• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Jeste jeden zahradnicky hint: ocet je neselektivni herbicid. Takze pokud (jako ja) mate treba problem s prorustanim plevele do chodniku dvora, pripadne by se vam, treba kvuli slimakum, vyplatilo nemit kolem zahrady pas zelene, a vadi vam chemky, ktere se slozite rozkladaji a vubec, tak kyselina octova je kamos.
    Sezere to pudni bakterie, takze, teda pokud to neprezenete, tak si puda poradi s kyselosti (tady je asi ph metr a rozum vhodny), a zaroven klidne octy vypalite peknou rovnou linii… kombucha je v tom treba kamos. Mam “kultivary”, ktere uz fakt nemam rad, pac zplesnively zanedbanim, ale furt jedou, tak zrovna octy z ni pouzivam na tohle cisteni pozemku. Ocet, konev. 10% je uplne dost.

    Takze pokud mate prebytky octu, rozhodne maji uziti.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Jedna z veci… pokud pestujete, mozna by vas zajimalo, ze fermentace treba kopriv… ja do toho jdu i s kridlatkou japonskou, tak je zajimava metoda vyroby hnojiv. V podstate je to tak pod-lampova klasika typu hnojiva z odrezku repy,akorat to delate z veci, co nejsou apriori sladke, takze pridavate cukr. Ale za me docela dost uzitecne “organic” hnojivo.

    Myslim, ze to tady nebude off topic, i kdyz to neni primo k jidlu (jinak cely kanal tohohle pana stoji za sledovani, ne, ze by to byly vzdy nezname veci, ale asi zalezi, jak moc se zahrade venujes, no):

    Amazing Way to Use NETTLES to Improve Seedling Success
    https://youtu.be/DlLWanDZwuU
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    VANEK: Nevim :). Nápady mám stejný jako ty, ale zkoumat to brzo asi nebudu, v ruce se to myje snadno.
    VANEK
    VANEK --- ---
    VOZKA: No a to nelítání vyřešíme jak, kolíčky? Klipsy?
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    VOZKA: Vakuovačku pak zase na chvíli na skladě měli, tak jsem ji pořídil a zdá se, že bude bez problémů. Tvrdší věci s obtížným tvarem (třeba přepůlené ředkvičky) nezavakuuje úplně na max, ale myslím, že tam vzduchu zůstává dost málo na to, aby to nebyl žádný problém.

    Odpad z pytlů je problém, ale vypadá to, že budou pytle alespoň párkrát znovupoužitelné - dají se snadno vymýt (teoreticky i v myčce, pokud vyřešíte aby vám po ní nelítaly) a limitem je potom to, že při každém zavakuování se na jedné (libovolné) straně zhruba o 3 cm zmenší. Nekvasím tolik, takže mi to takhle přijde přijatelné.

    Jednu zásadní nevýhodu to má - když otevřete nafouknutý pytel se zkvašenými ředkvemi, tak ten smrad ředkvičkových prdů a sirovodíku regulérně vyklidí místnost.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    dá se někde koupit samotatně patentní víčko? Vím, že i se sklenicí to nestojí moc, ale potřebuju jen to víko. Zkoušel jsem různě psát, ale nepovedlo se mi najít.

    Patentním víkem mám na mysli tohle:
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    VOZKA: kup si korken ikea, jak spunt a drzeni pouzij plastovy vicko od velkého jogurtu jses sortet. Funguje to bezchybne.
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    Tak jsem se šel podívat jestli ji náhodou nebudou mít na prodejně a mezi tím ji na eshopu vyprodali, mně jebne :D.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VOZKA: no vakuován funguje, jen je debilní, že je z toho hromada odpadu. Ty ziplockový sáčky jsou alespon znovupoužitelný
    FAT
    FAT --- ---
    VOZKA: Mám ji už asi rok a bez problémů.
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    Nezkoušel jste někdo na kvašení tuhle vakuovačku z Lidlu? https://www.lidl-shop.cz/p/silvercrest-vakuova-svarecka-folii-sv-125-c3/p100307322

    Řešení zamezování přístupu vzduchu mě nějak nikdy úplně nepřestalo prudit a obecně mám rád posun k více kontrolovaným podmínkám, tak zvažuju nákup, za 600 se mi to zdá jako dobrej kauf.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANEK: aceton je mezistupeň při divokém octu, zejména pokud je ve hře pektin, ale pak to všechno sežerou acetobaktery a vytvoří ocet, stačí počkat.
    VANEK
    VANEK --- ---
    ZUZKAOU: Jojo, už jsem si dohledával https://www.zkvaseno.cz/ocet, akorát mě trochu zmátlo, že ocet tam už byl, tak jsem se drobet lekl, aby to nebyl zase aceton nebo tak.
    Díky všem a pardon za planý poplach.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANEK: no není to kombuča nebudou v tom ty další mikrobové, je to octová matka a myslím že to prostě bude dělat ocet.
    VANEK
    VANEK --- ---
    Chápu dobře, že mocné vrstvy "kombuč", co se vytvořily v kupovaném https://bzeneckyocet.cz/produkt/vinny-ocet-kvasny-z-bileho-vina/ , nejsou na závadu? Pach i ochutnání na špičku jazyka mi přijde normálně octové…
    STOOL
    STOOL --- ---
    ZUZKAOU: Díky, poslal jsem dál. Snad s tím nějak rozumně naloží. Trochu ho podezřívám, že si buď spletl jednotky nebo záměrně hledal návod, kterej by mu umožnil nasypat tam s čistým svědomím co nejvíc soli.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    STOOL: ehm základní technologie na zelí (a obceně fermentovanou zeleninu)ú jsou 2 % soli ... z pěti kilo je to 100g.
    STOOL
    STOOL --- ---
    ZUZKAOU: prý asi 300-500 g na pět kilo zelí, prý podle receptu...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    STOOL: a kolik tam té soli nasypal? Musí to propláchnout a naložit do čist vody a pak se bude blbě odhadovat těch správých 2 %
    STOOL
    STOOL --- ---
    Zdravím! Kamarád před měsícem naložil zelí do novýho zelákua po čase si všimnul, že mu n povrchu kondenzuje sůl. Dneska to ochutnal a je to tak slaný, že to nejspíš nezačalo ani kvasit. Dá se ta sůl nějak odstranit

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam