaly :)

a slibovana fotografie, to "zlutohnedy" je to co zbylo z rebarbory po kvaseni, pred smichanim s korenim to bylo svetlejsi, ale tu vyblite zelenou barvu to melo ..

ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MUTHA: počítám dobře, že to máš do litrovky?

Hele ochutnej to a nejspíš bych přidala cukr a startér.

URPUTNIK: zajímavý, na jaké tvary si to měl původně. mě rebarbora kvasí jak blázen, pokud ji nakrájím čerstvou a když je na silnější plátky, tak normálně udrží tvar, jen změkne.
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    tak jsem konecne spachal rebarborove catni - samotna rebarbora kvasila podstatne dele nez je v recepisu, az se uplne rozkvasila a rozpadla (ale az tou dobou z toho zacly chodit bublinky) .. takze kdyz jsem vykapal a vymackal stavu, zustala mi pomerne sucha kase .. svaril jsem pak zvlast to koreni s vinem, ale vetsina se ho vyvarila .. takze catni ma konzistenci zubni pasty, bude to problem pro kvaseni? ja vlastne netusim, jak moc hydrofilni kvasinky jsou :) zitra sem muzu hodit fotku, ted je to bez blesku moc tmavy a s nim moc zluty, rozhodne to nevypada jako to, co ma Zuzka na webu
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    URPUTNIK: tak jako tak to potřebuješ průběžne kontrolovat, tak přpadné CO2 upustíš, a teda zelenina kvasí méně divoce, než alkohol.
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    ZUZKAOU: kdyz ja jsem jeste porad neporidil ten svicen z ikey :) mimochodem, tim sklem myslis zasroubovanou sklenici? a nenatlakuje se to pak moc, potazmo neexploduje? a naopak kvasna zatka to predpokladam propusti i s tim aromatem, ne?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    URPUTNIK: ze sáčků je to cítit dost, ze skla méně.
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    URPUTNIK: a to kvasim defakto jen zeleninu, na kimchi se zatim odhodlavam :)
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    N_I: uz je dostatecne teplo, dej to za okno .. z mne zkusenosti zadna izolace nestaci , ale i v tech zaviracich saccich z Ikey to bylo citit, kdyz to kvasilo na lince (nebo jsem si to vsugerovaval) .. a to aniz by si to upoustelo plyny (napriklad tou kvasnou zatkou) ..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    N_I: kimčchi smrdí tak nějak defaultně, protože v něm je spoustu surovin ve kterých při fermentaci vznkají sirné sloučeniny, nesmírně zdravé sirné sloučeniny.

Když do toho nedáš česnek a rybí omáčku, tak to je cítit méně.

Korejci to řeší tak, že mají na kimčchi speciální ledničk :-D Jinak chceš dvojitou ochranu - tedy sklenici v gastronádobě a nebo soustavu dvou plastových krabiček.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    N_I: já myslel teda kvasnou zátku. něco na principu
    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/96/G%C3%A4rr%C3%B6hrchen.jpg
    ale ty možnosti jsou různý. Jen mi jde, že čim míň je to "otevřený", tím míň je to cejtit
    N_I
    N_I --- ---
    POHODAVOLE: vidíš..tu tam ani nedávám :)))
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    N_I: u kimchi je dle me hlavnim smradochem ta rybi omacka.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam