OVERDRIVE: on by se ten zitny kvasek asi menil po dvou letech i kdybys do neho nic nezanesl, protoze pri ruznych teplotach a ruznem stupni vlhkosti hmoty tam dochazi k ruznym pomerum kyselosti, kyseliny mlecne a evoluce u tech mikroorganizmu (klidne tomu rikejme mutace) probihaji pomerne rychle, takze se za dva roky zkratka nejak vyvine.
Chapu, ze kdyz na to jde nekdo vedecky s chemickou laboratori, tak ma nelehky zivot, kdyz chce dosahnout spokojenosti :) Ja svuj kvasek na chleba vedu dost 'macesskym' zpusobem. Nekdy mu nedam najist treba dva tydny a on mi to stejne odpusti. Jeden cas mel takovou jablecnou vuni, pak oriskovou, ted zase takovou obycejne kvaskovou, ale pro me je dulezite, ze chleba nakvasi vzdy. Asi jsem si doma zmutoval nejakou odolnou kulturu, protoze v prubehu nejakych 10 let jsem kvasku mnoho zabil. Mnoho jich chytlo plisen, nebo smrdelo acetonem. Tomuhle se nic takoveho jeste nestalo a to se mnou obcas cestuje nekam autem, prostreidal nekolik ruznych domacnosti ;)
OVERDRIVE: zeli mi chytlo plisen asi jen jednou.
A vetsi uspechy s jeho divokym kvasenim jsem mel v kombinaci s dalsi zeleninou (repa, rajcata, nebo papriky) a dolite slanym nalevem. To zacalo kvasit krasne.
Jo a kmin, neprislo mi, ze by delal nejaky problem v chlebu, ani v zeli.
A vlastne jedno to zeli, co nekvasilo, bylo bez kminu, ze ho tam budu pridavat az po dokvaseni... ale nedoslo na to.