• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: přesně s tím počínám :) Sklep je zbytečně nevyužitý a láhve v něm můžou klidně pár let počkat. U kamarádky jsem měla domácí malinový, čtyři roky starý a jako... nikdy dřív bych nevěřila, že mi bude ocet fakt chutnat.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BONEMINA: ano. Plus čím déle ho člověk zapomene, jako že i roky, tím lepší ocet má.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Díky, dostal lžíci, ať je mu dobře. Jsem zvědavá, jak dopadne, zatím to octování vypadalo jako totálně blbuvzdorné kvašení.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BONEMINA: přidala bych cukr, ať to dokvasí.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Zapomněla jsem cca měsíční vinný ocet na parapetu a napršelo mi do něj. Byl přikrytý plátánkem, takže odražená hlína a smetí se do něj nedostalo, ale určitě se naředil dešťovkou. Nechat být a sledovat, nebo nějak zasáhnout a pomoct mu?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MUTHA: hrůza!
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ZUZKAOU: to vypada skvele!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MUTHA: a startér si vyrobíš s paocai, to ti teď v létě zvkasí nadšeně. Plus tam pár těch rehydratvaných převařených rovnou můžeš dát.

    Sečuánské zelí pao cai 泡菜 | Zkvašeno.cz
    https://www.zkvaseno.cz/secuanske-zeli-pao-cai
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MUTHA: namočit, převařit (budou v tom spory plísní), rozmixovat, dochutit, přidat startér, zamezit přístupu vzduchu, nechat zvkasit.
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    URPUTNIK: aktualizace, po vic jak dni od nalozeni ty nevypeckovane zadna zmena v chuti, ty vypeckovane ztratily vetsinu "tresnovitosti", ale porad to jeste chutnalo jako tresen .. dneska rano jsem koukal ze se ty igelitaky zacinaji zas dost nafukovat, takze vecer bude posledni ochutnavka, minimalne ty vypeckovane uz pujdou do chladu, jsem zvedav na aktualni chut :)

    taky to mate, ze se fakt tesite, "jak to vlastne dopadlo"? je to roztomile pozorovat :)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Mate nekdo zkusenosti s Viili? Vcera vecer jsem se pokousel namnozit vic jak tyden stary "jogurt" a rano jeste nebyl ready, coz se mi stalo prvne, protoze byva vzdycky ready. Pridal jsem tedy jeste radsi lzici hotoveho (ted koukam do navodu, ze je to zbytecny) a odpo uz je OK. Je to tedy tim, ze jsem ho rozmnozil az po delsi dobe? Mliko pouzivam cerstvy plnotucny.

    Diky!
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    DYSTOPIK: s kvasenim nemam zkusenosti, ale tchyne je klasicky zavaruje a jsou v klidu.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    POHODAVOLE: ty budou asi hodně rychle na kaši ne?
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Kvasi nekdo cukety? Mame jich ted doma hromadu, tak zvazuju, jak je vyuzit krome grilu a vareni.
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    dej se vule mikroba!

    ted, 12h od nalozeni, ty vypeckovane zacinaji delat bublinky, ty bez zasahu se tvari, ze tam vubec nejsou .. takze dle ocekavani :)

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    URPUTNIK: dá se to kvasit vcelku, vypeckované je to rychleji, protože se mikroové prokousávají třešní z obou stran - zvenčí i zevnitř.

    Ale zrovna ty co jsou na fotce, tak jsou prostě hozené do láku, bez vypeckování, bez nařezávání, proto vypadají úhledně.

    jinak na bublaniny a jiné věci mám jeden z plastových bazmeků co jsou na webu od VANEK:.
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    VANEK: tak ja pochopil, ze pecka nevadi, ale dulezity je narusit tu slupku, asi aby se sul rychleji dostala dovnitr (a blokla alkoholove kvaseni?) .. mozna by stacilo je treba jenom nariznout .. udelam zitra nekolik ruznych malych davek a poreferuju :)
    VANEK
    VANEK --- ---
    URPUTNIK: To jsem si taky říkal, jestli snad jsou v peckách nějaké inhibující taniny, nebo je to jedno. Ale udělátka existují, i když netuším, jak praktická:
    Odpeckovače | FAVI.cz
    https://favi.cz/produkty/kategorie/odpeckovace
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    ZUZKAOU: jsem poridil tresne dneska na trhu a rikam si, ze by z jejich kvasenych variant byl prima darek pro zenu, ktera holduje martini :)
    ale v tom receptu na dirty martiny povidas o napichovani na spejli, jak to jde dohromady s tim vypeckovavanim? kdyz to vypeckuju ja, imho to dost rozbije ten estetickej efekt :) a nebo na vypeckovavani tresni je nejaky udelatko, jako u oliv?

    a nebo se to da kvasit i vcelku? a mozna dokonce i se stopkou? to by bylo ve vysledku nejhezci .. a bude to nejvic 'wild fermentation' :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LITTLEWONDER: ne - žádné reakce. Ono to kvašení v břiše je dost pověra :-D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam