• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    VANEK
    VANEK --- ---
    VANEK: Původně jsem se ptal na magorák: "no, prostě se vzal dvacetidekovej pytlík čaje"…
    VANEK
    VANEK --- ---
    LOJZA: Plusmínus (on to líčil podrobně, ale bylo to v hospodě, pročež sháním interviewerku, místo abych to zapsal sám), ale pomeranče jsou pro hipstry; v osmdesátkách byly jinačí zdroje cukrů a dneska se doporučuje
    Pineapple sales soar 900% in South Africa amid alcohol ban | Daily Mail Online
    https://www.dailymail.co.uk/...e-8277133/Pineapple-sales-soar-900-South-Africa-amid-alcohol-ban.html
    SLANINKA
    SLANINKA --- ---
    ZUZKAOU: Aha, to jsem nevěděl. Možná jsem plísni předešel tím, že jsem 2x denně sklenici promíchal :) Cca druhý den začal obsah kvasit, po dvou dnech přestal a celkem po týdnu jsem vmixoval ocet, povařil a zavařil. Chuť parádní, alkohol ani ocet jsem po dokvašení necítil...
    VANEK
    VANEK --- ---
    Kamarád, politický vězeň z osmdesátek, mi v pátek v hospodě podrobně vykládal, jak si dělali alkohol z chleba a džemu a dokonce ho zvládli (na pracovišti ve Škodovce) i destilovat. Zuzko, nechtěla bys přijet na Letnou udělat s ním rozhovor? (Klidně i do PN.)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SLANINKA: cokoliv je v kontaktu se vzduchem, tak má výrazně vyšší riziko, že zplesniví. Takže pokud už to nemáš aerobně zkysané do alkoholova a nechceš aby ti tam začalo octové kvašení, tak chceš vyfičet vzduch.
    V rámci kvašení past je nejjednodušší nalejt na to vrstvu olivového oleje - zlepší ti pak výslednou chuť.
    SLANINKA
    SLANINKA --- ---
    Ahoj, děláte někdo doma srirachu? Aerobně nebo zavřenou? Já teď dodělal várku jen zakrytou ubrouskem a chuťově moc dobrá, co ale čtu, tak spousta lidí na internetu sklenici zavírá víčkem... Včera jsem začal kvasit chilli s rajčaty. mám raději zavřít nebo můžu udělat stejně jako předchozí várku?
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    ZUZKAOU: OK. :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KOCHANSKA_CH: jako může a nemusí. Ale s tím zelím máš pravdu. Tak to tam vraž a poreferuj!
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    ZUZKAOU: Díky.
    To kvašení se rozjede, aj když to bude celou dobu naložené v lednici? Kysaný zelí se do utopenců dává.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KOCHANSKA_CH: no pokud to tam dáš syrové, tak co tam bude se sacharidy, začne nejspíš ještě kvasit. Což může pro lidi být plus i mínus.

    Spíš bych ji použila jako základ na další kvašení, pokud ji nechceš sníst (saláty, sendviče, dipy, pomazánky, omáčky)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Mám pytlík kvašené cibule z výroby kvašáků, použili byste ji do utopenců?
    MGMBILL
    MGMBILL --- ---
    ma nekdo zkusenosti s vyrobou Natto misa?
    MGMBILL
    MGMBILL --- ---
    Ahoj, chtel bych podekovat Zuzce za nekonecnou inspiraci a poporucuji vsem vyzkouset domaci umebosky. Letos skoro 8 litru a pred sebou 7 mesicu kvaseni:)

    LISHKA
    LISHKA --- ---
    ahoj, nemáte někdo prosím fermentační kulturu na zázvorové pivo?
    https://www.fermentarum.cz/zazvorove-pivo tady to je beznadějně vyprodané...
    Kdyžtak pošta, díky moc!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MOIRAIN: kluci z kojibakers mají hrachové a moc dobré https://eshop.kojibakers.cz/miso-hrachove-250g/
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    ZUZKAOU: ono se mi to nestalo poprvé, když tak přemýšlím, i po korejské variantě misa, buď mi vadí slanost, nebo soja :(
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MOIRAIN: jaoot slyším to poprvé, ale možné je všechno. jestli dobře počítám, tak chtějí 50 g toho misa, že? to je docela dost...
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    Je normální efekt miso v jídle, že se poněkud rozbouří pajšl? Nic extra dramatického, jen poněkud větší plynatost a poněkud jiná konzistence.
    Použila jsem shiro miso a tenhle recept (mimochodem moc dobrý)
    https://opu.peklo.biz/p/20/07/20/1595273413.jpeg
    QUIP
    QUIP --- ---
    ZUZKAOU: Tak jsem to zkusil s visnema a s nezralyma spendlikama.
    Vypeckovany visne kvasi rychle a na chut je to velmi zajimavy. Pridal jsem to do zeleninoveho salatu misto oliv a za me super.

    Ty spendliky se vypeckovat nedaji, takze jsem je jen zkusil nariznout kolem dokola, kvasi to velmi pomalu. I po zkvaseni to nejde nijak dobre oddelit od pecky, takze tohle do salatu, nebo jineho jidla moc dobre nepujde. Ale da se to tak nejak okusovat od pecky samostatne.



    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam