• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    tak zase budu o něco moudřejší do budoucna. Jak jsem to teď uložil zpět, tak už došlo k promíchání. Ono se s tím celkem špatně manipuluje. Většinou to postupně vysypávám do velkýho cedníku, pod kterým je kastrol, do kterýho teče šťáva. Nandám to do zavařovaček a pak zaleju šťávou a uskladním. Teď to mám ze 4,5kg zeleniny + šťáva + ta nádoba z tlustostěnnýho skla, po všem teče sliz.. :D
    No snažím se to dělat opatrně, abych tu flašku nerozbil..

Jinak pro pobavení: vždycky je tý šťávy víc a občas tu přebývající někam sliju a pak si dávám občas panáka pro povzbuzení organizmu.
    Tentokrát jsem si na to dokonce připravil flašku:) a ono sliz..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DYSTOPIK: jako nejjednodušší je odebrat postiženou část plus tak půllitr pod ní, nezasažené části vrazit do chladu, a zbytek nechat na pokusy.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    ZUZKAOU: ještě jsem to hlouběji prozkoumal a níž se to zdálo o něco tekutější. Ale většina šťávy je vyhnaná nahoru. Vrátil jsem to celý zpět pod kameny a nechám to asi pár dní v teple.
    Moc děkuju za rychlou odpověď. O výsledku budu informovat.

Co do chuti je to v pohodě
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DYSTOPIK: fermentaci chladem nezastavíš, jen zpomalíš... V teple to samozřejmě proběhne rychleji.

Hele není náhodou ten sliz jen ve vrchních vrstvách, když toho máš větší množství?
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    ZUZKAOU: to jako, že se to rozpustí i při uskladnění v chladu? Tohle mi neni úplně jasný. Jestli to můžu už nechat v chladu, nebo to je potřeba zase ohřát na pokojovou teplotu.

Mám 9L láhev s kvasnou zátkou a měl jsem v plánu to teď dát do menších nádob a uskladnit v chladu, abych se nemusel bát, že mi to na balkoně přejde mrazem
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DYSTOPIK: ne - prostě počkej, sliz je škrob a dříve či později ho někdo sežere :-D

A příště to klidně na ten balkon dej rovnou a zamez přístupu vzduchu, ten sliz dělají nejčastěji aerobní bakterie.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    ahoj,
    už jsem tady četl o slizovitý konzistenci šťávy u kimchi, ale teď se mi to poprvé stalo. Nemám v plánu se z toho zbláznit, jen jsem spíš zvědavej.
    Co jsem pochopil, tak se následnym kvašením tenhle sliz rozpustí. Já to nechával kvasit dva týdny (což mi přijde dost) a pak jsem to dal celý do chladu na balkon.
    Mám s tím dělat něco speciálního?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANEK: dík
    VANEK
    VANEK --- ---
    ZUZKAOU: Výslovně nepíšou, ale je to mimo chlaďák s trvanlivostí do srpna 2021, takže akosi... Jo aha, přehlíd jsem, že to nacpali na konec druhového popisu "Kombucha. Nápoj vyrobený z bylinného čajového nálevu, sycený, fermentovaný, tepelně ošetřený."
    Carpe Diem Kombucha Classic | Košík.cz
    https://www.kosik.cz/produkt/carpe-diem-kombucha-classic
    https://www.carpediem.com/en/different-varietie/classic
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANEK: je to živé anebo pasterované?
    VANEK
    VANEK --- ---
    V Bille ("City", Jankovcova) jsem našel kombuchu Carpe Diem, sedmička v akci za 35. (Na webu o ní kupodivu nic nenacházím.) Je to samozřejmě korporátně-gentrifikované až na půdu, výrobce patří pod Rauch, octové tóny nejsou prakticky žádné, spíš líbivá vůně "směsi bylinného čaje", ale cukru jen 5,5 % a osvěživá mírně perlivá limonádička - proč ne, aspoň pro začátek?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: já bych to smíchala se zeleninou a vrazila do lednice. to že chvíli bude něco už hotový a něco ještě syrový je vlastně zajímavá konzistence a nakonec se to srovná.
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    ZUZKAOU: dobře a když přidám zeleninu tak to mám nechat opět venku kvasit nebo to vrátit do ledníce prosím? Asi nechat uz v lednici předpokládám?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: přidej zeleninu. jinak tu sůl to v rakovemjle množství chce nejdřív důkladně rozpustit, no.
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: nejvíc slané jsou jen poslední dvě sklenice ktere jsem nandavala. 5 a 2 litry
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    Zuzi já letos dělala kimchi z cca 12kg zeleniny dohromady. Poprvé se mi stalo, že jsem zelí asi málo proplachla nebo nevím, ale je slané. Cítím slanou hcut kimchi i po tydnu kvašení.
    3, 5 hodiny jsem zelí namacela ve vaničce - ikea vAnička pro děti plná zelí a asi mi tam na dně zbyla nějak sůl. Co s tím? Přidělat pastu?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ALIENABLE: ne - není pravidlo že řídne, ale jestli něco, tak spíš řídne, než houstne. Pokud se ti tam teda nedostane nějaká slizutvroná bakterie, ale ty se do kimčchi většinou dost bojí a stejně když člověk počká, tak ten jejich sliz - tedy polysacharid - někdo nakonec taky sežere.
    ALIENABLE
    ALIENABLE --- ---
    ZUZKAOU: zelí jsem právě přes noc namočený měla, možná jsem ho málo (blbě) vysušila... Příště zkusim hustší tu kaši, dík.
    Jo a chápu to teda správně, že jsem tim pádem asi kupovala/jedla čerstvější kimčchi, když to nebylo řidký? :D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ALIENABLE: udělej kaši hustější a nedělej ji moc. Ber to spíš jako omáčku, než jako polévku :-D

A především nech zelí v té nasolené vodě přes noc, nebude pak pouštět příliš vody do kimčchi protože ji už pustí do slaného nálevu.

Kozistence kimčchi spíš řídne, než houstne. pokud to kvasí správně.
    ALIENABLE
    ALIENABLE --- ---
    Mám dotaz ke konzistenci kimčchi.
    Dělala jsem teď poprvé a chuťově se docela povedlo. Chtěla bych ale dosáhnout hustší konzistence - když jsem si kupovala domácí kimchi v Kodaňský, tak prostě nebylo tak vodnatý. To samý, když jsem ochutnávala kimchi koupený v Shinu. Pro upřesnění - jde mi prostě o tu šťávu, ne o zeleninu samotnou.
    Při přípravě jsem použila rejžovej škrob (právě jsem myslela, že tim bude ta konzistence dobrá).
    Kvasim na chalupě v kvelbu, kde je nižší teplota, ale rozhodně ne tak nízká jako v lednici. Je to už 6 dnů. Mám ještě počkat nebo se konzistence moc nemění?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam