• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    OVERDRIVE: nebo
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Zuzko? Tady ma byt u tech 20g pomletych cerstvych vlocek, atd... misto carky neco jako “nebo”, ne? Nebo je to opravdu mysleno: od kazdeho 20g?

    Oves | Zkvašeno.cz
    https://www.zkvaseno.cz/oves
    Sekce Kysel...

    Suroviny 2 litry:

    1 l ovesného kvasu,
    1 l vody,
    20 g pomletých čerstvých vloček, prosné mouky, mouky z jiné obiloviny nebo cizrny,
    50 – 100 g cukru či medu.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    OVERDRIVE: Jinak ten web je na me dost ezo, ale da se odrazit dal.
    S tim kvetakem to zkusim dohledat, ale nevim, kde jsem to cet.

    Jo jinak, udelal jsem niz chybu, napsal jsem, ze me prubezne kvaseni je aerobni. Neni.

    Prosim me prispevky brat spis jako namet k diskuzi, a spis vhodne pro doplneni chytrejsimi. Neco jako s kefirem a ... kundou (potamo dnou)

    Proste me to zajima, ale rozhodne nejsem, a to vubec, zadna autorita, nebo tak (i kdyz dnes je to moderni)
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    QUIP: Uplne nahodne jsem nasel tohle, klicova slova zeli a stitna zlaza. To s tim kvetakem jre spis obezlicka. Kazdopadne z toho plyne, ze v podstate vsechno, co tady provozujem, tak u poruch stitne zlazy moc nechces... nejde ani o kvaseni jako takove, ale spis hromadu surovin...

    Hypotyreóza - snížená funkce štítné žlázy | CelostniMedicina.cz
    https://www.celostnimedicina.cz/hypotyreoza-snizena-funkce-stitne-zlazy.htm
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    QUIP: obecně s hypofunkcí štíné žlázy necheš jíst brukvovité. žádné - tedy ne květák to fakt nevyřeší. Obsahují goitrogeny které blokují činnost štítné žlázy.
    QUIP
    QUIP --- ---
    OVERDRIVE: mas nejaky link na tu problematiku kysaneho zeli a stitne zlazy?
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    ZUZKAOU: Dik!!!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    OVERDRIVE: ne, nejde. Ve vagíně fakt nikomu neroste kefíran (ten polysacharid ve kterém mikroby bydlí)

    nejpravděpobnější původ mléčného kefíru bylo skladování mléka ve vacích z blbě zpracovaných kozích či ovčích žaludků. U rostliného se neví.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Mmchodem kdyz uz jsme u tech “nevim jiste, ale slysel jsem”, tak by me zajimalo, zda je neco pravdy na tom, ze kefirova zrna jde vlastne vyrobit vyterem z vaginy zdrave lidske zeny.
    Muze to byt urban legenda, a kdyz tak brousim internety, nemuzu se dopatrat, jak to s tema vaginalnima kulturama je. Co tak vim, tak to funguje naopak, a kefiry a dalsi kvasene veci (vcetne sampanskeho) jdou pouzif k potlaceni kvasinkovych infekci, coz je asi logicke, proste vyhraje neco, co nebvadi. To je pomerne znama vec. Ale jestli se kefiry puvodne kvasily takhle, to teda netusim.

    Zajimava je treba storka kefiru na wikipedii, ale to bych nebral jako vyhradni zdroj, navic to neni pribeh ruznych druhu kefiru...

    Kefir - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Kefir
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    QUIP: Jo, ja mmchodem jeste nekde zaznamenal, ze kysele zeli neni uplne koscher pro lidi s poruchama stitne zlazy, a ty pridane ingredience, treba cela glavka kvetaku, tak prej problem resi.

    S cervenou repou v zeli mam problem, ze je to dobry tak na borsc, ale treba uz na zelnacku mi pripadne, ze tam ta chut i barva zavazi.

    Udelam dalsi pokus, uvidime. Uvazoval jsem, zda treba nepresadit kus z nejakeho komercniho nalevu.

    Tady v Ostrave treba jde najit takovy polsky piticko, proste voda ze zeli, a zjistil jsem, ze neni mrtva. Do kvaseni se teda nijak moc nezene, ale nechat to par dni v teple neni uplne hygenickej napad ;)



    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    MORRELLI: Aha, tak s citronama se mozna pletu, ty tam naklada se squidama, ale kvasi treba

    Brad Makes a Fermented Mexican Pineapple Drink (Tepache) | It's Alive | Bon Appétit
    http://www.youtube.com/watch?v=JNcoYLVFCKg


    Kdyz jsem byl v Brazilii, tak tam maj caipirinha, coz je takovy kokteil, jehoz zaklad je cachasa. Coz je de facto “slivovice” z cehokoliv... kivi, banany, mango,... me to teda moc nejelo, ale ja nejsem fanousek ani slivovice a jejich obdob, takze... kazdopadne meziprodukty budou vina a octy. Proti gustu, zadnej disputat.

    Jdu zkusit zkvasit kiwi, co se mi tu vali. Dik za upozorneni ;)


    Co jsem koukal na recepty na olivy, tak ocividne mohou byt i fermentovane i nakladane proste na slano...

    Takze jo, urcite existuji i fermentovane slane citrony...
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    MORRELLI: Mozna s nejakou min hrobou salinitou, ale to, jak to delam ja, tam ma po par tydnech konzistenci rekneme medu (roztok) a co se soli tyce, tak je to nasyceny roztok. Takze spis vubec.

    Ten web je vubec divnej, co je to za modu, ted rikat ze kvasne procesy maji problem s iodizaci soli? Sice jsem to nezkoumal, ale pripadne mi to jak nejaka konspiracni teorie, nebo co.

    Kvasim vsechno s iodovou soli, dokonce i s glutamaty, a uplne v klidu. Ale mozna desne kecam, co ja vim.

    Urcite jde citrony kvasit, nezkousel jsem to, ale kanal “it is alive”, takovej nejakej typek kuchar, tak z toho delal nekolik ruznych drinku a vypadalo to dobre.
    QUIP
    QUIP --- ---
    OVERDRIVE: on by se ten zitny kvasek asi menil po dvou letech i kdybys do neho nic nezanesl, protoze pri ruznych teplotach a ruznem stupni vlhkosti hmoty tam dochazi k ruznym pomerum kyselosti, kyseliny mlecne a evoluce u tech mikroorganizmu (klidne tomu rikejme mutace) probihaji pomerne rychle, takze se za dva roky zkratka nejak vyvine.
    Chapu, ze kdyz na to jde nekdo vedecky s chemickou laboratori, tak ma nelehky zivot, kdyz chce dosahnout spokojenosti :) Ja svuj kvasek na chleba vedu dost 'macesskym' zpusobem. Nekdy mu nedam najist treba dva tydny a on mi to stejne odpusti. Jeden cas mel takovou jablecnou vuni, pak oriskovou, ted zase takovou obycejne kvaskovou, ale pro me je dulezite, ze chleba nakvasi vzdy. Asi jsem si doma zmutoval nejakou odolnou kulturu, protoze v prubehu nejakych 10 let jsem kvasku mnoho zabil. Mnoho jich chytlo plisen, nebo smrdelo acetonem. Tomuhle se nic takoveho jeste nestalo a to se mnou obcas cestuje nekam autem, prostreidal nekolik ruznych domacnosti ;)

    OVERDRIVE: zeli mi chytlo plisen asi jen jednou.
    A vetsi uspechy s jeho divokym kvasenim jsem mel v kombinaci s dalsi zeleninou (repa, rajcata, nebo papriky) a dolite slanym nalevem. To zacalo kvasit krasne.

    Jo a kmin, neprislo mi, ze by delal nejaky problem v chlebu, ani v zeli.
    A vlastne jedno to zeli, co nekvasilo, bylo bez kminu, ze ho tam budu pridavat az po dokvaseni... ale nedoslo na to.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Jinak, pokud sem patri i ne-kvasne konzervace, tak bych vasi pozornosti doporucil citrony v soli.

    Poprve jsem to videl v Maroku, kde citronama prokladaji olivy.

    Recepty na internetu jsou obecne: rozrizni citron, treba na krizek, nebo proti sobe, ale tak, aby zustal spojeny, vloz lzicku soli do kazdeho, namackej do flasky. Pokud po 3 dnech nemas dost tekutiny, aby zakryla vsechny citrony, pridej citronovou stavu.

    Me to pripadne, ze te soli je moc, staci uz takove to “hodne slane” jak v tom plavou vejce. Ale zas jako vic neuskodi, jen mas dole pak nerozpustenou sul.

    Doporucuju citrony oplachovat hodne teplou az horkou vodou, pac jsou vodskovane a kde co.

    Ruzne citrony udelaji ruzne barvy ve flaskach, nektere zacnou UZASNE vonet, jine zas ne.

    Pouziva se to do arabskych/marockych/persjkych jidwel.

    Pokud treba do peceneho masa nebo tazinu, tak vynech kuru, a pouzij jen hodne vyplachnutou duzinu citronu (i tak bacha dal se solenim), kura se pak dodava az v posledni fazi peceni/duseni, a prida horkou chut.

    Do salatu se da pouzit cely kousek takoveho citronu.

    Fakt bacha na slanost, jeste trocha vic jak u prosolovanych syru, ale myslim, ze je to typ konzervace a skladovani citrusu, ktery by mistni posadka mohla ocenit.

    I kdyz to neni kvasne, no.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    QUIP: popravde, kdyz bych mel srovnat kvaseni hlavkoveho zeli z nejakeho merkada s treba cinskym, tak mi pripadne, ze s tim hlavkovym je neco blbe. Bile teda. Cervene jsem nenakladal. Jak rikam, vsecko mi tu kvasi tak nejak ok, jen zeli treba zplesnivi, nebo uz nakvasene neco chyti. Proto jsem se na to taky ptal. Kvasi to proste malo a pomalu. Pritom je to na jemno, salinita spis asi ok,... nevim? Mala cukernatost?
    Teplotu ma stejnou jako vsecko ostatni,...

    Taky mi teda prijde, ze kmin dela divne veci. Zkousel jsem jej pridavat do chleba a mel hodne jiny prubeh kvaseni a konzistenci, nez stejny postup bez kmninu.

    Ale fakt jen hadam.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    QUIP: ja mam dojem, ze zeli me obecne nema rado... poprve jsem do nej nechtene nasypal rimsky kmin a bylo to na vyhozeni, podruhe mi stihlo chytit plisen driv nez poradne zacalo kvasit a ted potreti jsem do nej asi neco zanesl.
    Je to snad jedine kvaseni, krom kvaskoveho chleba, kde nejsem spokojeny s vysledky... bohuzel asi predevsim vlastni blbosti.

    Ale jinak jak jsem tu psal o tom, ze si domacnost zamoris nejakejma kvasinkama, tak jsem se o tom bavil s id Pizi (na nyxu uz asi neaktivni)... on pece kvaskovy chleba stylem “na dokonalost”... proste jede az na mikroskop, ph metr, teplomer... proste Pizi (jak za weekend upek 40 babovek, aby zjistil, ktera mu chutna nejvic),...

    A potvrdil mi, ze po 2 letech peceni a kvaskovani, kvasky se mu chovaji jinak. Jsou rychlejsi, ucinnejsi,...

    QUIP
    QUIP --- ---
    OVERDRIVE: Ja takhle kontinualne delal kvasenou zazvorovou limonadu, obcas do toho pridal, co bylo zrovna po ruce, treba strouhane jablko, nebo cerstve natrhane sipky, zase dolil vodou a pridal cukr.

    OVERDRIVE: V jeden den jsem delal do jedne nadoby bile zeli a do druhe cervene zeli, oboje melo uplne stejne podminky pripravy, stejne ingredience (sul, cibule, kmin). To cervene uz druhy den krasne kvasilo, to bile nezacalo kvasit ani po nekolika tydnech, i kdyz tam bylo pridane cerstve koupene kysane zeli bez konzervantu. Proste se tam nejake jine bakterie rozhodly, ze tady se nic kvasit nebude. Tak jsem to vzdal, pridal jsem do toho nastrouhany kren, ocet, trochu vody a oleje a snedl to jako zelny salat :)
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    OVERDRIVE: aerobni, mlecne, v pokojove teplote
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Ja vim, ze to bude asi “hrozny objev”, ale provozujete nekdo “prubeznou kvasnou nadobu”?

    Abych to vysvetlil: vzdy, kdyz jsem se k necemu rozhod, bylo toho nejaky cas nic, a pak zas desne moc...

    Typicky ruzne okurky, kimchi a podobne.

    Jenze ja vlastne vetsinou chci spis zpracovavat zbytky z vegetatrianskre kuchyne, tak nejak furt.

    Procez jsem ucinil objev, ze je dobre si vymezit par nadob, ktere nejsou na dlouhe projekty, ale prubezne do nich doplnujes material a zas odebiras, jen nalev tak nejak zustava stejny a teeba trochu predchoziho kvaseni.

    Strida se v tom ruzna forma zeli, ruzne okurky, kdyz zustane, klidne ruzne formy celeru, ted chvili nebylo nic moc jineho, tak tam sla cibule...

    Pripadne mi to dost prakticky hack, stejne, jako to, ze je lepsi mit vic malych nadob, nez jednu velkou, pac treba zeli jsem mel 15kg v jedne becicce a mam prd, kvuli nepozornosti...

    Zajimave je, ze ty prubezne nadoby si uchovavaji nejaky standard, ani moc kysele, ani neprokvasene, ale spis, ze se vlastne moc nehybou chutove ani funkcne. Proste at tam das co tam das, za cas je to kvasene... furt stejne. Nepridavam nic, mozna trochu kopru. Ani vodu, ani cukr, ani sul,...

    Takze neni to uplne o kvaseni, jen mi pripadne dobre rozkladat to, a to prubezne kvaseni se mi vcelku osvedcilo uz nekolik mesicu (samo, kdyz do toho hodis cervenou repu, ktera tam predtim nebyla, to uz chut zmeni... sve k svemu)
    ALUCARD153
    ALUCARD153 --- ---
    ZUZKAOU: Což mi tady vlastně připadá jako bonus, protože si neodebírám chuť s tou případnou "omáčkou". Pro dlouhodobé skladování to bude ale asi lepší uzavřít, aby to neosychalo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam