• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    ALUCARD153
    ALUCARD153 --- ---
    ZUZKAOU: Což mi tady vlastně připadá jako bonus, protože si neodebírám chuť s tou případnou "omáčkou". Pro dlouhodobé skladování to bude ale asi lepší uzavřít, aby to neosychalo.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ALUCARD153: no když se to může odpařovat, tak se to odpaří, v uzavřeném prostoru se ta voda nemá kam odpařit.
    ALUCARD153
    ALUCARD153 --- ---
    Chystám se teď na druhou várku misa. První jsem dělal před 18 měsíci a je skvělá. Když jsem se ale teď díval na recept na Zkvašeno, tak miso ukládá qwerty do uzavřených nádob. Některé další recepty to řeší, některé vůbec. Já jsem první nechal jen překryté plátnem a s výsledkem jsem hodně spokojený. Jen jsem teda neměl žádnou "omáčku".
    Už jsem nad tím přemýšlel u různých nakládání dřív - jestli to hermeticky uzavřít, nebo to nechat dýchat. Napadají vás nějaké pro a proti? Samozřejmě, že u klasiky typu zelí a kimchi nechávám pevné části pod vodou.
    Abych se jen neptal tak nějaké zjištění. Na podzim jsem dělal umeboshi podle Zuzčina receptu ze žlutých a červených "špendlíků". Do obou bylo potřeba přilít trochu vody. Nedokážu si ani představit, že by toho tolik pustili. Červené mě ve výsledku víc baví ve struktuře i chuti. Jsou pevnější a víc ovocné.
    Příští rok do toho jdu určitě zas.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    XCIDER: Aaaha, a nakopl jsi me spravne, klicove slovo jsou pap puriny, a treba v pivu je jich dost + to, ze alkoholicke, tak taky nepomaha.
    Tam nekde bude zakopany pes.

Drozdi 300mg/100g, coz kdyz koukam do tabulky tady: https://www.rehabilitace.info/vyziva-a-jidlo/puriny-v-potravinach-co-je-to-a-kde-je-najdete/

Tak patri k nejproblematictejsim z potravin, srovnatelne je to s tema u dny uplne nee, tedy male rybky, hrach a cocka...

Takze kolovrat az tak nekecal.
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    OVERDRIVE:
    OVERDRIVE: pricina dny je ukladani kyseliny mocove, ne mlecne... nevim o tom ze by se nemely konzumovat kvasene potraviny, problem jsou potraviny, ktere metabolicky konci jako k.mocova. cili predevsim bilkoviny...
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    CERMI_FOX: kurdejim, ne dne.
    Kurdeje jsou nedostatek vitaminu C, zacina to vypadavanim zubu.
    Dna je prebytek neceho (nemam to moc nactene), co pomaha kondenzovat soli a kyseliny v klobech, do kterych pak dostavas zanety.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    OVERDRIVE: nebrali si kdysi námořnnící kysané zelí na lodě, aby se vyhnuli dně a měli vitaminy?
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    QUIP: jinak jak pises, ze Ti nevykvasilo zeli, tak me se ted stal divnej problem... asi jsem zanes neco na rukach, nebo plastova kvasna nadoba neni dobrej napad (??).

Mel uz jsem vcelku dobre zeli, kvasilo vcelku v poradku.

Ted uz lezi v chladnejsich podminkach sklepa, kde je tak 7-8*C, ve tme, zavrene.

Zhora zacalo cernat a smrdet “umrle”.... zadna viditelna plisen.

Pripada mi, jak kdyz by horni vrstva zacala oxidovat a hnit. Uvazuju, zda se mi jej chce zachranovat, zkusit vrch odebrat - asi dolit slanym roztokem a kvaseni zastavit... nebo nevim. Rad si necham poradit, zda a jak ...
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Tak me jeste napada dotaz, zkusim to pozdej nejak dogooglit, ale treba nekdo neco vi. Dna, vytvari se krystalky kyseliny mlecne na kloubech, co vyťrabi zanety.
    Rikal mi znamy, ze s tim byl u doktora a ma naprosty zakaz nejen cerveneho masa, ale predevsim vseho kvaseneho.
    Udajne kvasene potraviny hodne podporuji rozvoj dny.
    Je to tak? Delaji to vsechna kvaseni? Nebo treba jen mlecne?
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    QUIP: Jop, souhlasim, zni to uplne logicky.
    Ale fakticky je mozne, ze to, co jsem povazoval za “divoky kvasek” loni, ted teoreticky muzou byt uplne jine kultury.

Jinak zaznamenal jsem, a mozna i v Zuzcinych clancich, ze nektere kvaseni v nekterych domacnostech proste bez starteru nedas, proste se tam nevyskytuje dost “divokych” kultur.
    QUIP
    QUIP --- ---
    CERMI_FOX: To je to "divoke" kvaseni z kvasinek, co jsou primo na tom zeli, redkvi atd. Akorat ze nevis jake tam jsou, kolik jich je, v jake jsou kondici. Ono to "nejak" vetsinou zkvasi (uz se mi se zelim dvakrat stalo, ze nezkvasilo), ale pokud chces mit jistotu, pridas tam startovaci kulturu a to uz jsou prave ty miliardy, co ti celkem spolehlive prevalcujou jine mikroorganismy.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    QUIP: jak teda funguje zelí nebo kimči nebo zkvašená ředkev? Nikdy jsem tam kulturu nedával, vždy to nějak začlo kvasit samo a zjevně dobře, protože to nehnilo, vonělo a chutnalo.
    QUIP
    QUIP --- ---
    OVERDRIVE: On je ale u toho kvaseni podstatny rozdil v tom, ze pouzijes nejakou "uslechtilkou" kulturu v poctu miliard bunek a k tomu se ti do toho dostanou jednotky / desitky / stovky jedincu z nejakeho prkenka, varecky, rukou atd. To v te obrovske konkurenci nebude mit zadny vliv na vysledek.
    Ale jestli se ve "sterilnim" prostredi snazis kultivovat nejakou kulturu, jejiz zaklad je tak maly, ze to klidne muze prevalcovat nejaka divocina z prkynka, tak to se ti tam pradvepodobne prenese i cokoliv vzduchem.
    Takze ano, daji se asi ziskat kvasinky z nejakeho tramu stareho pivovaru, ale nebude to jednoduche a dost pochybuju, ze bys tim tramem dokazal nejak poskodit jinou zivou a zdravou kulturu.
    Ostatne to ovoce / zelenina / obilniny, ze kterych neco chces kvasit, uz nejake svoje kultury na sobe nesou. Ale tim, ze tam flaknes par miliard svych zadoucich kvasinek, vitezi ten kvasny proces, ktery jsi chtel nad tou divocinou, ktera je zastoupena jen ve velmi malem mnozstvi.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Proto je imho problem i bonus “nakazena domacnost”... prave me zajima, co jsem vlastne udelal tim, ze treba rok, a u nekterych kvaseni i hodne vic, pouzivam jiste postupy, pripadne ruzne kvasy.

Je jasne. Ze ma prkynka na prekladani testa na chleba, ktera maji na okrajich kuru, v zivote neumeju, pokud je nevyvarim.

Stejne tak, kdyz chci pestovat konkretni houby, inokuluji v ffp3 resoiratoru, atom bordelu, do sterilniho substratu, a to jeste celou mistnost vysvitim uv-c, jinak 7 pokusu ze 10 zasadim plisen a ne psylocybe,...
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    GHOSTDOGG: Stovky let
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    GHOSTDOGG: Treba spory hub vydrzi uplne extremy, jakoze vesmirny mraz, extremni davky tvrdeho zareni, teploty SAKRA vic nad bod varu vody.

Kvasinky bezne prezivaji v susenem stavu i sto a vic let.

Treba ty palirny, co jsem zminoval, tak sladkove tahali kvasinky z tramu uz zbouranych budov, jen aby meli kvas.

Neni to “zive” per se. Je to proste uschle.

Nektere mechy v poustich (a nejen mechy) vydrzi 10 let bez vody, aby v jeden momen vykvetly a vydechli hromadu novych semen.

Ono konecne sodik ti taky nezacne explozivne horet, dokud na nej nenalejes treba vodu, a spermie ani vajicko nevyorodukuji plod, dokud se nepotkaj... jak by rekl klasik: zivot je otazka prilezitosti
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    GHOSTDOGG:
    ZUZKAOU:
    pricemz rychlost tohoto procesu (tj. zbytkoveho metabolismu v suchem stavu) je neprimo umerna teplote - tj. nejdele vydrzi v mrazaku (vzduchotesne uzavrene)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GHOSTDOGG: určitě nevydrží věčně. postupně se pak hydrataci oživí min míň mikrobů a tedy trvá dýl než se to rozmnoží
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    ZUZKAOU: Tak jsem si to nějak představoval, ale pak možná teda ještě jeden blbější dotaz, ty sušené kvasnice mají nějakou trvanlivost? Nebo mají vakuum a vydrží téměř věčně? Kdysi jsem je kupoval, ale to si nepamatuju. Dík za rozšíření obzorů.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GHOSTDOGG: no ona je to jednobuněčná bytost. fakt jednoduchá. takže když ji při sušení neuvařis, tak to zvládne. stejně tak přežije mražení. a hlavně jich je tma strašně moc. takže asi nepřežijí všechny, ale dostatek na to, aby se to rozkvasilo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam