• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    GOGGA
    GOGGA --- ---
    POHODAVOLE: GOGGA: nakrajim nebo pomackam ovoce s vyssim obsahem tekutiny (za tim ucelem davam na lahev medu vetsinou dva citrony, par hrsti boruvek a hroznu, dve tri jablka), trochu zmacknu, aby to pustilo stavu a zaleju medem; pro chut a vuni pridam rebicek, skorici, zazvor apod.; pak zaleju medem, lahev zavru, kazdy den 1x-2x otacim a upoustim CO2; za tyden dva zaciname uzdibovat do jogurtu a limonad a nez se nam to prekvasi do alkoholu, uz vetsinou nic nezbude
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    GOGGA: jaký je pls postup?

Díky
    GOGGA
    GOGGA --- ---
    POHODAVOLE: ja ze zkvaseneho medu vyrabim limonadu, je to bomba.. zrovna se chystam udelat dalsi varku na cervenec z 5 kg medu
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    POHODAVOLE: Není to sice kvašení, ale chystám se na nakládané ořechy v medu. Jeden díl zelených ořechů s nezdřevnatělou skořápkou na tři díly medu. Ořechy hustě propícháš (já je nakrájela na kousky), pak se 3 dny máčí ve vodě, zcedí a pak svaří s medem, až změknou a můžou se přikořenit skořicí, hřebíčkem a zázvorem. Pozítří poreferuju, jestli to stojí za to, nebo je to plýtvání medem a ořechama.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    POHODAVOLE: jj, klasika :) Slepice chovám a vejce prodávám a vždy se lidí ptám, jestli chtějí vejce 14denní, že se jim budou dobře loupat, ale z 90 % je nechtějí. Asi je začnu nazývat "speciální vejce na vaření natvrdo" :D
    Přitom v krámě to nikdo neřeší, přitom čerstvá vejce můžou být myslím 7 stará.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ZATAMOKO: tak to bude ono, protoze vejce dostavame cerstvy :)
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    POHODAVOLE: aby se vejce dobře loupalo, mělo by být 2-3 týdny staré. Po uvaření je dobrý šokově snížit teplotu vhozením do vody s kousky ledu. Nejlíp se to dělá v zimě, když je sníh. To mám vždy terasu posetou chladnoucími vejci ve sněhu :D
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    O vikendu jsem dostal od kamose domaci med, ale samotny ho nejim, tak bych ho rad pouzil na kvaseni. Existuje pls nejaky recept, kam se vylozene hodi jako sladidlo? Nasel jsem akorat, ze by se mohl hodit do kombuchy.

Diky!
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    POHODAVOLE: tak za me velka spokojenost a rozhodne jedna z nej pomazanek.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Tohle musim otestovat.

Fermentovaný tvaroh
    https://www.youtube.com/watch?v=wsJ5OwUarig
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ZUZKAOU: uz mam nalozeno, ale jsem levej, takze nejsem schopny uvarit vejce a oloupat ho bez poskozeni bilku. Syrovatek byl necely centak, tak doufam, ze to bude stacit :)

POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ZUZKAOU: samo mam nastudovano viz odkaz nize, ale chtel jsem pouzit neco, co mam doma. Vejce mame cerstvy od tchana, tak verim, ze vysledek bude top a dam vedet :)

Startéry | Zkvašeno.cz
    https://www.zkvaseno.cz/startery
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    POHODAVOLE: hele tak to by mohlo funguvat. Dej pak vědět, co to udělalo!
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    POHODAVOLE: no spíš se ti tam udělá ten sliz... co tím chceš zkvasit? Potřebuje to vůbec startér? jestli používáš nějakou čerstvou zeleninu, tak ta teď sama kvasí krásně.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Netusi prosim nekdo, jestli se da pouzit jako starter syrovatka z Viili?

Diky!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    URPUTNIK: jo tak nějakou takovou jsem zkoušela dělat zhruba před měsícem kvůli kurzu a normálně shnila. Teď čerstvá z trhu jede krásně.
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    ZUZKAOU: priznavam, ze asi nebyla uplne nejcerstvejsi, protze jsem ji bral v supermarketu a pak mi skoro 2 tydny lezela ve stinu na balkone :[ dneska rano jsem koukal na trzich a jeste je, tak mozna zkusim pristi tyden s tou .. krajel jsem to na platky mezi 5-15mm, nektere platky to kvaseni prezily, ale jak jsem z toho lisoval stavu, tak to vzdaly :)

a slibovana fotografie, to "zlutohnedy" je to co zbylo z rebarbory po kvaseni, pred smichanim s korenim to bylo svetlejsi, ale tu vyblite zelenou barvu to melo ..

ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MUTHA: počítám dobře, že to máš do litrovky?

Hele ochutnej to a nejspíš bych přidala cukr a startér.

URPUTNIK: zajímavý, na jaké tvary si to měl původně. mě rebarbora kvasí jak blázen, pokud ji nakrájím čerstvou a když je na silnější plátky, tak normálně udrží tvar, jen změkne.
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    tak jsem konecne spachal rebarborove catni - samotna rebarbora kvasila podstatne dele nez je v recepisu, az se uplne rozkvasila a rozpadla (ale az tou dobou z toho zacly chodit bublinky) .. takze kdyz jsem vykapal a vymackal stavu, zustala mi pomerne sucha kase .. svaril jsem pak zvlast to koreni s vinem, ale vetsina se ho vyvarila .. takze catni ma konzistenci zubni pasty, bude to problem pro kvaseni? ja vlastne netusim, jak moc hydrofilni kvasinky jsou :) zitra sem muzu hodit fotku, ted je to bez blesku moc tmavy a s nim moc zluty, rozhodne to nevypada jako to, co ma Zuzka na webu
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam