• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    QUIP
    QUIP --- ---
    OVERDRIVE: On je ale u toho kvaseni podstatny rozdil v tom, ze pouzijes nejakou "uslechtilkou" kulturu v poctu miliard bunek a k tomu se ti do toho dostanou jednotky / desitky / stovky jedincu z nejakeho prkenka, varecky, rukou atd. To v te obrovske konkurenci nebude mit zadny vliv na vysledek.
    Ale jestli se ve "sterilnim" prostredi snazis kultivovat nejakou kulturu, jejiz zaklad je tak maly, ze to klidne muze prevalcovat nejaka divocina z prkynka, tak to se ti tam pradvepodobne prenese i cokoliv vzduchem.
    Takze ano, daji se asi ziskat kvasinky z nejakeho tramu stareho pivovaru, ale nebude to jednoduche a dost pochybuju, ze bys tim tramem dokazal nejak poskodit jinou zivou a zdravou kulturu.
    Ostatne to ovoce / zelenina / obilniny, ze kterych neco chces kvasit, uz nejake svoje kultury na sobe nesou. Ale tim, ze tam flaknes par miliard svych zadoucich kvasinek, vitezi ten kvasny proces, ktery jsi chtel nad tou divocinou, ktera je zastoupena jen ve velmi malem mnozstvi.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Proto je imho problem i bonus “nakazena domacnost”... prave me zajima, co jsem vlastne udelal tim, ze treba rok, a u nekterych kvaseni i hodne vic, pouzivam jiste postupy, pripadne ruzne kvasy.

Je jasne. Ze ma prkynka na prekladani testa na chleba, ktera maji na okrajich kuru, v zivote neumeju, pokud je nevyvarim.

Stejne tak, kdyz chci pestovat konkretni houby, inokuluji v ffp3 resoiratoru, atom bordelu, do sterilniho substratu, a to jeste celou mistnost vysvitim uv-c, jinak 7 pokusu ze 10 zasadim plisen a ne psylocybe,...
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    GHOSTDOGG: Stovky let
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    GHOSTDOGG: Treba spory hub vydrzi uplne extremy, jakoze vesmirny mraz, extremni davky tvrdeho zareni, teploty SAKRA vic nad bod varu vody.

Kvasinky bezne prezivaji v susenem stavu i sto a vic let.

Treba ty palirny, co jsem zminoval, tak sladkove tahali kvasinky z tramu uz zbouranych budov, jen aby meli kvas.

Neni to “zive” per se. Je to proste uschle.

Nektere mechy v poustich (a nejen mechy) vydrzi 10 let bez vody, aby v jeden momen vykvetly a vydechli hromadu novych semen.

Ono konecne sodik ti taky nezacne explozivne horet, dokud na nej nenalejes treba vodu, a spermie ani vajicko nevyorodukuji plod, dokud se nepotkaj... jak by rekl klasik: zivot je otazka prilezitosti
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    GHOSTDOGG:
    ZUZKAOU:
    pricemz rychlost tohoto procesu (tj. zbytkoveho metabolismu v suchem stavu) je neprimo umerna teplote - tj. nejdele vydrzi v mrazaku (vzduchotesne uzavrene)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GHOSTDOGG: určitě nevydrží věčně. postupně se pak hydrataci oživí min míň mikrobů a tedy trvá dýl než se to rozmnoží
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    ZUZKAOU: Tak jsem si to nějak představoval, ale pak možná teda ještě jeden blbější dotaz, ty sušené kvasnice mají nějakou trvanlivost? Nebo mají vakuum a vydrží téměř věčně? Kdysi jsem je kupoval, ale to si nepamatuju. Dík za rozšíření obzorů.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GHOSTDOGG: no ona je to jednobuněčná bytost. fakt jednoduchá. takže když ji při sušení neuvařis, tak to zvládne. stejně tak přežije mražení. a hlavně jich je tma strašně moc. takže asi nepřežijí všechny, ale dostatek na to, aby se to rozkvasilo.
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    ZUZKAOU: Když jste to tu zmínili, nikdy jsem úplně nepochopil, jak je možné, že když se něco živého - kvasnice (mikroby?) usuší a následně zas namočí, tak to opět žije a není to mrtvé? To to nějakým způsobem hibernuje/nespotřebovává energii?
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Treba kombucha je pri blizsim pohledu vcelku dost shit, kterym se zas uplne moc cpat nechces. Ja pracovat v nejakem Seliku nebo kdo to dnes dela, rozhodne bych pivovarum nenabizel tyhle smesy typu “nakazilo se to kdejakou plnisni a bakteriemi, co zustaly na prkynku”, tam uz cisteni sz na uroven enzymu bude fakt hrat roli.
    Coz me treba u te konzistentnosti vysledku taky vcelku zajima...

Asi jiny bude chleba, ktery se mi nakazil mlecnym kvasenim od spatne ulozeneho zeli, ...

Na kratkou trat dobry, v case? Typu Hanka pekarna, 1000 00 pecnu “sumavuy” denne? Tam neni misto prro divoky kvasek... nikde
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    ZUZKAOU: Ja to myslel opacne: zda to, co pouzivam uz nejsou jen enzymy... ale jinak fehr
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    OVERDRIVE: je výrazně jednodušší vypěstovat sacharomycesu a usušit ji než pěstovat ji a extrahovat enzymy :-D
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    ZUZKAOU: Jj, ja se ponekud bojim tehle casti (wikipedia na tema “kvaseni”)

V roce 1907 získal německý chemik Eduard Buchner Nobelovu cenu za chemii za objev, že ke kvašení není třeba živých mikroorganismů, ale stačí jejich enzymy. Byl to jeden ze zásadních objevů ustavující se biochemie. Věda, která zkoumá kvašení, se nazývá zymologie.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    OVERDRIVE: no pokud ti sušené droží kyne tak je živé a jasně že jde množit, jen ho musíš docela často krmit - vydrží kratší dobu než kvásek, zejména pokud nechceš aby se kontaminovalo dalšími mikroby. ono to sušení je ve své podstatě dost praktické :-D

Jinak divoké droždí si uděláš snadno - prostě zkvasíš nějaké ovocné slupky.

letmé googlení tady píše o krmení na mouce a bramborách https://www.labuznik.cz/recept/vecne-kvasnice/ (což mě asociací odkazuje na apalačský alkalický chleba ;-D https://marysnest.com/salt-rising-bread/

Tady to máš k pivovarníkům

Recyklace kvasnic :: Domácí pivovárek Biohazard
    https://domacipivovar.webnode.cz/vse-o-vareni-piva/recyklace-kvasnic/
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Sorr za pravopis, pisu levopisne, myslenka nad hmotou, pls
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Jinak dotaz na chytrejsi... kdyz pouzivam susene drozdi (a samo je z nej doma zapatlane kde co)... je to jen neziva kultura, nebo se to da mnozit?

Ne, ze by mi wild yeast nepripadnl mozny, treba na peceni chleba, ale ja to moc rad nemam. Strasne kolisa vysledek mnoha faktory.

Nicmene koukal jsem, ze nektere palirny, ktere treba chteji rekonstruovat nejaky druh kvaseni, tak se snazi zajistit aspon uschle zbytky kvasu ... tak jsem uvazoval
    Zda jsem si za rok peceni chleba nakazil ruzna prkinka a pecici nadoby temi slechtenymi kulturami, co jsou v susenem drozdi? A jestli by susene drozdi (nebo drozdi obecne) slo rozmnozovat?

Ja s kvasenim mam ten vztah, ze resim
    A) vsecko co zbyva, tak se nasoli nebo nakvasi, aby se nic nevyhazovalo
    B) survival a post apo (mozna pro nektere chvilka “meh”, kazdopadne proste v pripade pruseru, tak neklesnout moc hluboko... neztratit co uz mame, i kdyz by nejaky cas nefungovaly velke fabriky

Tzn. daj se mnozit ty extra vykonne uslechtile kvasove kultury v domacich podminkach?
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    ZUZKAOU: Me treba chutna kvas, ktery misto vody obsahuje “caj” z vetvicek jehlicnatych stromu.. bud muzes jit cestou “nove vyhonky”, ale ja treba pouzil vetvicky osekane pri unstallaci vanocniho stromku, vyvaril jsem i s kurou a po schladnuti pouzil misto vody.
    Asi to nebude chutnat kazdymu, ale...

Inspirace je Frontier Berr z hodne moc pekneho kanalu Townsends, coz je banda lidi, ktery delaj Living History osvicenstvi v USA (doporucuju cely kanal a to nejen vareni):

Aha, Spruce Beer tomu rikaj

Colonial Army Rations: Beer Every Day! - Spruce Beer In Early America
    http://www.youtube.com/watch?v=RgLC_DRd2cg
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MUTHA: do kvasu je skvělé přidat sladové kafe z DM. Nebo teda slad pro pivovarníky + koření jako do coly.

Tohle produkuje moc dobrý pití.
    Sladový kvas | Zkvašeno.cz
    https://www.zkvaseno.cz/sladovy-kvas
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Jen tak... zajimave jsou snad jec citrony nakladane v soli, zbytek je jen kvas a ruzne druhy kimchi ze zbytku

URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    ja se asi hloupe zeptam :) posledne jsem v Bille objevil sunku, ktera mela v nazvu "free" .. ackoli se to jmenovalo takhle chutne, melo to z nabidky nejvetsi podil masa, tak jsem ji koupil .. a ve slozeni nebylo zadny ecko, jenom maso, sul a "startovaci kultura" .. sunka samotna byla dobra, ale ta startovaci kultura mne vrta hlavou, napad co to bylo? ja mam pod takovymhle pojmem breberky a ne soli apod
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam