MVEK: Nic nevyhodis, pokud nejsi lama.
Hele, uplne jednoduse: vem zeli, podel vahu toho zeli a vynasob. Pokud by to uplne neklaplo. Tady je kalkulacka:
https://www.vypocitejto.cz/zaklady-matematiky/procenta.html
Ver mi, ze mezi 1,5 a 2,3 se v klidu vejdes. U 5% mas pak stabilni prostredi bez bakterii a dal to proste nekvasi. Hotovo.
Aby Ti nic nekvasilo na povrchu, jak rikas, tak zrovna u zeli je hezka finta.
Vemes to zeli, klidne ho pobochej palicko, nejakym tym bochem z mozdira, nebo enem podopej. Polame se, pusti vodu.
Pak to prosol, viz odstavec trojclenka/kalkulacka a dalsi, a pak narvi do flasek (pro lamy dobre pruhledne, pac vidis nedokonalosti).
Zas po tom boche to palico z mozdira, dupej cistejma nohama (finta je i probodnout hmotu jidelni hulkou, kdyz je nekde odolna kapsa), aby v tom nebyl vzduch.
Pokud to delas dobre, ziskas vrstvu zeli bez vzduchovich kapes ve 2% slanem roztoku ve vlastni stave.
Pak nahoru poloz par zbylych okrajovych listu ze zeli tak, aby vytvorily souvislou plochu a byly co nejvic pod vodou (2% slaneho roztoku stavy ze zeli, pro lamy). Zatiz kameny.
Pokud uz bys musel neco vyhazovat, jsou to tyhle horni listy. Jo, uz mi to taky vyschlo, jo, uz mi i naplesnively. Ook. No tak co. Holt je vyhodis, ale tou dobou uz mas kvasene zeli, a hniloby a plisne se tam nechyti a neresi.
2% salinita z objemu zeli, ponorit pod hladinu.
A ANO!!! Muze se stat, ze to ani tak nezacne kvasit.
Chutometricky: pokud dokazes te vody ze zeli vypit 2 deci, je salinita ok, pokud to chutna jak morska voda, je to moc.