• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    POHODAVOLE: no spíš se ti tam udělá ten sliz... co tím chceš zkvasit? Potřebuje to vůbec startér? jestli používáš nějakou čerstvou zeleninu, tak ta teď sama kvasí krásně.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Netusi prosim nekdo, jestli se da pouzit jako starter syrovatka z Viili?

    Diky!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    URPUTNIK: jo tak nějakou takovou jsem zkoušela dělat zhruba před měsícem kvůli kurzu a normálně shnila. Teď čerstvá z trhu jede krásně.
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    ZUZKAOU: priznavam, ze asi nebyla uplne nejcerstvejsi, protze jsem ji bral v supermarketu a pak mi skoro 2 tydny lezela ve stinu na balkone :[ dneska rano jsem koukal na trzich a jeste je, tak mozna zkusim pristi tyden s tou .. krajel jsem to na platky mezi 5-15mm, nektere platky to kvaseni prezily, ale jak jsem z toho lisoval stavu, tak to vzdaly :)

    a slibovana fotografie, to "zlutohnedy" je to co zbylo z rebarbory po kvaseni, pred smichanim s korenim to bylo svetlejsi, ale tu vyblite zelenou barvu to melo ..

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MUTHA: počítám dobře, že to máš do litrovky?

    Hele ochutnej to a nejspíš bych přidala cukr a startér.


    URPUTNIK: zajímavý, na jaké tvary si to měl původně. mě rebarbora kvasí jak blázen, pokud ji nakrájím čerstvou a když je na silnější plátky, tak normálně udrží tvar, jen změkne.
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    tak jsem konecne spachal rebarborove catni - samotna rebarbora kvasila podstatne dele nez je v recepisu, az se uplne rozkvasila a rozpadla (ale az tou dobou z toho zacly chodit bublinky) .. takze kdyz jsem vykapal a vymackal stavu, zustala mi pomerne sucha kase .. svaril jsem pak zvlast to koreni s vinem, ale vetsina se ho vyvarila .. takze catni ma konzistenci zubni pasty, bude to problem pro kvaseni? ja vlastne netusim, jak moc hydrofilni kvasinky jsou :) zitra sem muzu hodit fotku, ted je to bez blesku moc tmavy a s nim moc zluty, rozhodne to nevypada jako to, co ma Zuzka na webu
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    URPUTNIK: tak jako tak to potřebuješ průběžne kontrolovat, tak přpadné CO2 upustíš, a teda zelenina kvasí méně divoce, než alkohol.
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    ZUZKAOU: kdyz ja jsem jeste porad neporidil ten svicen z ikey :) mimochodem, tim sklem myslis zasroubovanou sklenici? a nenatlakuje se to pak moc, potazmo neexploduje? a naopak kvasna zatka to predpokladam propusti i s tim aromatem, ne?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    URPUTNIK: ze sáčků je to cítit dost, ze skla méně.
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    URPUTNIK: a to kvasim defakto jen zeleninu, na kimchi se zatim odhodlavam :)
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    N_I: uz je dostatecne teplo, dej to za okno .. z mne zkusenosti zadna izolace nestaci , ale i v tech zaviracich saccich z Ikey to bylo citit, kdyz to kvasilo na lince (nebo jsem si to vsugerovaval) .. a to aniz by si to upoustelo plyny (napriklad tou kvasnou zatkou) ..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    N_I: kimčchi smrdí tak nějak defaultně, protože v něm je spoustu surovin ve kterých při fermentaci vznkají sirné sloučeniny, nesmírně zdravé sirné sloučeniny.

    Když do toho nedáš česnek a rybí omáčku, tak to je cítit méně.

    Korejci to řeší tak, že mají na kimčchi speciální ledničk :-D Jinak chceš dvojitou ochranu - tedy sklenici v gastronádobě a nebo soustavu dvou plastových krabiček.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    N_I: já myslel teda kvasnou zátku. něco na principu
    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/96/G%C3%A4rr%C3%B6hrchen.jpg
    ale ty možnosti jsou různý. Jen mi jde, že čim míň je to "otevřený", tím míň je to cejtit
    N_I
    N_I --- ---
    POHODAVOLE: vidíš..tu tam ani nedávám :)))
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    N_I: u kimchi je dle me hlavnim smradochem ta rybi omacka.
    N_I
    N_I --- ---
    DYSTOPIK: nevím, taky vodní zátka na to ještě dávám potr. folii..a pár dírek...ale mě to stejně smrdělo dost..teda né mě..ale ženě..:)

    já myslel esli třeba ředkvička nevoní méně nebo esli nejsou nějaký nádobky s filtrem apod..:)

    škoda že to doma nejí a nemůžu to dělat pro všechny.teplotu mám zde ideal..ale nemám místnost navíc..:(
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    N_I: a jak to máš pořešený? Já s vodní zátkou v zimě nechtěl nechávat kimchi v chladný kuchyni, tak jsem si to dal do ložnice (kde topim nejvíc) na skříň. Bylo to cejtit, ale nic nesnesitelnýho..
    víceméně se z toho vytlačuje jen CO2, ovoněný kimchi. Ale ne v nějak hrozný míře:)) (nebo jsem prase)

    podle mýho když to hůř těsní, tak z toho to kimchi voní víc
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    POHODAVOLE: jinak jsem to popletl. Myslel jsem tento recept :)

    Kurkumová limonáda se zázvorem | Zkvašeno.cz
    https://www.zkvaseno.cz/kurkumova-limonada-se-zazvorem
    N_I
    N_I --- ---
    rád bych se pustil více do kysání, 2x kimchi mě dopadlo moc dobře..ale nevíte esli lze nějak eliminovat smrad z toho? v nouzovém stavu sem měl bezva flek kde sem mohl smrdět o106..ted bohuzel musim kvasit bezsmradove..lze to vubec v malem trebas, special nadobky apod?
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Tak mam konecne otestovany vodni kefir a zazvorovy pivo. Do kefiru jsem zkusil pridat na sekundarni fermentaci susene merunky a vysledkem bylo jedno z nej piti, co jsem kdy mel vcetne super sumivosti. GBP je taky fajn, ale oproti receptu davam o neco vic cukru, protoze na me bylo moc suchy. Sumivost je minimalni oproti kefiru, ale zase rychleji kvasi. Jinak furt projizdim zkvaseno a jsem dost namlsanej na dalsi experimenty a to hlavne tento, ale rikam si, ze uz ted mam pomerne dost vyrobku, tak si je asi budu muset zacit nosit do prace, abych to stihal konzumovat. Jak to delate vy, kteri jedete vice druhu?

    Divoká zázvorovka čili pirátský grog | Zkvašeno.cz
    https://www.zkvaseno.cz/divoka-zazvorovka-cili-piratsky-grog
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam