• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/

http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ZUZKAOU: těžko říct, ale nejvíc mi to připomíná vůni naložených zrn kukuřice. Pěnu jsem odstranil, vše zamíchal a vypadá to dost živě. Může být uz ready, když jsem ho naložil v sobotu ráno? Bojím se, že zítra to poteče po zemi :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    POHODAVOLE: mno, jak je to cejtit? Ta tmavá se mi tam nelíbí. Pěna je od rozpuštěných škrobů.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    BONEMINA: no takže... ořechy v medu. Dopadly. Nějak. Ochutnávala jsem to v průběhu vaření a nejdřív jsem si nadávala, že dokurvit kilo medu, aby chutnalo jak ušní maz, to udělám jen já. Jenže pak se ořechy nějak rozvářely a celé to tmavlo a chuť se měnila a sjednocovala a nakonec to chutná trochu jako kombinace mandlí, hrušek a karamelu. A ztuhlo to na černý beton. Takže pokus dopadl míň špatně, než jsem se obávala, ale ne dost dobře, abych ho opakovala.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Od soboty jedu ovesny vlocky a toto se objevilo na povrchu. Chapu spravne, ze to nic neni a staci to odstranit? Co se tyce skladovani, tak predpokladam, ze staci odstranit kvas a nechat v lednici?

Diky!

ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: http://www.domacimlekar.com/forum-dm/topic/ricotta/

1) Syrovátka – čerstvá

– Pro tuto metodu je optimální pH = 6,3 ( celkově vhodné je pH 6,4 – 6,2)

(ti co nemají pHmetr, nemusí zoufat, u většiny běžných sýrů se pH syrovátky těsně po odčerpání obvykle pohybuje v příznivých hodnotách, takže není třeba nic měřit).

2) Mléko

– 10% objemu syrovátky

Př.: Jestliže máme 3 l syrovátky, přidáme 300 ml mléka.

3) Sůl

– Pro ty, kdo chtějí aby výsledný sýr byl „na slano“, přidávají se 2% hmotnosti syrovátky.

Je to však velmi subjektivní. Osobně mi to připadá až moc, dávám méně (něco nad 1%)

– Kdo nechce slanou variantu, sůl přidávat nemusí, přesněji je vhodné přidat pouze špetku soli.

4) Kyselina citrónová

– 2 gramy / litr syrovátky.

– Ideálně by měla být ve formě 10% roztoku = rozpuštěná ve vodě o teplotě 35°C (stačí vlažná).

POSTUP VÝROBY:
    • Syrovátku bezprostředně po výrobě sýru zahřejeme na 65°C.

• Přidáme 10% mléka + 2% soli – pokud chceme slanou variantu, v případě že ne, tak jen špetku.

• Dále zahřejeme až na 78°C, hrnec odstavíme z ohně (z kamen) a necháme 15 minut odstát.

• Po 15ti minutách pokračujeme v záhřevu až na konečných 90°C, v tomto momentě přidáme kyselinu citrónovou a energicky krátce promícháme (ricotta by měla vločkovat).

Pokud by k vločkování nedocházelo, je možné přihřát o 1 – 2°C, bylo by možné případně jít až na 95°C, ale vyšší teplota se už nedoporučuje.

• Sundáme z ohně a necháme cca 5 – 10 min odstát. Ricotta by měla krásně vyplavat na povrch, je možné jí lžící nebo nějakou naběračkou „nahrnout“ od krajů k prostředku sebrat a dát do formičky nebo do plátýnka vykapat.

POZNÁMKY:
    • Tuhost – kdo by chtěl případně o něco měkčí Ricottu, bylo by možné přidat kys. citronovou už při 88°C. Je však nutné počítat s problematičtějším vločkováním. Ale nemusí to tak být, vždy záleží na syrovátce.

• Vysrážená bílkovina klesá ke dnu – neshlukuje se na hladině = příliš okyselená syrovátka. To se čas od času může stát každému. Nic škodlivého to nepředstavuje, akorát se mnohem hůř a déle filtruje.

• Někteří v domácích podmínkách používají i při tomto způsobu výroby místo kys. citronové přeceděnou citrónovou šťávu. V principu to jistě funguje. Osobně to vyzkoušené nemám. Problém je malinko v dávkování, protože obsah kyselin v ovoci je přeci jen proměnlivý.

Samozřejmě existuje víc funkčních postupů na výrobu Ricotty, ať už se jedná o používání různých srážedel nebo prokysané syrovátky, s přídavkem většího množství mléka , bez přidání mléka, pouze z mléka atd. Varianta se srážedlem na Ricottu např. viz Domácí mlékař str. 113.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANEK: kys. citronová? Koncentrace nevím a domácího mlékaře tu neám, ale kdyžtak napiš Kláře a poptej se https://www.facebook.com/domacimlekar/
    VANEK
    VANEK --- ---
    Na jiné téma (ale mlékárenský klub jsem nenašel): Poslední dobou zkouším vodu od mozzarelly nevylít, ale vysrážet si z ní ještě jednu dávku sýra (lepší značky jsou překvapivě vydatné). Existuje nějaké zázračné koagulans dostupné v běžné kuchyni? Ocet ne vždy úplně zabere a je ve výsledku dost cítit, alkoholu je škoda (respektive syrovátkové koktejly nejsou žádná sláva a kdybych to měl pít všechno, můžu rovnou v původním stavu).
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MUTHA: česnek kvasí krásně.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ZUZKAOU: jj uz jsem cetl tento tyden a dnes mi ho akorat zena koupila. Jeste jsem poslechl ty dva podcasty a chystam se na repu a slanou ovesnou kasi, na kterou jsem obzvlast zvedavy :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Helejte ten chřest zkuste - je to můj letošní objev sezony. A teda lepší je ve směsi a s nakládacím kořením.

Chřest 2 | Zkvašeno.cz
    https://www.zkvaseno.cz/chrest-2
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Super, tak to zkusim :)
    GOGGA
    GOGGA --- ---
    GOGGA
    GOGGA --- ---
    POHODAVOLE: vetsinou to vsechno nakrajim na co nejtensi tenke nudlicky nebo platky, aby se to poradne prokvasilo a bylo to co nejrychlejs, nicmene zkousel jsem uz i kvasit cele citrony - staci trochu propichat vidlickou a namackat, za par mesicu prokvasi komplet; med potrebuje pridat tusim cca 6 % tekutiny, aby zacal kvasit
    GOGGA
    GOGGA --- ---
    POHODAVOLE: GOGGA: nakrajim nebo pomackam ovoce s vyssim obsahem tekutiny (za tim ucelem davam na lahev medu vetsinou dva citrony, par hrsti boruvek a hroznu, dve tri jablka), trochu zmacknu, aby to pustilo stavu a zaleju medem; pro chut a vuni pridam rebicek, skorici, zazvor apod.; pak zaleju medem, lahev zavru, kazdy den 1x-2x otacim a upoustim CO2; za tyden dva zaciname uzdibovat do jogurtu a limonad a nez se nam to prekvasi do alkoholu, uz vetsinou nic nezbude
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    GOGGA: jaký je pls postup?

Díky
    GOGGA
    GOGGA --- ---
    POHODAVOLE: ja ze zkvaseneho medu vyrabim limonadu, je to bomba.. zrovna se chystam udelat dalsi varku na cervenec z 5 kg medu
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    POHODAVOLE: Není to sice kvašení, ale chystám se na nakládané ořechy v medu. Jeden díl zelených ořechů s nezdřevnatělou skořápkou na tři díly medu. Ořechy hustě propícháš (já je nakrájela na kousky), pak se 3 dny máčí ve vodě, zcedí a pak svaří s medem, až změknou a můžou se přikořenit skořicí, hřebíčkem a zázvorem. Pozítří poreferuju, jestli to stojí za to, nebo je to plýtvání medem a ořechama.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    POHODAVOLE: jj, klasika :) Slepice chovám a vejce prodávám a vždy se lidí ptám, jestli chtějí vejce 14denní, že se jim budou dobře loupat, ale z 90 % je nechtějí. Asi je začnu nazývat "speciální vejce na vaření natvrdo" :D
    Přitom v krámě to nikdo neřeší, přitom čerstvá vejce můžou být myslím 7 stará.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ZATAMOKO: tak to bude ono, protoze vejce dostavame cerstvy :)
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    POHODAVOLE: aby se vejce dobře loupalo, mělo by být 2-3 týdny staré. Po uvaření je dobrý šokově snížit teplotu vhozením do vody s kousky ledu. Nejlíp se to dělá v zimě, když je sníh. To mám vždy terasu posetou chladnoucími vejci ve sněhu :D
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    O vikendu jsem dostal od kamose domaci med, ale samotny ho nejim, tak bych ho rad pouzil na kvaseni. Existuje pls nejaky recept, kam se vylozene hodi jako sladidlo? Nasel jsem akorat, ze by se mohl hodit do kombuchy.

Diky!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam