• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    SKAFF: staci jak mas .. musi to byt pod hladinou, coz splnujes
    SKAFF
    SKAFF --- ---
    První fermentos, nicméně informace se rozcházejí, mám to zatížený pasující skleničkou a vodu mam až po okraj, nic nevyčuhuje. Mám to takhle nechat nebo ještě nahoře celý ojet fresh folií a stáhnout gumou?


    VANEK
    VANEK --- ---
    VANEK: Původně jsem se ptal na magorák: "no, prostě se vzal dvacetidekovej pytlík čaje"…
    VANEK
    VANEK --- ---
    LOJZA: Plusmínus (on to líčil podrobně, ale bylo to v hospodě, pročež sháním interviewerku, místo abych to zapsal sám), ale pomeranče jsou pro hipstry; v osmdesátkách byly jinačí zdroje cukrů a dneska se doporučuje
    Pineapple sales soar 900% in South Africa amid alcohol ban | Daily Mail Online
    https://www.dailymail.co.uk/...e-8277133/Pineapple-sales-soar-900-South-Africa-amid-alcohol-ban.html
    SLANINKA
    SLANINKA --- ---
    ZUZKAOU: Aha, to jsem nevěděl. Možná jsem plísni předešel tím, že jsem 2x denně sklenici promíchal :) Cca druhý den začal obsah kvasit, po dvou dnech přestal a celkem po týdnu jsem vmixoval ocet, povařil a zavařil. Chuť parádní, alkohol ani ocet jsem po dokvašení necítil...
    VANEK
    VANEK --- ---
    Kamarád, politický vězeň z osmdesátek, mi v pátek v hospodě podrobně vykládal, jak si dělali alkohol z chleba a džemu a dokonce ho zvládli (na pracovišti ve Škodovce) i destilovat. Zuzko, nechtěla bys přijet na Letnou udělat s ním rozhovor? (Klidně i do PN.)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SLANINKA: cokoliv je v kontaktu se vzduchem, tak má výrazně vyšší riziko, že zplesniví. Takže pokud už to nemáš aerobně zkysané do alkoholova a nechceš aby ti tam začalo octové kvašení, tak chceš vyfičet vzduch.
    V rámci kvašení past je nejjednodušší nalejt na to vrstvu olivového oleje - zlepší ti pak výslednou chuť.
    SLANINKA
    SLANINKA --- ---
    Ahoj, děláte někdo doma srirachu? Aerobně nebo zavřenou? Já teď dodělal várku jen zakrytou ubrouskem a chuťově moc dobrá, co ale čtu, tak spousta lidí na internetu sklenici zavírá víčkem... Včera jsem začal kvasit chilli s rajčaty. mám raději zavřít nebo můžu udělat stejně jako předchozí várku?
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    ZUZKAOU: OK. :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KOCHANSKA_CH: jako může a nemusí. Ale s tím zelím máš pravdu. Tak to tam vraž a poreferuj!
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    ZUZKAOU: Díky.
    To kvašení se rozjede, aj když to bude celou dobu naložené v lednici? Kysaný zelí se do utopenců dává.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KOCHANSKA_CH: no pokud to tam dáš syrové, tak co tam bude se sacharidy, začne nejspíš ještě kvasit. Což může pro lidi být plus i mínus.

    Spíš bych ji použila jako základ na další kvašení, pokud ji nechceš sníst (saláty, sendviče, dipy, pomazánky, omáčky)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Mám pytlík kvašené cibule z výroby kvašáků, použili byste ji do utopenců?
    MGMBILL
    MGMBILL --- ---
    ma nekdo zkusenosti s vyrobou Natto misa?
    MGMBILL
    MGMBILL --- ---
    Ahoj, chtel bych podekovat Zuzce za nekonecnou inspiraci a poporucuji vsem vyzkouset domaci umebosky. Letos skoro 8 litru a pred sebou 7 mesicu kvaseni:)

    LISHKA
    LISHKA --- ---
    ahoj, nemáte někdo prosím fermentační kulturu na zázvorové pivo?
    https://www.fermentarum.cz/zazvorove-pivo tady to je beznadějně vyprodané...
    Kdyžtak pošta, díky moc!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MOIRAIN: kluci z kojibakers mají hrachové a moc dobré https://eshop.kojibakers.cz/miso-hrachove-250g/
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    ZUZKAOU: ono se mi to nestalo poprvé, když tak přemýšlím, i po korejské variantě misa, buď mi vadí slanost, nebo soja :(
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MOIRAIN: jaoot slyším to poprvé, ale možné je všechno. jestli dobře počítám, tak chtějí 50 g toho misa, že? to je docela dost...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam