• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    VANEK
    VANEK --- ---
    VOZKA: No a to nelítání vyřešíme jak, kolíčky? Klipsy?
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    VOZKA: Vakuovačku pak zase na chvíli na skladě měli, tak jsem ji pořídil a zdá se, že bude bez problémů. Tvrdší věci s obtížným tvarem (třeba přepůlené ředkvičky) nezavakuuje úplně na max, ale myslím, že tam vzduchu zůstává dost málo na to, aby to nebyl žádný problém.

    Odpad z pytlů je problém, ale vypadá to, že budou pytle alespoň párkrát znovupoužitelné - dají se snadno vymýt (teoreticky i v myčce, pokud vyřešíte aby vám po ní nelítaly) a limitem je potom to, že při každém zavakuování se na jedné (libovolné) straně zhruba o 3 cm zmenší. Nekvasím tolik, takže mi to takhle přijde přijatelné.

    Jednu zásadní nevýhodu to má - když otevřete nafouknutý pytel se zkvašenými ředkvemi, tak ten smrad ředkvičkových prdů a sirovodíku regulérně vyklidí místnost.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    dá se někde koupit samotatně patentní víčko? Vím, že i se sklenicí to nestojí moc, ale potřebuju jen to víko. Zkoušel jsem různě psát, ale nepovedlo se mi najít.

    Patentním víkem mám na mysli tohle:
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    VOZKA: kup si korken ikea, jak spunt a drzeni pouzij plastovy vicko od velkého jogurtu jses sortet. Funguje to bezchybne.
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    Tak jsem se šel podívat jestli ji náhodou nebudou mít na prodejně a mezi tím ji na eshopu vyprodali, mně jebne :D.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VOZKA: no vakuován funguje, jen je debilní, že je z toho hromada odpadu. Ty ziplockový sáčky jsou alespon znovupoužitelný
    FAT
    FAT --- ---
    VOZKA: Mám ji už asi rok a bez problémů.
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    Nezkoušel jste někdo na kvašení tuhle vakuovačku z Lidlu? https://www.lidl-shop.cz/p/silvercrest-vakuova-svarecka-folii-sv-125-c3/p100307322

    Řešení zamezování přístupu vzduchu mě nějak nikdy úplně nepřestalo prudit a obecně mám rád posun k více kontrolovaným podmínkám, tak zvažuju nákup, za 600 se mi to zdá jako dobrej kauf.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANEK: aceton je mezistupeň při divokém octu, zejména pokud je ve hře pektin, ale pak to všechno sežerou acetobaktery a vytvoří ocet, stačí počkat.
    VANEK
    VANEK --- ---
    ZUZKAOU: Jojo, už jsem si dohledával https://www.zkvaseno.cz/ocet, akorát mě trochu zmátlo, že ocet tam už byl, tak jsem se drobet lekl, aby to nebyl zase aceton nebo tak.
    Díky všem a pardon za planý poplach.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANEK: no není to kombuča nebudou v tom ty další mikrobové, je to octová matka a myslím že to prostě bude dělat ocet.
    VANEK
    VANEK --- ---
    Chápu dobře, že mocné vrstvy "kombuč", co se vytvořily v kupovaném https://bzeneckyocet.cz/produkt/vinny-ocet-kvasny-z-bileho-vina/ , nejsou na závadu? Pach i ochutnání na špičku jazyka mi přijde normálně octové…
    STOOL
    STOOL --- ---
    ZUZKAOU: Díky, poslal jsem dál. Snad s tím nějak rozumně naloží. Trochu ho podezřívám, že si buď spletl jednotky nebo záměrně hledal návod, kterej by mu umožnil nasypat tam s čistým svědomím co nejvíc soli.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    STOOL: ehm základní technologie na zelí (a obceně fermentovanou zeleninu)ú jsou 2 % soli ... z pěti kilo je to 100g.
    STOOL
    STOOL --- ---
    ZUZKAOU: prý asi 300-500 g na pět kilo zelí, prý podle receptu...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    STOOL: a kolik tam té soli nasypal? Musí to propláchnout a naložit do čist vody a pak se bude blbě odhadovat těch správých 2 %
    STOOL
    STOOL --- ---
    Zdravím! Kamarád před měsícem naložil zelí do novýho zelákua po čase si všimnul, že mu n povrchu kondenzuje sůl. Dneska to ochutnal a je to tak slaný, že to nejspíš nezačalo ani kvasit. Dá se ta sůl nějak odstranit

    POZITRON
    POZITRON --- ---
    ZUZKAOU: ok, diky
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    FAT: jednou pro vždy, letální dávku má každá látka, kterou může tělo vstřebat, i voda.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    podle me jedno kolik je tam vitaminu. spis si myslim ze z hlediska negativ se da povazovat pouze to, kolik pri tom sezeres mg soli, ktera tam i pres prokvaseni zustava...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    POZITRON: no ale něco jiného je tableta a nedivila bych se kdyby šlo o infuze vitamínu C coby zázračného léku na všechno.

    pokud jsou ty mikroživiy vázané normálně v zelenině, tak to funguje jinak
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam