• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    N_I
    N_I --- ---
    CERMI_FOX: tam to vidím stejně, taky mám rád pálivo kyselé...a víceméně se mi to daří, jen mě překvapila ta carolina což je dost síla..:)
    mě se třeba nedaří ten bambus dobře naložit aby chutnal tak supr kyselo-palive, jak v hale č. 5 :)
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    N_I: mě to tak chutná :) , vlastně pálivokyselá ( v tomhle pořadí síly) chuť byl tak trochu cílem. Přesně takové jsem měl kdysi v nějaké vietnamské hospodě tam jsem se naučil, že kimči vlastně může být dobré a ne hořkokyselé rozblemcané cosi.
    VANEK
    VANEK --- ---
    VANEK: Ale tohle je docela zábavné HLP:
    Miliardář z máminy kuchyně, který dobyl Ameriku kvašeným čajem
    https://forbes.cz/miliardar-z-maminy-kuchyne-co-dobyl-ameriku-kvasenym-cajem/
    N_I
    N_I --- ---
    CERMI_FOX: rozumím, já vybíral mísu kde právě můžu tížit talířem....
    carolina: juj, každej máme pálivost jinde.:)))..mě stačí pár usušených vietnamských a nešetřím zázvorem...

    Mě někdo vyděsil že rybí omáčka umami nebo toto má nějaký konzervanty co pak můžou dělat neplechu..proto to tam radši nedávám...a v chuti mi to nevadí...tak už to tam necpu...
    jinak mi tam asi nejvíc chutná květák..to je věc v kimchi!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    N_I: :-D
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    N_I: neumím to zatížit vzhledem k velikosti hrdla sklenice a nic těžkého se mi tam nevejde (časem budu řešit, teď jedu zlehka). A pod šťávou to je samo odsebe, ale i ta může zplesnivět, ne?
    Každopádně já umami rád, takže jsem tam nacpal jak rybí omáčku a navíc kousek sušeného shiitaki, co se mi tu válí. A zatím to chutná skvěle, ty kupované mi přijdou hořkohnusné, tohle je takové pálivokyselé. Celkem mě překvapilo, jak se ta pálivost rozležela během pár dní - čerstvá pasta mi přišla nepálivá i když jsem tam dal hodně korejského chilli, takže jsem pro svou spokojenost tam dal trošku caroliny reaper. A nějak nabyla na síle :)

    ZUZKAOU: díky, to jsme už ochutnal a je moc dobrý :) Velkou sklenici jsem dal radši do lednice, experimentálně druhou skleničku nechávám v teple, schválně co to udělá.
    N_I
    N_I --- ---
    ZUZKAOU: ok, dobré vědět, zkusím někdy i chladnější variantu. mě smrdí i to moje pokojové..jednou sem ho otevřel na horské chalupěv přízemí, v druhém patře cítili že se něco stalo..:))))
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    N_I: teplota a množství soli jsou základní věci, kterými můžeš regulovat proces kvašení. Mléčné bakterie pracují až do nějaká 4 °C, ale pomaleji a trošku jiné, než ty co jsou nejaktivnější při pokojové teplotě.

    Takže kimčchi fermentuje pomaleji, což znamená že delší dobu není úplně kyselé a zároven delší dobu zůstane křupavé. To se vzthauje vlastně na veškerou mléčně kvašenou zeleninu. U kimčchi je tu ještě jeden další aspekt a to je vůně. Kímčchi fermentvané v chladu a pomallu je smradlavější, tedy voňavější, než to co během pár dní prokvasí v teple. Protože díky tomu že je tam spoustu surovin, které umí produkovat sirné śloučeniny, které zajišťují onen charakterictický odér. No a ty sloučeniny dělají enzymy v okamžiku kdy se narušujáí buděnčné stěny. Jenže ty enzymy se rozpadnou když kyselost prostředí klesne pod určitou úroveń. A pokud této úrovně je dosaženo pomaleji, stihnou enzymy vyrobit více žádoucích látek. Kromě toho že smrdí, tak jsou taky děsně zdravý.

    Klasicky česnek - pokud ho prolisuješ a necháš nějakou dobu stát tak je pak daleko česnekovější. pokud ho prolisuješ rovnou do citronové šťávy, získáš úplně jinou chuť, protože se většina těch sirných sloučenin nestihne sloučit.

    množství soli zrychluje či zpomaluje fermetnaci a pokd je okolo 10% tak hodně diskrimnuje i určitěé laktobacily. Toho se využívá třeba při nukazake - tam se fermentuje za pomocí vysoké slanosti.
    N_I
    N_I --- ---
    ZUZKAOU: lednice?a já myslel, že úplně nejdůležitější ze všeho je pokojová teplota :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CERMI_FOX: je to normální - prudká fáze kvašení bubulinky jsou C02, ne vzduch. Ale klidně hmotu ochutnej (ať víš co do dělá) a znovu udusej, sklenici omyj, už by neměla být moc neposlušná. Osobně bych ji rovnou hodila do lednice, ale já mám ráda kimčchi ne úplně kyselé.
    N_I
    N_I --- ---
    CERMI_FOX: když to más celé pod vodou zatížené talířem tak k tomu nejde vzduch nebo jo? já dávám vždy jen folii a dírky a nikdy se mi to nezkazilo...jinak jo, taky to obcas prezatizim a lehce dopechuju behem procesu...

    zajímavé, recept začíná hodně umami, já tam třeba tu rybí nebo umami nedávám vůbec a možná i proto mi to chutná lépe než kupované..:) škrob taky....nedávám..
    VANEK
    VANEK --- ---
    ZUZKAOU: Už mu dělá reklamu
    Na tenhle nápoj jsou čekací listiny. Marek Siwy dobývá český trh s prémiovou kombuchou
    https://forbes.cz/...le-napoj-jsou-cekaci-listiny-marek-siwy-dobyva-cesky-trh-s-premiovou-kombuchou/
    (a cílí ji na mě, protože Facebook si myslí, že bych se mohl zajímat o fermentaci!!!).
    Takže ne (přímo) MLM, ale "Původní profesí je Marek Siwy trader, který pracoval například pro Roklen nebo Wood & Company."
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    CERMI_FOX: to bublani je normalni start mlecnyho kvaseni. kimchi se mi snazi utyct ze sklenic vzdycky, ze zacatku kdyz ho nechavam v teple v kuchyni, mam sklenice polozeny na tacu. Je dobry to obcas vidlickou prohrabnout a bubliny vyhnat
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    N_I:
    > nechal si den predtim zeli krehnout ve slanem nalevu? michal si k tomu pastu az potom?
    Ano a ano, nakládal jsem podle receptu na https://www.zkvaseno.cz/kimcchi

    Folii jsem zvažoval, ale nakonec jsem skončil u víčka, protože
    a) na zmíněném webu píšou, že se k tomu nesmí dostat vzduch, což folie s dírama asi neplní
    b) v sobotu večer jsem zjistil, že folie došla a díky naší vládě jsem neměl šanci si ji koupit. Ale zelí už bylo prosolené, tedy bylo třeba jednat :)

    Ale jestli je to normální a neznačí to, že se v zelí děje něco zlého (např že by chtělo zakládat folkové duo a odstěhovat se z bytu), tak v pohodě. Mě to nevadí, pro jisottu jsem pod sklenici dal talíř, takže to akorát zavonělo po bytě :)
    Nikdy jsem nic nekvasil, takže jsem možná jen trochu přecitlivělý.
    N_I
    N_I --- ---
    CERMI_FOX: podle mě, je problém zavíčkování..../ nakládal sem jen párkrát ale / já sem víčkoval folii par direk a zatizeni kimchi talirem....
    kdyz sem mel jednou pevneji zavickovano taky mi to vybehlo...

    nechal si den predtim zeli krehnout ve slanem nalevu? michal si k tomu pastu az potom?
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    snažím se udělat kimchi. Zelí s tou pastou jsem hezky udusal do sklenice a zavíčkoval. A teď mě překvapilo, že část šťávy se přesunula ze sklenice ven, přičemž v té původně jednolité hmotě vznikly prázdná místa (nejspíš kapsy nějakého plynu). Je to normální nebo s tím mám něco dělat?
    ALIENABLE
    ALIENABLE --- ---
    ZUZKAOU: :( myslela jsem si to... Díky
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ALIENABLE: obávám se že on-line je najdeš leda na amazonu. V kameném krámě je má Shin.
    ALIENABLE
    ALIENABLE --- ---
    Dáte mi prosím tip přes jakej eshop koupit nasolený korejský krevetky?
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    ZUZKAOU: Hele, Ty jsem zkvaseno.cz? Jak tak vidim Tve rady? Sorry za offtopic, jen bych Ti rad podekoval, pokud jo (a zaroven asi az bude cas, tak bych mozna nejake blogy doplnil, pac obcas je to zbytecna kyblovacka, tedy pro zkuseneho dobry, pro nezkuseneho 5 pokusu a doplneni)...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NINE_OF_NINE: no udělej sladkokyselou zálivku, spíš kyselejší a slanější, cibuli v té zálivce svař (nesvařená začne kvasit nejrychleji) no a zalij horké řízky horkým lákem v uzavíratelné nádobě, zchlaď to a dej do lednice.

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam